Ce sunt competențele social-emoționale?
Competențele social-emoționale se referă la acele abilități, care permit copiilor să-și gestioneze adecvat propriile emoții, să-și facă prieteni și să comunice pentru a rezolva conflictele.
În tabelul de mai jos, sunt descrise principalele patru categorii de competențe social-emoționale, precum și câteva dintre strategiile prin care se poate stimula dezvoltarea acestora.
Competențe emoționale |
Recunoașterea emoțiilor |
Gestionarea emoțiilor |
Comportamente |
- să recunoască emoțiile proprii și pe ale celorlalți |
- să utilizeze strategii pentru a-și gestiona emoțiile: |
Strategii |
- utilizarea jocurilor, a poveștilor sau a animațiilor pentru familiarizarea cu emoțiile și modalitățile de gestionare a acestora; |
|
Competențe sociale |
Rezvolvarea de probleme |
Cooperarea |
Comportamente |
- să identifice problema |
- să își aștepte rândul
|
Strategii |
- utilizarea jocurilor și a poveștilor pentru a discuta despre importanța comportamentelor prietenoase; |
De ce sunt importante competențele social-emoționale?
Pentru mulți părinți reușita copiilor la școală este extrem de importantă, motiv pentru care investesc timp și resurse financiare pentru a se asigura că aceștia beneficiază de toate condițiile necesare pentru a reuși în viață. Cu toate acestea, succesul școlar nu se limitează la abilitățile lor intelectuale, ci depinde și de dezvoltarea competențelor social-emoționale. Adesea, acestora din urmă, li se acordă mult mai puțină atenție și importanță, fiindu-le dedicate mai puține activități comparativ cu cele care urmăresc stimularea intelectuală a copiilor.
Și totuși, avantajele dezvoltării competențelor social-emoționale pe termen scurt sunt multiple. În primul rând, copiii cu abilități social-emoționale bine dezvoltate sunt mai bine adaptați din punct de vedere social, își fac mai ușor prieteni și colaborează cu ceilalți fie adulți, fie alți copii; în al doilea rând, au și rezultate școlare mai bune pentru că au mai multă răbdare, sunt mai perseverenți și mai încrezători în propriile lor puteri, decât copiii cu abilități social-emoționale slab dezvoltate. Totodată, aceste abilități îi feresc pe copii de probleme de sănătate mentală, ajutându-i să se adaptaze mai rapid și mai eficient în diferite contexte de socializare.
De asemenea, pe termen lung copiii cu abilități social-emoționale bine dezvoltate, iau decizii mai bune, gestionează cu succes presiunea grupului de prieteni și comunică mai eficient cu părinții lor, ceea ce îi protejează de o multitudine de comportamente riscante manifestate în special la vârsta adolescenței (fumat, consum de alcool/ droguri etc.).
Astfel, competențele social-emoționale sunt abilități esențiale pentru succesul în viață, indiferent dacă este vorba de succesul școlar sau de capacitatea de a face față presiunii sau stresului cotidian.
De ce să vă ajutați copiii să-și dezvolte competențele social-emoționale?
Sunt cel puțin câteva motive, care sprijină ideea că implicarea părinților în dezvoltarea abilităților social-emoționale ale copiilor, are avantaje semnificative:
- dezvoltarea unei relații armonioase părinți-copii bazată pe empatie, comunicare și cooperare;
- creșterea sentimentului de încredere în ceea ce privește capacitatea proprie de a reacționa constructiv, atunci când copiii manifestă emoții intense sau nu se comportă așa cum v-ați dori;
- scăderea numărului de situații în care interveniți pentru a gestiona comportamentele negative ale copiilor;
- reducerea nivelul de stres prin învățarea unor strategii, care să vă crească controlul asupra propriilor reacții emoționale negative.
Cum se dezvoltă competențele social-emoționale acasă?
Pentru a pune în practică recomandările privind dezvoltarea competențeloe social-emoționale acasă, vă recomandăm parcurgerea secțiunilor din platformă, care oferă detalii despre strategii care au drept scop:
- dezvoltarea capacității de gestionare a stresului, mai ales a celui provenit din asumarea rolului de părinte;
- îmbunătățirea relației părinți-copii prin utilizarea timpului limitat avut la dispoziție pentru a petrece împreună timp de calitate;
- dezvoltarea abilităților de antrenare, de îndrumare a copiilor pentru a-i învăța să-și gestioneze emoțiile negative și să rezolve probleme;
- dezvoltarea capacității de a vă menține calmul și de a obține colaborarea copiilor pentru a preveni, dar și pentru a combate în mod eficient comportamentele lor negative.