Curriculum

Prevenirea comportamentelor neadecvate prin oferirea de atenție pozitivă

back butonheader intro.module

Obiective:

 • Identificarea comportamentelor cadrului didactic asociate atenției pozitive și a efectelor acestora asupra comportamentului copiilor
 • Stabilirea factorilor care interferează cu acordarea atenției pozitive și a efectelor pe care le are atenția negativă asupra comportamentului copiilor
 • Familiarizarea cu strategiile prin care se oferă copiilor atenție pozitivă (comunicarea de expectanțe pozitive și laudele/recompensele)
 • Dezvoltarea unor atitudini pozitive vizavi de utilizarea acestor strategii în interacțiunile de la grupă/ clasă
 • Analizarea strategiilor de acordare a atenției pozitive în grupă/ clasă și a posibilelor dificultăți care pot să apară în implementarea acestora

Ce este atenția pozitivă?

Atenția pozitivă reprezintă ingredientul esențial, atunci când vă propuneți să creați un climat educațional securizant, în care copiii să se simtă valorizați și acceptați necondiționat.

Atenția pozitivă se referă la căldura emoțională, care însoțește interacțiunile cu ei și care se referă la următoarele comportamente:

 • zâmbetul și realizarea contactului vizual;
 • manifestarea non-verbală a preocupării prin gesturi și atitudini care să transmită deschidere (postura corpului orientată în direcția copilului, reducerea spațiului fizic dintre cadrul didactic și copil în timpul comunicării, menținerea calmului etc.);
 • comunicarea prin cuvinte a aprecierii față de comportamentele pozitive (Mă bucur să văd că te-ai străduit să fii atent și să lucrezi corect; Sunt foarte mândră de felul în care ați colaborat);
 • monitorizarea copiilor în timp ce ei se implică în activitățile de la grădiniță/ școală;
 • preocuparea predominantă pentru transmiterea de feedback pozitiv (Sunt încântat/ă să văd că v-ați străduit să păstrați liniștea cât am citit povestea).

De ce este nevoie de atenție pozitivă?

Una dintre nevoile psihologice de bază ale copiilor este aceea de a se simți acceptați în mod necondiționat. De aceea, atunci când le transmiteți mesajul că sunt valorizați și că ceea ce fac este apreciat, acest lucru oferă un sentiment de mulțumire și de satisfacție, care îi ajută:

 • să dezvolte o imagine de sine pozitivă, un aspect esențial pentru felul în care socializează cu ceilalți copii;
 • să se simtă încrezători în propriile forțe și să exploreze independent situații sau contexte noi de învățare;
 • să aibă sentimentul că sunt în siguranță și că adulții din preajma lor sunt alături de ei, atunci când au nevoie de sprijin.

De ce atenția pozitivă este preferabilă celei negative?

Adesea, situațiile cu încărcătură emoțională negativă de la grupă/ clasă, demonstrează faptul că nu este tocmai ușoară concentrarea pe aspectele pozitive. Dacă vreodată ați conștientizat faptul că v-ați concentrat prea mult asupra corectării comportamentelor copiilor în detrimentul acordării atenției pozitive, acest lucru este destul de ușor explicabil din punct de vedere psihologic.

Răspunsul la întrebarea de ce NU este ușor să acordați atenție pozitivă, provine din cercetările care au demonstrat faptul că oamenii manifestă o înclinație către procesarea informației cu valență negativă (ex. copilul ignoră o solicitare, refuză să facă un anumit lucru, își lovește colegii etc.). Din acest motiv, atenția tinde să se concentreze pe comportamentele care ies în evidență și care provoacă adesea nemulțumire și iritare din partea adulților.

Tocmai din acest motiv este indicat să rețineți că atenția negativă are cel puțin câteva consecințe mai puțin dezirabile:

 • Transmite copiilor că primesc atenție doar atunci când fac ceva greșit, ceea ce încurajează aceste comportamente în loc să le descurajeze.
 • Creează o tonalitate negativă din punct de vedere emoțional în relația cu ei prin faptul că sugerează nemulțumire și lipsă de încredere în capacitatea lor de a se comporta pozitiv (De câte ori să-ți spun să te potolești? Iarăși faci același lucru, deși ți-am explicat de atâtea ori să nu mai faci așa).
 • Nu oferă copiilor posibilitatea de a încerca prin efort propriu, să găsească și să pună în aplicare un comportament pozitiv.

Atunci când observați că alocați foarte mult timp pentru a corecta comportamentele copiilor și atenția acordată exemplelor negative o depășește pe cea pe care o acordați comportamentelor pozitive, întrebați-vă dacă nu cumva în cel puțin unele dintre acele situații puteați reacționa diferit. Adesea oboseala, frustrarea sau sentimentul că „vorbiți cu pereții” generează comunicare orientată pe aspectele negative. Și totuși, specialiștii în educația timpurie consideră că sursa principală de motivație a copiilor pentru a coopera cu adultul este atenția pozitivă. Atunci când le oferiți atenție pentru lucrurile bune pe care le fac, probabilitatea de a manifesta acele comportamente este semnificativ mai crescută, decât atunci când insistați să le acordați atenție celor negative. Gândiți-vă la următoarea situație: doar unii copii din grupă/clasă deranjează activitatea, în timp ce alții sunt concentrați la ceea ce le-ați cerut. Reacția dumneavoastră este să le atrageți atenția celor care vorbesc. Oare ce credeți că vor înțelege copiii care se comportă neadecvat? Dar cei al căror comportament este adecvat? Probabil că primii vor învăța că un comportament mai puțin bun atrage atenția dumneavoastră, în timp ce unul pozitiv trece neobservat. Așadar, obișnuiți-vă să observați mai degrabă lucrurile pozitive pe care le fac copiii, deoarece acestea sunt comportamentele pe care doriți de fapt să le oferiți drept model grupei/ clasei.

Pentru a-i ajuta să se comporte adecvat, este necesar să vă familiarizați cu strategii care vă ajută să preveniți comportamentele negative ale copiilor. Acestea vă permit le să comunicați așteptări pozitive și să-i îndrumați înspre manifestarea comportamente dezirabile, utilizând strategiile descrise în secțiunile următoare:

 • formularea instrucțiunilor;
 • stabilirea regulilor;
 • încurajarea comportamentelor pozitive prin utilizarea laudelor și recompenselor.

Rezumat

 • Atenția pozitivă înseamnă manifestarea unor comportamente verbale și non-verbale, care transmit acceptare și respect în interacțiunea cadru didactic-copii.
 • Acordarea atenției pozitive comportamentelor adecvate crește probabilitatea manifestării unor comportamente adecvate în grupă/clasă în detrimentul atenției negative care recompensează și le încurajează pe cele negative.
 • Atenția pozitivă creează sentimentul de acceptare necondiționată din partea cadrului didactic și ajută la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase a copiilor.
 • Atenția pozitivă reprezintă o componentă esențială a unui climat educațional orientat pe interacțiuni de socializare și învățare bazate pe colaborare.
 • Atenția pozitivă reprezintă un mecanism prin care pot fi prevenite comportamentele neadecvate ale copiilor. Strategiile care permit atingerea acestui scop sunt: instrucțiunile, regulile și laudele sau recompensele.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org