Curriculum

Instrucțiunile

back butonheader intro.module

Ce sunt instrucțiunile?

Instrucțiunile sunt afirmații menite să ajute copiii să înțeleagă mai bine ce anume așteptați din partea lor. Rolul lor este acela de a le transmite cum să se comporte în grupul de la grădiniță/ școală și de a vă ușura munca de gestionare a comportamentului copiilor, ceea ce este cu atât mai util cu cât numărul copiilor dintr-o grupă/ clasă este mai mare.

Una dintre cele mai frecvente probleme, pe care le menționează cadrele didactice este legată de faptul că adesea copiii nu le urmează instrucțiunile. Acest comportament activează reacții de frustrare, iar acestea se transformă uneori în manifestarea nemulțumirii prin repetarea insistentă a solicitărilor formulate, fără ca acestea să aibă impactul pe care vi l-ați dori. De aceea, un prim aspect care necesită atenție este reprezentat de felul în care sunt formulate aceste instrucțiuni.

Cum se formulează corect solicitări pe care copiii să fie motivați să le urmeze?

 • Instrucțiunile se referă la un comportament

Adesea solicitările adresate copiilor sunt prea puțin clare. De exemplu, să le cereți să fie cuminți sau atenți s-ar putea să nu aibă aceeași semnificație în mintea lor cu ceea ce gândiți dumneavoastră. De aceea, instrucțiunile ar trebui formulate astfel încât copiii că înțeleagă concret, care este comportamentul pe care-l așteptați din partea lor  (Te rog să ceri voie Ioanei să iei jucăria; Te rog să stai pe scaun; Te rog să te uiți cu atenție la imagini).

 • Instrucțiunile NU sunt interdicții

O strategie mai puțin utilă este formularea instrucțiunilor sub forma interdicțiilor (Nu te mai fâțâi; Nu mai vorbi). Dacă observați că aceste reacții predomină în comunicarea cu ei, atunci mesajele pe care le transmiteți privează copiii de îndrumare înspre un comportament constructiv. Din acest motiv, este important să explicați copiilor ce SĂ FACĂ, în loc de ce să NU facă.

De asemenea, interdicțiile pot avea efectul exact opus față de cel dorit și să sporească tentația copiilor de a manifesta acele comportamente care devin mai atractive, tocmai prin faptul că nu sunt permise.

 Incorect

 Corect 

 Nu te mai fâțăi.

 Te rog să stai pe scaun cu tălpile lipite de podea.

 Nu mai vorbi.

 Te rog să fii ochi și urechi la ce spun/ Te rog să lucrezi la fișă.

 Nu te mai certa cu Mihai.

 Te rog spune-i lui Mihai de ce ești nervos pe el.

 Nu ai voie să alergi prin sală.

 Când ești în sală, te rog să mergi încet.

 Nu ești atent deloc.

 Te rog să te uiți către tablă/ în caiet/ în fișa de lucru.

 

 • Instrucțiunile se formulează politicos, utilizând numele copilului și sunt însoțite de contact vizual

Copiii sunt mai motivați să răspundă unei solicitări formulate politicos și cu calm. Astfel, transmiterea unei instrucțiuni presupune:

 • apropierea fizică de copil;
 • realizarea contactului vizual;
 • comunicarea solicitării folosind numele copilului, precum și cuvinte politicoase (Ioana, te rog să aduni fișele colegilor; Mihai, te rog să ai răbdare până ce termină și ceilalți).

De reținut! Felul în care vă adresați copiilor reprezintă un model, deoarece ei preiau felul în care adulții comunică și folosesc acele expresii pe care le aud mai frecvent în interacțiunile cu ceilalți.

 • Respectarea instrucțiunilor este urmată de transmiterea unei laude

Atunci când îi lăudați pentru faptul că urmează instrucțiunile copiii se vor simți apreciați, mai siguri pe ei și mai dispuși să colaboreze (Ioana, îți mulțumesc că m-ai ajutat cu adunatul suporturilor de creioane; Mihai, îți mulțumesc că ai avut răbdare).

Care sunt cauzele nerespectării instrucțiunilor și cum pot fi acestea rezolvate?

De cele mai multe ori, intenția copiilor nu este aceea de a sfida, chiar dacă nu țin cont de solicitările pe care le adresați. De aceea, este importantă identificarea motivelor pentru care nu au făcut ceea ce le-ați cerut. Evitați să presupuneți de la bun început faptul că intenția lor a fost neapărat una negativă, deoarece acest lucru va activa reacții emoționale de nemulțumire sau frustrare din partea dumneavoastră, și uneori chiar și reacții de criticare a copiilor (De câte ori să-ți spun același lucru?!). În continuare, sunt menționate câteva posibile cauze ale nerespectării instrucțiunilor, precum și modul în care le puteți corecta menținându-vă calmul și un ton potrivit. 

 • Copiilor nu li s-a captat atenția înainte de adresarea instrucțiunii

Soluție: Propuneți-vă să vă apropiați și să reduceți distanța fizică, deoarece realizarea contactului vizual este esențială, atunci când doriți să transmiteți o instrucțiune pe care copiii s-o urmeze. Dacă ei se joacă sau sunt foarte concentrați asupra realizării unei activități, în lipsa contactului vizual captarea atenției este minimă, și de aceea, este posibil ca ceea ce le spuneți să nu fie receptat.

 • Copiilor li s-au adresat prea multe instrucțiuni deodată

Soluție: Copiii reușesc cu timpul să-și concentreze suficient de bine atenția, încât să urmeze mai multe instrucțiuni, mai ales dacă acestea se referă la comportamente pe care sunt obișnuiți să le manifeste. Pentru a fi siguri că ați fost corect înțeleși, încercați să limitați instrucțiunile la 1-2 cerințe, deoarece prea multe pot crea confuzie, precum și riscul ca ei să abandoneze sarcina sau să se implice în alte comportamente decât cele potrivite.

 • Copiii nu au înțeles instrucțiunea și/sau nu au reținut-o

Soluție: Neimplicarea (mai ales în activitățile de la grupă/ clasă) poate fi și consecința faptului că nu știu ce să facă sau cum să rezolve acea sarcină. Verificați ce au înțeles copiii adresându-le întrebări (Andrei, îmi poți spune ce urmează să facem? Mihai, ce ai de făcut acum?) și repetați acea solicitare, dacă este necesar. De asemenea, propuneți-vă să monitorizați în ce măsură ei manifestă comportamentul pe care l-ați solicitat, deoarece prezența dumneavoastră în proximitate reprezintă o sursă de motivație pentru ca ei să finalizeze acea sarcină.

Loading...

Rezumat

 • Instrucțiunile se referă la comportamente și clarifică ceea ce copiii pot să facă, NU ceea ce nu pot face.
 • Instrucțiunile adresate anumitor copii este important să fie însoțite de rostirea numelui, apropierea fizică față de copil și realizarea contactului vizual.
 • Urmarea instrucțiunilor este important să fie încurajată prin lăudarea copiilor pentru manifestarea comportamentelor așteptate din partea lor.
 • Nerespectarea instrucțiunilor de către copiii nu ar trebui interpretată drept sfidare. Frecvent nerespectarea acestora este consecința unor erori în modul în care sunt transmise.
 • Pentru a reduce riscul ca instrucțiunile să fie ignorate de către copii este important să li se capteze atenția înainte de a le comunica, să li se transmită instrucțiunile pe rând, să se verifice în ce măsură le-au înțeles, precum și să fie monitorizată manifestarea comportamentelor solicitate.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org