Curriculum

Recompensele

back butonheader intro.module

Recompensa reprezintă un mijloc de încurajare a unui comportament pozitiv, iar utilizarea ei este recomandată mai ales ca modalitate de a dubla laudele, mai ales atunci când un comportament se dovedește mai dificil de învățat. Recompensele oferite în mediul educațional iau diferite forme:

 • Activități – excursii/ vizite în diferite locații cum ar fi muzeele, teatrul de păpuși, grădina botanică etc.
 • Simboluri – buline, steluțe, stickere, ștampile, tatuaje temporare etc.
 • Obiecte: jucării, cărți
 • Sociale:
  • roluri speciale în grupă/ clasă (responsabil cu adunarea caietelor, împărțirea caietelor, responsabil cu alegerea poveștii citite, ajutorul special al cadrului didactic pe parcursul unei zile etc.)
  • activități extra curriculare la alegerea copiilor
  • aducerea unui obiect preferat de acasă pentru a fi prezentat colegilor

Cum se utilizează corect recompensele în grupă/ clasă?

Recompensele este preferabil să fie utilizate cu precauție, astfel încât să evitați orice efecte nedorite pe care le-ar putea avea asupra comportamentului copiilor. În continuare, sunt prezentate câteva recomandări, care vă ajută să le aplicați corect, fără să afectați în mod negativ motivația copiilor.

 • Oferiți recompensa după un comportament pozitiv, NU înainte

Diferența dintre mituirea copiilor și recompensarea lor este dată de momentul în care aceasta le este oferită. Astfel, recompensa ar trebui să survină DUPĂ comportamentul pozitiv (Pentru că ați păstrat liniștea când am revenit în sală, veți primi din partea mea stickere). Oferirea recompensei ÎNAINTE de manifestarea comportamentului, conduce la pierderea mesajului educativ și transmite copiilor că aceasta se poate obține fără a depune efort (Pentru că ați primit stickerele, vă rog să păstrați liniștea până ce ajungem înapoi în sală). De asemenea, recompensa nu se oferă pentru încetarea unui comportament negativ (Dacă încetați cu gălăgia, veți primi stickere). Ambele strategii sunt eronate deoarece recompensa este utilizată ca formă de mituire a copiilor, ceea ce nu-i motivează să se comporte adecvat în viitor.

 • Utilizați recompensa imediată și recompensa întârziată în funcție de stadiul învățătii unui comportament

Motivația este mai crescută, atunci când copiii asociază efortul depus într-o activitate cu faptul că au fost recompensați imediat după ce au manifestat acel comportament (Pentru că ai terminat fișa și ai rezolvat-o corect, vei primi o bulină; Pentru că ai dat răspunsuri corecte, vei primi o steluță). De aceea, recompensele imediate sunt mai potrivite mai ales când ei învață un anumit comportament și este necesar să facă conexiunea mentală între comportament și aplicarea recompensei.

Odată ce copiii au învățat un comportament, asocierea constantă a acestuia cu o recompensă are efectul opus, deoarece există riscul ca ei să aștepte să fie recompensați de fiecare dată. Din acest motiv, în etapa de consolidare a unui comportament este important ca recompensa să nu mai poată fi anticipată. Recompensele întârziate sunt cele care se oferă după mai multe comportamente pozitive (Pentru că ai adunat jucăriile după toate jocurile de ieri și azi, astăzi vei alege povestea pe care o voi citi; Pentru că ai avut răbdare și ai ridicat mâna la activități/ ore, astăzi vei fi ajutorul meu special). Treptat, utilizarea recompenselor întârziate este indicat să o înlocuiți cu lăudarea comportamentului pozitiv.

De reținut! Recompensele ar trebui să fie o surpriză pentru copii, nu ceva așteptat și de la sine înțeles.

 • Țineți cont de preferințele copiilor când stabiliți recompensa

Recompensele cele mai atractive sunt cele pe care copiii și le doresc. Așadar, încercați să vă dați seama care sunt preferințele lor, pentru a ști ce fel de recompensă are șansa de a funcționa cel mai bine.

De reținut! Cele mai utile recompense sunt în general acelea care se bazează pe identificarea unor roluri sau activități de grup, pe care copiii le percep ca fiind pozitive. Frecvent, copiii cu probleme de comportament sunt foarte receptivi la recompensarea prin roluri în grupă/ clasă (ajutorul special al cadrului didactic, responsabil cu adunarea fișelor de lucru etc.), deoarece de cele mai multe ori atenția îndreptată asupra lor este negativă.

 • Promiteți o recompensă, doar dacă vă puteți ține de cuvânt

Odată ce ați promis o anumită recompensă, asigurați-vă că este ceva rezonabil și că puteți să vă țineți de cuvânt. Copiii rețin cu exactitate promisiunile adulților și încălcarea lor înseamnă nu doar o dezamăgire, ci și pierderea încrederii lor.

 • Dacă ați oferit recompensa, NU o retrageți pentru un alt comportament neadecvat

Uneori veți constata că un copil a meritat o recompensă prin faptul că s-a comportat adecvat, însă un alt comportament negativ s-a manifestat după aceea. O reacție frecvent întâlnită este de a retrage recompensa deja câștigată. Acest lucru este perceput de copii ca fiind nedrept, deoarece motivul pentru care au primit recompensa este un comportament care nu are nicio legătură cu cel negativ. Astfel, recompensa câștigată este pentru comportamentul adecvat (Pentru că ai adunat jucăriile, primești o bulină), iar pentru comportamentul neadecvat, este important să adoptați o strategie prin care să-l gestionați separat (Am observat că nu ai vrut să-i dai jucăria lui Sergiu când ți-a cerut-o. Ce ai putea să faci data viitoare?).

Ce sunt sistemele de recompense și cum se utilizează?

O situație particulară este reprezentată de utilizarea sistemelor de recompense. Este important de reținut faptul că acestea se dovedesc utile mai ales pentru a fi implementate la nivel de grup (pentru toți copii din grupă/ clasă) în vederea încurajării manifestării unor comportamente corespunzătoare regulilor stabilite, care se dovedesc mai dificil de învățat de către majoritatea dintre ei. Adesea însă, adulții constată că acestea își pierd în timp eficiența, mulți dintre copii ajungând să fie dezinteresați și plictisiți de ele. Acestea sunt reacții firești la gestionarea incorectă a sistemelor de recompense. Pentru a le utiliza în mod adecvat, este indicat să țineți cont de următoarele recomandări:

1. Identificați un singur comportament pe care doriți să-l recompensați, de preferință unul care creează probleme celor mai mulți copii din grupă/ clasă. Evitați să luați în considerare ideea de a recompensa mai multe comportamente, deoarece monitorizarea acestora este dificilă și riscați să vă încurcați în gestionarea sistemului de recompense și să creați confuzie și în rândul copiilor.

2. Comportamentul dezirabil pe care doriți să-l încurajați este important să-l comunicați copiilor, astfel încât ei să știe pentru ce urmează să fie recompensați (De azi înainte, vreau să fiți foarte atenți și să respectați regula noastră de a ridica mâna la activități. Dacă pe parcursul activității veți ridica mâna înainte de a da răspunsul, veți primi o bulină).

3.  Stabiliți un sistem de monitorizare a comportamentelor copiilor sub forma unui grafic, care să cuprindă numele lor, zilele săptămânii și spațiu pentru lipirea recompenselor sub formă de buline, steluțe, fețe zâmbitoare etc.

4.  Observați comportamentul copiilor pe parcursul zilei și acordați recompensa pentru acel comportament; dacă unii dintre ei nu au manifestat comportamentul, rețineți faptul că este important să nu oferiți nicio recompensă; în ambele situații, asigurați-vă că ați comunicat și că ați explicat copiilor, atât de ce au primit recompensa (Toți copii care au ridicat mâna la activitățile de astăzi vor primi o bulină. Este important să ridicați mâna înainte de a spune ceva, pentru că în acest fel fiecare poate să vorbească pe rând), cât și de ce nu au primit-o (Pentru că ai dat răspunsul fără să ridici mâna, acum nu pot să-și ofer bulina. Sunt sigură că vei fi mai atent/ă pe viitor și vei ridica mâna înainte de a răspunde).
De reținut! Dacă unii copii nu s-au comportat așa cum v-ați așteptat, NU folosiți buline negre sau alte simboluri vizuale, care au conotație negativă. Semnificația lor (chiar și explicată) poate să fie neclară pentru copii, iar ei vor reține că în situația respectivă au primit totuși ceva. De aceea, simplul fapt că retrageți recompensa este o reacție mai constructivă, decât acordarea unei buline negre.

5. Atunci când observați că majoritatea copiilor obțin ușor recompensa promisă, creșteți intervalul de timp la care oferiți bulina și explicați acest lucru copiilor (Puteți câștiga bulina dacă vă străduiți și mai mult decât până acum. De aceea, voi fi atentă cine respectă regula noastră mai mult timp); de exemplu, oferiți recompensele după 2-3 zile în care ați observat comportamentul, astfel încât treptat să se obișnuiască cu ideea că nu vor fi mereu recompensați;

6. Renunțați la sistemul de recompense în cel mult 4 săptămâni, deoarece în caz contrar, copiii își vor pierde interesul și nu vor mai răspunde pozitiv încercărilor de a le încuraja comportamentul.

De reținut! Sistemele de recompense sunt eficiente atunci când:

 • Comunicați copiilor așteptările pe care le aveți cu privire la comportamentul care va fi recompensat, având o atitudine entuziastă și pozitivă.
 • Utilizați sistemele de recompense pentru comportamente necesare în cadrul activităților de învățare și NU pentru cele sociale (împărțirea jucăriilor, așteptarea rândului în joc, cooperarea etc.). Acestea din urmă, este necesar să fie învățate și exersate prin jocuri, iar manifestarea lor este preferabil să fie recompensată prin laudă.
 • Explicați valoarea comportamentelor recompensate (alta decât faptul că primesc o bulină) și puneți accent pe motivul pentru care acestea sunt importante.
 • Evitați obișnuința de a fi constant recompensați prin mărirea intervalului de timp după care le oferiți copiilor.
 • Renunțați treptat la recompense pentru ca acel comportament să fie motivat în mai mare măsură intrinsec, ca urmare a faptului că ați ajutat copiii să conștientizeze importanța acestuia.
  Loading...

Rezumat

 • Recompensele sociale sunt cele mai inofensive surse de motivare ale copiilor (riscul de a produce dependență este cel mai redus).
 • Recompensele ar trebui oferite copiilor constant după manifestarea unui comportament, doar atunci când ei se află în etapa de învățare a acestuia.
 • Pe termen lung, este preferabil ca recompensele să fie administrate fără a putea fi anticipate, astfel încât copiii să nu devină dependenți de ele.
 • Acordarea recompensei se realizează făcând conexiunea dintre aceasta și comportamentul pozitiv prin comunicarea importanței acestuia.
 • Sistemele de recompense este indicat să fie utilizate pentru încurajarea învățării unor comportamente pozitive a căror achiziționare se dovedește mai dificilă pentru mai mulți copii din grupă/ clasă.
 • Sistemele de recompense se utilizează pentru un singur comportament și presupun monitorizarea comportamentului copiilor. Treptat recompensele imediate sunt înlocuite cu cele întârziate, și ulterior, cu laudele.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org