Curriculum

Încurajarea comportamentelor pozitive

back butonheader intro.module

Care este utilitatea laudelor și recompenselor?

Laudele și recompensele reprezintă consecințe care apar ca urmare a unor comportamente pozitive și prin care adulții doresc să transmită aprecierea și recunoașterea efortului pe care copiii l-au făcut. Ele sunt folositoare, când doriți să încurajați comportamentele adecvate pe care le observați, sau ca metodă prin care doriți să-i motivați să renunțe la comportamentele mai puțin adecvate.

Frecvent, adulții formulează îngrijorări cu privire la folosirea acestor strategii în mediul educațional, mai ales privind felul în care copiii sunt influențați de către acestea. De aceea, este importantă clarificarea miturilor (credințelor eronate), care circulă pe seama acestor strategii pentru a înțelege cum și în ce fel afectează acestea comportamentul lor.

Care sunt miturile legate de utilizarea laudelor și recompenselor în mediul educațional?

Laudele și recompensele sunt forme de răsfăț

Răsfățul implică faptul că lauda sau recompensa a fost oferită fără ca în prealabil copiii să fi manifestat un comportament care să merite atenție sau recunoaștere. Dacă prin laudă sau recompensă transmiteți apreciere față de comportamentele adecvate, acestea devin mijloace prin care ei își dezvoltă încrederea în propria persoană și contribuiți la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase.

Folosirea laudelor și a recompenselor conduce la „dependență”

Laudele NU creează dependență. Acestea sunt cele mai simple și la îndemână modalități de încurajare a copiilor, iar laudele corect formulate sunt o sursă importantă în formarea stimei de sine și a sentimentului de competență al copiilor.

În schimb, în cazul recompenselor gestionarea lor eronată poate conduce la situații în care copiii vor ajunge să solicite anumite beneficii în schimbul manifestării comportamentelor pozitive. Acest lucru se întâmplă de obicei într-una din următoarele situații:

1) atunci când copiii se obișnuiesc să primească recompense și pot anticipa momentul în care acestea le sunt oferite;

2) atunci când recompensa este acordată de către adult sub formă de mită, adică recompensa este oferită pentru a-i convinge să manifeste un anumit comportament.

De aceea, recompensele ar trebui utilizate cu mai multă moderație decât laudele, dar mai ales ținând cont de câteva recomandări descrise pe larg în secțiunea Recompensele.

Laudele și recompensele sunt forme de motivație extrinsecă, iar ele vor afecta motivația intrinsecă a copiilor

Este adevărat că laudele și recompensele sunt surse extrinseci (din afara persoanei) de motivare a comportamentului. Cu toate acestea, folosirea laudelor și recompenselor nu este incompatibilă cu dezvoltarea motivației intrinseci, deoarece acestea pun accent pe recunoașterea meritelor și efortului, pe care copiii îl fac pentru a se comporta pozitiv. Ei percep recunoașterea meritelor la fel ca adulții: un adult poate să se simtă mai motivat să muncească, atunci când șeful său îi apreciază munca, fără ca acest lucru să însemne că el muncește pentru a fi lăudat. Similar,  copiii vor manifesta emoții pozitive când sunt apreciați, chiar dacă motivația lor pentru a face comportamentul respectiv, nu a fost aceea de a primi laude sau de a fi recompensați.

Pe de altă parte, pot exista situații în care copiii sunt deja motivați intrinsec să manifeste anumite comportamente, iar în astfel de contexte accentul pe recompense poate fi contraproductiv și să afecteze motivația copilului.  De exemplu, dacă un copil e foarte priceput la un sport sau la o altă activitate, faptul că i se promite o recompensă pentru un potențial succes poate să-i distragă atenția de la ceea ce are de făcut și să compromită performanța lui. De aceea, contextul și motivația pentru a folosi recompensele trebuie clarificate înainte de utilizarea lor.

Pentru a vă familiariza cu modalități constructive prin care puteți utiliza laudele și recompensele în grupă/ clasă, fără ca acestea să afecteze motivația intrinsecă a copiilor, recomandăm parcurgerea următoarelor secțiuni.

Rezumat

  • Laudele și recompensele sunt strategii prin intermediul cărora: se crește motivația pentru manifestarea comportamentelor pozitive și/sau se descurajează cele negative.
  • Laudele și recompensele presupun recunoașterea meritelor și eforturilor pe care copiii le depun pentru a se comporta adecvat.
  • Laudele corect formulate, precum și utilizarea adecvată a recompenselor nu au drept consecință instalarea „dependenței” de ele.
  • Deși sunt surse predominant extrinseci de motivație, ele contribuie treptat la interiorizarea comportamentelor pozitive și inclusiv la dezvoltarea motivației intrinseci.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org