De ce sunt regulile utile pentru cooperarea cadru didactic-copii?
Mulți adulți exprimă îngrijorări vizavi de ideea că regulile ar putea să reprezinte modalități de constrângere a copiilor pentru a fi mai obedienți. Regulile nu au nicio legătură cu obediența, ci ele reprezintă niște mijloace, al căror rol este de a îmbunătăți cooperarea și comunicarea în grupă/clasă. Acest lucru este posibil prin faptul că regulile îndeplinesc câteva funcții importante, care sunt descrise în continuare.
- Regulile ajută la clarificarea așteptărilor cadrului didactic și la dezvoltarea sentimentului de control și de siguranță al copiilor. Cercetările din psihologie au demonstrat că mediile nestructurate, haotice și dezorganizate sunt responsabile de creșterea stresului copiilor. De aceea, formularea câtorva reguli de interacțiune este benefică pentru ei.
- Regulile NU sunt mijloace prin care cadrul didactic se impune, ci sunt întotdeauna explicate copiilor (Adunăm jucăriile pentru că altfel nu avem loc pentru celelalte activități și jucăriile se pot strica; Cerem voie înainte de a folosi lucrurile altcuiva pentru că acesta este un comportament prietenos. Nimănui nu-i place să i se ia ceva fără să i se ceară voie).
- Regulile presupun responsabilizarea copiilor față de propriile comportamente și consecințele acestora. De exemplu, unui copil care răspunde la o întrebare a cadrului didactic în același timp cu un alt coleg, i se poate atrage atenția asupra consecințelor comportamentului său (Dacă vorbești fără să ridici mâna, înseamnă că nu poți auzi nici ce spui tu, nici ce spune Maria. Te rog să ai răbdare până îți vine rândul).
Care sunt strategiile care ajută la utilizarea corectă a regulilor?
Regulile sunt formulate conform acelorași principii menționate în cazul instrucțiunilor. De asemenea, mai multe informații despre cum puteți selecta reguli potrivite pentru grupă/ clasă, dar și despre strategiile prin intermediul cărora puteți familiariza copii cu ele, se găsesc în secțiunea dedicată Modulului I din cadrul Curriculum-ului pentru dezvoltarea competențelor social-emoționale ale copiilor.
În continuare, puteți parcurge recomandări generale despre gestionarea regulilor în grupă/ clasă:
- Numărul maxim de reguli stabilite este de 4-5. Regulile ar trebui să cuprindă doar acele comportamente care sunt absolut necesare și pe care le considerați cele mai importante. Mai multe reguli sunt dificil de reținut de către copii, iar monitorizarea respectării lor riscă să devină prea consumatoare de timp, dacă numărul lor este prea mare.
- Comportamentele asociate regulilor sunt prezentate vizual. Atunci când copiilor li se transmit regulile atât pe cale auditivă, cât și pe cale vizuală, probabilitatea ca ei să le învețe și să le respecte este mai ridicată. Pentru a vă veni în ajutor, în Modulul I din cadrul Curriculumului de activități pentru dezvoltarea competențelor social-emoționale ale copiilor, veți găsi sugestii cu privire la regulile potrivite pentru grupa/ clasa dumneavoastră și veți avea posibilitatea să folosiți imaginile corespunzătoare, astfel încât ei să le poată vizualiza.
- Regulile se aplică consecvent. Acest lucru înseamnă că regulile sunt aceleași pentru toți copiii, indiferent dacă sunt cei care se comportă de obicei conform regulilor sau nu. Dacă faceți echipă cu un alt coleg/ o altă colegă la grupă, discutați regulile și stabiliți o strategie de comun acord pentru respectarea lor.
De reținut! Cercetările au demonstrat că de obicei copiii percepuți ca „dificili” sunt mult mai frecvent trași la răspundere și atenționați, atunci când nu respectă regulile. Acest lucru, odată conștientizat, ajută la reducerea frecvenței situațiilor în care anumiți copii sunt dați în mod constant drept exemplu negativ și vă permite să vă gândiți la modalități mai constructive de a obține cooperarea lor.
- Respectarea regulilor se laudă, iar nerespectarea lor se discută cu calm. La fel ca în cazul instrucțiunilor, respectarea regulilor ar fi indicat să fie urmată de o laudă, care să sugereze aprecierea vizavi de comportamentul copiilor (Mulțumesc că ați păstrat liniștea în timpul activității; Sunt mândră de voi că ați ridicat mâna înainte să răspundeți). Pe de altă parte, nerespectarea regulilor ar trebui urmată de discutarea comportamentului negativ și identificarea prin cooperare a unei soluții (Văd că ai luat cartea Mihaelei fără să-i ceri voie. Ce poți să faci în loc să i-o iei?). În schimb, dacă comportamentul negativ persistă și este însoțit de refuz, puteți apela la aplicarea unor consecințe logice (Fie îi ceri voie Mihaelei să-ți ia dea cartea și o vei putea citi în continuare, fie voi fi nevoită să ți-o iau. Ce preferi?).
- Respectarea regulilor poate fi încurajată prin folosirea sistemelor de recompense. Descrierea modalității corecte de utilizare în grupă/ clasă a sistemelor de recompense poate fi accesată în secțiunea Recompensele.
De reținut! Este recomandată folosirea acestor sisteme de recompense, doar dacă sunt întrunite aceste criterii de monitorizare și gestionare a comportamentului copiilor. În cazul în care un astfel de demers pare prea complex sau prea dificil de pus în practică din cauza numărului mare de copii din grupă/ clasă, puteți opta pentru metodele descrise anterior, a căror eficiență este similară.
|