Curriculum

Gestionarea comportamentelor neadecvate

back butonheader intro.module

Obiective

 • Stabilirea diferențelor dintre pedeapsă și celelalte tipuri de sancțiuni, care descurajează comportamentele negative
 • Analizarea utilității strategiilor de gestionare a comportamentelor negative de la grupă/ clasă în funcție de context, tipul de comportament și severitatea acestuia
 • Stabilirea pașilor necesari utilizării corecte a strategiilor de descurajare a comportamentelor negative
 • Dezvoltarea unor atitudini vizavi de folosirea strategiilor de descurajare a comportamentelor negative prin care adulții manifestă empatie, respect față de copii și îi ajută să devină mai responsabili.

De ce pedepsele NU ajută la modificarea comportamentelor negative ale copiilor?

Una dintre provocările majore care apar în grupă/ clasă este legată de situațiile în care sunteți pus/ă în situația de a gestiona comportamente negative ale copiilor. Inevitabil, în asemenea contexte, vă veți confrunta cu necesitatea de a găsi soluțiile cele mai potrivite pentru a face în așa fel încât acesta să nu se mai repete.

La prima vedere soluția pare cât se poate de simplă: administrarea unei pedepse. Principiul de aplicare al pedepsei presupune faptul că un comportament negativ urmat de o consecință neplăcută, va genera o aversiune suficient de puternică încât acest lucru să asigure eliminarea comportamentului neadecvat din repertoriul copiilor sau cel puțin reducerea frecvenței de manifestare. O convingere larg răspândită în rândul adulților este aceea că pedeapsa reprezintă în sine un mijloc de a combate, de a descuraja copiii de la manifestarea comportamentelor negative. Problema este că nicio sancțiune NU garantează schimbarea comportamentului. Din punct de vedere psihologic, sunt cel puțin câteva motive întemeiate, care susțin ideea că pedeapsa nu este cea mai bună soluție:

 • pedeapsa învață copiii să se ferească de consecințele neplăcute și încurajează minciuna sau aruncarea responsabilității asupra altcuiva;
 • pedeapsa induce reacții de teamă și neîncredere în relația cu adulții;
 • pedeapsa însoțită de blamarea și/sau umilirea copiilor le induce evaluări negative ale propriei persoane, care devin sursă de emoții negative pentru ei;
 • pedeapsa poate fi percepută ca nedreaptă (Nu e corect!, ceea ce încurajează manifestarea refuzului de a colabora cu adulții;
 • pedeapsa conduce la asumarea etichetei de copil „rău” sau „indisciplinat”, ceea ce duce la scăderea încrederii în sine, dar mai ales la perpetuarea comportamentului neadecvat.

De reținut! Majoritatea copiilor cu probleme de comportament sunt expuși unor strategii parentale care pun accent pe pedepse. De aceea, o primă sarcină a cadrului didactic este să încerce să dezvolte o relație bazată pe încredere cu acești copii, tocmai pentru a putea comunica mai ușor cu ei și pentru a le câștiga încrederea.

Care sunt strategiile care ajută la modificarea comportamentelor negative?

Modificarea unui comportament reprezintă un proces complex, în care este important să țineți cont de două recomandări:

 1. să preveniți (pe cât posibil) situațiile în care sancționați copiii prin:
  • dezvoltarea unui climat educațional pozitiv, care să prevină comportamentele negative prin formularea corectă a instrucțiunilor, stabilirea de reguli, precum și recunoașterea meritelor copiilor prin lăudarea și/sau recompensarea lor, atunci când se comportă adecvat;
  • utilizarea unor strategii de predare la grupă/ clasă, care mențin copiii atenți și implicați în învățare, ceea ce creează premisele punerii în aplicare a principiului că o minte ocupată cu lucruri constructive, nu are timp de comportamente nepotrivite.

De reținut! O minte ocupată și captivată, este o minte care NU mai are timp pentru năzbâtii.

 1. să utilizați modalități de descurajare a comportamentelor negative, care țin cont de nevoile copiilor și care să-i ajute:
  • să înțeleagă de ce comportamentul pe care l-au făcut este greșit;
  • să le ofere oportunitatea de a învăța ceva din acea situație, fără să fie blamați sau umiliți;
  • să le crească sentimentul de responsabilitate față de comportamentele pe care le manifestă.

Care sunt atitudinile cadrelor didactice care încurajează modificarea comportamentelor negative?

Aplicarea corectă a strategiilor de prevenire a comportamentelor negative, reduce semnificativ timpul pe care veți fi nevoit/ă să-l alocați gestionării acestora. Totuși, acest lucru nu înseamnă că toate comportamentele negative vor fi eliminate prin magie. Adesea, principalul obstacol în calea aplicării adecvate a acestor strategii pot fi propriile gânduri. De aceea este important să vă conștientizați gândurile negative, care pot să interfereze cu abilitatea de a rezolva eficient asemenea situații. Mai exact, gândurile negative sunt responsabile de alimentarea unor emoții negative cum ar fi furia sau frustrarea, care pot să conducă la două tipuri de comportamente cu impact negativ:

 • manifestarea unor reacții autoritare (ex. creșterea tonului vocii, criticile; învinovățirea etc.), care sunt responsabile de scăderea încrederii copiilor și induc emoții cum ar fi teama, ceea ce afectează calitatea climatului educațional;
 • manifestarea unor reacții inconsecvente (ex. ignorarea ocazională a unor comportamente, care alteori sunt sancționate), care creează copiilor sentimentul că nu pot controla contextul, ceea ce crește nivelul de anxietate și lipsa de încredere în cadrele didactice.

Pentru a putea evita în mod eficient aceste reacții mai puțin constructive este important să aveți în vedere câteva strategii.

Monitorizați-vă propriile emoții și gândurile care le însoțesc. Începeți prin a conștientiza motivul pentru care vă comportați autoritar și/sau inconsecvent. Veți sesiza că emoții cum ar fi furia sau frustrarea sunt frecvent însoțite de gânduri negative (Iarăși o luăm de la capăt! De câte ori să tot repet?; Până acum ar fi trebuit să învețe; O face intenționat ca să mă enerveze etc.). Căutați să modificați aceste gânduri  în altele mai constructive (Are nevoie de mai mult timp pentru a învăța cum să se comporte; Poate este bine să mai repet, până la urmă va înțelege; Probabil nu reușește să se comporte cum îmi doresc eu, deci aș putea să-l/s-o ajut). Pentru a face acest lucru într-o manieră cât mai eficientă, țineți cont de următoarele sugestii:

 • Motivele pentru care copiii se comportă neadecvat nu sunt legate de dumneavoastră, ei nu manifestă comportamente negative pentru a vă face să vă pierdeți calmul, ci pentru că fie nu știu cum să se comporte, fie știu, însă nu reușesc să se mobilizeze suficient în acest sens. În ambele situații, ei au nevoie de sprijin, deoarece este evident că acel comportament, pe care-l așteptați se va manifesta dacă vă implicați și sprijiniți copiii în modificarea comportamentului.
 • Un comportament negativ, nu va dispărea niciodată de pe o zi pe alta. Educarea propriei răbdări și perseverența în a aplicarea unor strategii previn frustrările apărute, atunci când progresele nu apar suficient de repede. De aceea, gândiți-vă că există diferențe în rapiditatea cu care oamenii învață, iar acestea apar în mod inerent și în cazul copiilor. Odată ce priviți greșelile ca fiind firești și gestionabile, reactivitatea și stresul dumneavoastră vor scădea.
 • Raportarea multor adulți la comportamentele neadecvate este aceea că acestea ar trebui evitate, deoarece produc disconfort emoțional și solicită efort adițional pentru a le gestiona. Dezavantajul este acela că eșecurile, n-ar trebui percepute drept situații cu evidentă conotație negativă. Greșelile au avantajul de a oferi copiilor experiențe de învățare. Atunci când dumneavoastră începeți să manifestați acceptare vizavi de ideea de a greși, este mult mai probabil să aveți aceeași reacție și atunci când greșeala vine din partea copiilor.

Stabiliți obiective cu privire la comportamentul pozitiv pe care doriți să-l încurajați. Ori de câte ori vă confruntați cu un comportament negativ, rețineți faptul că obiectivul dumneavoastră este să încurajați comportamentul pozitiv, alternativ la cel negativ. De exemplu, în cazul în care copilul nu are răbdare, obiectivul pe care vi-l veți propune va fi să-l încurajați să-și aștepte rândul; în mod similar, dacă copilul ia fără permisiune lucrurile celorlalți, scopul va fi să ceară voie înainte de a folosi lucrurile altcuiva. Astfel, este extrem de important ca obiectivele pe care le stabiliți să fie specifice și să se refere la comportamente pozitive prin intermediul cărora să le puteți înlocui pe cele negative.

Evaluați comportamentul negativ și stabiliți modalitatea de intervenție. Orice comportament negativ manifestat de către copiii de la grupă/ clasă este indicat să fie evaluat separat. Gândiți-vă în primul rând la cât de mult interferează acel comportament cu activitatea de la grupă/ clasă, respectiv în ce măsură afectează siguranța copiilor. De exemplu, manifestarea agresivității va necesita un alt răspuns față de situația în care vorbesc între ei în timpul unei activități de la grupă/ clasă. Așadar, tipul de intervenție pentru care veți opta depinde foarte mult de comportamentul problemă și de contextul în care se manifestă. Pe parcursul următoarelor secțiuni, urmează să vă familiarizați în mai mare măsură cu modul în care strategii specifice vă permit să interveniți specific pentru a corecta anumite tipuri de comportamente. Fiecare dintre aceste strategii pun accent pe ideea că scopul dumneavoastră nu este acela de a-i pedepsi, ci de a-i îndruma înspre opțiuni de comportament adecvate.

 Rezumat

 • Pedeapsa nu descurajează comportamente negative, deoarece este percepută ca nedreaptă, induce copiilor sentimente de vină și îi motivează doar să evite pedeapsa pe viitor.
 • Modificarea unui comportament presupune atât aplicarea unor strategii prin care să se prevină comportamentele negative prin recompensarea celor pozitive, cât și prin aplicarea unor modalități constructive de sancționare a comportamentelor negative.
 • Atitudini care implică ignorarea comportamentelor neadecvate și/sau manifestarea unor reacții autoritare sunt ineficiente.
 • Atunci când cadrele didactice se confruntă cu diferite comportamente negative este important să conștientizeze felul în care emoțiile și gândurile le pot afecta reacțiile, să stabilească obiective specifice legate de încurajarea unor comportamente pozitive și să le descurajeze pe cele negative prin strategii adaptate tipului de comportament și contextului de manifestare al acestora.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org