Curriculum

Ignorarea planificată

back butonheader intro.module

În ce situații funcționează ignorarea comportamentelor negative?

Ignorarea comportamentului se referă la suspendarea atenției, pe care o acordați unui comportament nedorit. Atunci când aveți nedumeriri dacă ignorarea comportamentului este o soluție, gândiți-vă în ce măsură acesta poate fi trecut cu vederea. De exemplu, neimplicarea într-o sarcină, nerespectarea unei reguli sau agresivitatea NU sunt comportamente, pe care le puteți ignora, deoarece au consecințe negative asupra celor din jur sau a copiilor care le manifestă. În schimb, se pot ignora acele comportamente prin care ei încearcă să vă atragă atenția asupra lor. Câteva dintre acestea sunt menționate în continuare:

 • oferirea răspunsurilor fără a ridica mâna sau în același timp cu ridicarea mâinii;
 • solicitări repetate/ insistențe de a fi ajutați cu lucruri minore, pe care le pot face singuri sau le pot rezolva pe cont propriu (ex. nu își găsesc creioanele, solicită ajutor în rezolvarea sarcinii și când de fapt nu au nevoie, pârăsc comportamentul altui coleg etc.);
 • manifestarea unor comportamente opuse față de cele manifestate de ceilalți (ex. se ascund sub masă/ bancă, atunci când ceilalți copii stau așezați la locurile lor);
 • întreruperea activității de învățare (ex. își ascut creioanele, imită anumite sunete ca glumă, își aduc aminte că au nevoie la baie sau că nu au la îndemână un anumit creion colorat etc.).

Care este mecanismul care explică eficiența ignorării planificate?

Pentru a putea decide în ce măsură ignorarea planificată este o strategie potrivită, este necesar să observați comportamentul copiilor și să evaluați în ce măsură acel comportament este menit să atragă atenția. Dacă ați încercat să direcționați/ redirecționați comportamentul în prealabil și această strategie NU a dat rezultatele așteptate, atunci puteți concluziona cu oarecare certitudine că prin acel comportament copiii caută atenție. Acest lucru se datorează faptului că prin încercarea de a-l corecta, involuntar ați transformat atenția într-o recompensă pentru comportamentul neadecvat. Așadar, cel mai probabil copiii au învățat că ori de câte ori se comportă în acel fel, atenția dumneavoastră este orientată asupra lor.

ignorare.planif

De reținut! Orice fel de atenție, chiar și cea pozitivă prin care se încearcă reorientarea comportamentului, reprezintă o recompensă pentru comportamentul neadecvat.

De asemenea, este indicat să vă asigurați că NU utilizați ignorarea planificată pentru comportamente care sunt menite să atragă atenția celorlalți copii din grupă/ clasă. Unii copii se folosesc de comportamentele indezirabile pentru a atrage atenția colegilor, probabil cu scopul de a deveni mai populari în rândul acestora. În aceste situații, retragerea atenției cadrului didactic nu va funcționa, iar o recomandare pentru a gestiona aceste comportamente mai eficient este de a redirecționa atenția celorlalți copii (Mihaela este foarte amuzantă astăzi și am râs împreună foarte bine. Acum este o idee bună să terminăm activitatea ca să mai rămână timp să ne distrăm mai târziu). De asemenea, puteți prelua controlul asupra situației prin implicarea acelui copil în activitate, sugerând o sarcină sau adresându-i o întrebare.

De reținut! Comportamentele pentru care copiii obțin atenție din partea colegilor, NU pot fi descurajate prin ignorare.

Cum se aplică ignorarea planificată?

Pentru a putea descuraja comportamentele care sunt recompensate prin oferirea atenției în mod corect, ignorarea planificată presupune parcurgerea pașilor descriși în continuare:

 • Explicați copilului ce comportament urmează să ignorați și din ce cauză (Am observat că atunci când întreb ceva ridici mâna, dar în același timp dai și răspunsul, fără să aștepți să te numesc. Știu că îți dorești să răspunzi și acest lucru mă bucură. Eu văd că tu știi răspunsul, chiar dacă nu te numesc întotdeauna pe tine).
 • Stabiliți împreună cu el ce se va întâmpla, dacă va răspunde fără să fie numit (De acum încolo, ori de câte ori vei da un răspuns fără să te strig pe nume, voi fi nevoit/ă să mă fac că n-am auzit ce-ai spus).
 • Odată ce ați planificat faptul că veți ignora acel comportament, manifestați aceeași atitudine în mod CONSECVENT (constant, ori de câte ori vă confruntați cu el). Dacă NU, veți constata că acel comportament se va manifesta și mai frecvent decât înainte de a începe să-l ignorați.
 • Imediat ce observați că acel copil ridică mâna și așteaptă să fie numit, oferiți-i posibilitatea de a răspunde și lăudați-i comportamentul (Îți mulțumesc că ai avut răbdare și ai așteptat să te numesc).
  Loading...

Rezumat

 • Ignorarea planificată funcționează doar atunci când scopul copiilor este să atragă atenția cadrelor didactice. Comportamentele care pot fi ignorate sunt cele care nu pun în pericol siguranța copiilor și care nu scad ca frecvență ca urmarea a tentativelor de redirecționare.
 • Atenția pozitivă acționează ca recompensă pentru comportamentele negative, care sunt menite să atragă atenția cadrului didactic.
 • Intenția de a ignora un comportament este comunicată copiilor pentru ca aceștia să știe ce urmează să se întâmple.
 • Scopul strategiei este ignorarea comportamentului menit să atragă atenția, NU ignorarea
 • Ignorarea comportamentului se face consecvent, deoarece în caz contrar există riscul ca acesta să se intensifice.
 • Manifestarea comportamentul pozitiv poate fi încurajată prin oferirea atenției și prin intermediul laudelor.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org