Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 4

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să recunoască emoțiile pe baza expresiei faciale

 • Să denumească propriile stări emoționale
 • Să asocieze o stare emoțională cu contextul de manifestare al acesteia

 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: conștientizarea emoțiilor, etichetarea emoțiilor, identificarea expresiilor faciale asociate acelor emoții.
M2 A4 panel

 Materiale necesare:
 • Paletele cu emoții
 • Harta emoțiilor
 • 
hârtie cartonată
 • lipici
 • bețe de lemn (lungime 16-18cm/lățime 1 cm)

 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Paletele cu emoții"  

Pregătirea activității
Printați materialul Paletele cu emoții și multiplicați-l, astfel încât numărul de exemplare să fie egal cu cel al copiilor din grupă/ clasă. Apoi, decupați cele 8 expresii, astfel încât fiecare copil să aibă la dispoziție un set complet de fețe. De asemenea, pregătiți pentru fiecare copil câte o bucată de hârtie cartonată de dimensiunea fețelor, câte un băț de lemn și lipici.

Realizarea activității
Explicați copiilor faptul că urmează o activitate de lucru manual, în care vor folosi materialele pe care le-ați așezat pe mesele lor pentru a crea Paletele cu emoții. Organizați activitatea conform pașilor descriși în continuare.

  • Cereți copiilor să lipească bețele de lemn pe bucata de hârtie cartonată. Asigurați-vă că vârful paletei de lemn este fixat în centrul cercului din hârtie cartonată. Demonstrați acest pas copiilor și rugați-i să facă același lucru.
  • Ulterior, arătați-le prima din cele 8 expresii decupate și solicitați-le s-o identifice (Care este emoția de pe această față?). Pentru a facilita recunoașterea emoției, puneți la dispoziția copiilor Harta emoțiilor.
  • Îndoiți hârtia cu expresia facială pe orizontală, astfel încât zona ochilor să se afle deasupra îndoiturii și cea a gurii dedesubt. Apoi, lipiți jumătatea superioară de hârtia cartonată, lăsând jumătatea inferioară nelipită. Solicitați copiilor să facă același lucru.
  • Apoi, lipiți de jumătatea inferioară a primei fețe, jumătatea superioară a următoarei fețe, asigurându-vă din nou că jumătatea inferioară rămâne nelipită. Solicitați copiilor să preia exemplul oferit.
  • Reluați acești pași în mod similar pentru toate fețele. La ultima față, lipiți jumătatea inferioară de hârtia cartonată. În acest fel, va rezulta o paletă tip evantai cu 8 expresii emoționale. Asigurați-vă că toți copiii reușesc să urmeze instrucțiunile.

La finalul activității, ridicați paleta și alegeți din evantaiul obținut, expresia emoțională care vi se potrivește cel mai bine (Sunt mândră de voi pentru că toți ați reușit să terminați activitatea repede și foarte bine).

Apoi, solicitați fiecărui copil să folosească paleta pentru a arăta celorlalți emoția, pe care o simte și pentru a descrie când s-a simțit așa (Arată-ne cu ajutorul paletei care este emoția ta? Când te-ai simțit așa?). Lăudați copiii pentru felul în care și-au împărtășit emoțiile și păstrați Paletele cu emoții pentru utilizarea lor în cadrul altor activități.

Loading...

Sugestii practice
Paletele cu emoții pot fi utilizate ca suport în cadrul activităților tip semicerc din fiecare dimineață, atunci când copiii sunt rugați să-și împărtășească emoțiile. Fiecare copil poate să folosească câte o paletă sau o singură paletă poate fi transmisă de la un copil la altul sub formă de ștafetă.
- Dacă pe parcursul acestor activități apar dificultăți în conștientizarea propriilor emoții, gândiți-vă la o reacție pe care ați observat-o la acel copil în ziua respectivă și întrebați-l cum s-a simțit în acel context (Cum te-ai simțit când Marcel te-a rugat să vă jucați împreună?; Cum te-ai simțit când Mirela ți-a spus că nu mai vrea să se joace cu păpușile?).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org