Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 6

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să identifice reacţiile emoţionale din scenarii
 • Să identifice cauzele emoţiilor
 • Să identifice consecinţele reacţiilor emoţionale
 • Să identifice și să exerseze prin joc de rol comportamente empatice
 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: recunoaşterea şi etichetarea corectă a emoţiilor proprii şi ale celorlalţi, conştientizarea cauzelor şi consecinţelor emoţiilor, identificarea comportamentelor care arată empatie faţă de alte persoane
M2 A6 panel

 Materiale necesare:
 • Harta emoțiilor
 • Scenarii ilustrate

 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Ami are nevoie de ajutor"  

Pregătirea activității
Pregătiți Harta emoțiilor ca suport vizual pentru această activitate. De asemenea,familiarizați-vă cu Scenariile ilustrate, precum şi întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul activității. 

Realizarea activității
Explicaţi copiilor faptul că în cadrul acestei activități, Ami va avea nevoie de ajutorul lor pentru a găsi soluții pentru câteva întâmplări neaşteptate. Prezentați copiilor fiecare dintre Scenariile ilustrate, asigurându-vă că ați parcurs pașii descriși în continuare.

  • Întrebaţi copiii cum cred că s-a simţit Ami în respectivul scenariu (Cum s-a simțit Ami?) și rugați-i să indice emoția pe Harta emoțiilor.
  • Solicitați copiilor să identifice cauzele emoției (De ce se simte...?), precum și consecinţele pe care acea emoție le are asupra comportamentului lui Ami (Ce face Ami când...?).
  • Evidențiați pentru fiecare scenariu faptul că prietenii/ colegii lui Ami, se comportă neprietenos și rugați copiii să propună comportamente empatice (Ce poate/ pot face...?).
  • Pentru una dintre soluțiile propuse pentru acel scenariu, realizați împreună un joc de rol, prin intermediul căruia copiii să exerseze manifestarea comportamentului empatic. Identificați doi copii din grupă/ clasă care să participe la jocul de rol. Încurajați unul dintre copii să mimeze că este trist pentru că s-a împiedicat și s-a lovit, iar pe celălalt să aleagă una dintre soluțiile discutate și să o pună în practică. Dacă au fost identificate mai multe soluții, repetați jocul de rol cu alte diade până ce toate variantele au fost exersate. În cazul în care copiii au dificultăți în a înțelege solicitările, rugați-i să se uite la ilustrații și sprijiniți-i prin adresarea de întrebări cu rol de ghidaj (Cum faci ca s-o/ să-l ajuți să se ridice? Ce îi spui când o/ îl vezi că a căzut?). Lăudați-i pentru felul în care pun în practică soluția (Sunt mândră că ai ajutat-o/l-ai ajutat să se ridice; Ai făcut foarte bine că ai încurajat-o/ l-ai încurajat atât de frumos).

Pe parcursul activității lăudați copiii pentru soluțiile propuse și pentru implicarea în jocurile de rol. La final, întrebați-i care sunt lucrurile frumoase pe care au reținut că le pot face, atunci când ceilalți sunt triști (să împartă, să spună cuvinte frumoase, să ajute). Insistați asupra faptului că acestea sunt comportamente prietenoase pe care v-ar plăcea să le vedeți la toți copiii din grupă/ clasă.


În tabelul de mai jos se găsesc întrebările, pe care urmează să le adresați copiilor, precum și răspunsurile așteptate.

Scenariu

 

Întrebări

Răspunsuri așteptate

Când Ami a ajuns la grădiniţă/ școală s-a împiedicat de treptele de la intrare și a căzut. Cea mai bună prietenă a ei, a râs de ea.

Cum se simte Ami?

Se simte tristă

De ce se simte Ami tristă?

Pentru că prietena ei a râs de ea.

Ce face Ami când e tristă?

Îi spune prietenei că nu e frumos că răde/ plânge pentru că s-a lovit.

Ce poate face prietena lui Ami?

Să o ajute să se ridice/ să-i spună să aibă mai multă grijă la scări data viitoare/ s-o întrebe dacă are nevoie de ajutor.

Ami iese în curtea grădiniței/ școlii.  Toţi colegii se joacă, numai Ami stă singură.

Cum se simte Ami?

Se simte furioasă.

De ce se simte Ami furioasă?

Colegii nu au inclus-o și pe ea în joc.

Ce face Ami când e furioasă?

Le spune copiilor că vrea și ea să se joace/ stă singură/ se joacă cu altcineva.

Ce pot face colegii lui Ami?

Să-i spună să se joace împreună, când Ami stă singură.

La activitatea de desen, Ami își răstoarnă acuarelele pe jos și nu-și mai poate termina pictura.

Cum se simte Ami?

Se simte rușinată/ tristă.

De ce îi este rușine/ e tristă?

Pentru că va fi singura fără desenul terminat.

Ce face Ami când îi e rușine/ e tristă?

Plânge/ spune că îi pare rău că a dat acuarelele pe jos.

Ce pot face colegii lui Ami?

Să o ajute să curețe/ să împartă acuarelele cu ea/ s-o ajute să-și termine desenul.

Toți copiii mănâncă câte un sandviș. Numai Ami nu mănâncă nimic pentru că și-a uitat pachetul cu mâncare acasă.

Cum se simte Ami?

Se simte tristă.

De ce se simte Ami tristă?

Pentru că nu și-a luat sandvișul de acasă și nu are ce mânca.

Ce face Ami când e tristă?

Spune că îi este foame/ roagă un copil să împartă cu ea/ îi spune doamnei educatoare/ învățătoare.

Ce pot face colegii lui Ami?

Să împartă cu ea din pachetele lor cu mâncare.

 

Sugestii practice
- Răspunsurile propuse pentru întrebarea legată de cum se simte personajul Ami includ o singură emoție. Cu toate acestea, în primele două scenarii furia și tristețea pot reprezenta în egală măsură răspunsuri corecte. Ca urmare, în astfel de situații evitați să oferiţi feedback corectiv și rugaţi copiii să vă explice de ce cred că personajul se simte în acel fel.
- Unii copii pot avea nevoie de mai mult ajutor pentru a identifica cauzele şi consecinţele trăirilor emoţionale. De aceea, pentru a-i ajuta, interveniți cu întrebări legate de situații pe care ei le-au trăit la grădiniță/ școală și pe care le-ați observat în cursul zilei respective (Am văzut că ai fost furios/oasă pe Mihai în dimineața aceasta. Îmi poți spune ce s-a întâmplat?; Ce ai făcut după ce te-ai înfuriat?).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org