Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 8

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să denumească emoţiile personajelor din scenarii
 • Să exerseze înţelegerea situațiilor din perspectiva personajului nedreptățit
 • Să propună modalități de a manifesta empatie față de personajul nedreptățit
 • Să exerseze manifestarea comportamentelor empatice prin joc de rol
 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: recunoaşterea şi etichetarea corectă a emoţiilor proprii şi ale celorlalţi, capacitatea de a prelua perspectiva celorlalţi, capacitatea de a prelua perspectiva celorlalţi, empatia
M2 A8 panel

 Materiale necesare:
 • Harta emoțiilor
 • Scenarii ilustrate

 Durată: 20 - 30minutePlanul de lecție: 
"Cum să fim empatici"  

Pregătirea activității
Pregătiți Harta emoțiilor ca suport vizual pentru această activitate. De asemenea, familiarizați-vă cu Scenariile ilustrate, precum şi cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul activității. 

Realizarea activității
Împărţiţi copiii în grupuri, astfel încât fiecărui grup să îi corespundă unul dintre cele cinci scenarii. După ce grupele au fost formate, explicaţi-le că în poveștile care urmează, personajele principale sunt niște copii asemenea lor. Unii dintre ei nu se comportă prietenos, iar rolul lor va fi acela de a ajuta personajele să găsească rezolvarea cea mai bună. Pentru fiecare dintre Scenariile ilustrate, parcurgeți pașii descriși în continuare.

  • Solicitați unuia dintre copiii din grup să identifice emoţia primului personaj din scenariu (Cum s-a simţit...?) și să arate emoția respectivă pe Harta emoţiilor.
  • Cereţi unui alt copil din grup să explice din ce cauză s-a simţit personajul din scenariu în acel fel (De ce s-a simţit...?).
  • Următorului membru al fiecărei echipe, cereți-i să identifice emoția personajului nedreptățit și s-o arate pe Harta emoțiilor.
  • Apoi, rugați un alt membru al grupului să identifice cauza acelei emoții.
  • Cereți tuturor copiilor din grup să se gândească la felul în care s-ar simți ei în locul personajului nedreptățit (Cum vă simţiți în locul...?) şi să indice răspunsul folosindu-se de Harta emoţiilor
  • De asemenea, rugați copiii să se gândească la ce ar putea face astfel încât personajul din poveste să se simtă mai puțin trist, speriat, rușinat, sau furios (Ce faceți...să se simtă mai puțin...?).
  • Alegeți una dintre strategiile propuse de copiii din grup și organizați un scurt joc de rol pentru a exersa soluția respectivă. În timpul jocului de rol asigurați-vă că sunt puse în practică doar soluții adecvate. Distribuiți rolurile (... va fi Kiki, ... va fi Ari). Reamintiți-le copiilor situația (Ari tocmai ți-a spus că nu vrea să-ți arate desenul animat. Acum Ari o să ne arate ce face pentru ca prietena lui să fie mai puțin tristă). Oferiţi suport în timpul jocului de rol, adresându-le întrebări (Ce poți să faci? Ce i-ai putea spune?) și lăudați-i pentru felul în care pun în practică soluțiile (Este grozav că ai invitat-o să vă uitați împreună la desene animate).

Evidențiați la finalul activității faptul că atunci când unii copii se comportă greșit și nedreptățesc pe cineva, ceilalți ar fi frumos să se comporte prietenos și să-i ajute.


În tabelul de mai jos se găsesc întrebările, pe care urmează să le adresați copiilor, precum și răspunsurile așteptate.

Scenarii

Întrebări

Răspunsuri așteptate 

Kiki şi Ari sunt prieteni foarte buni. Într-o zi Kiki îl vizitează pe Ari, care tocmai a primit o tabletă nouă. El nu vrea să-i arate lui Kiki desenul animat la care se uită și îi spune „Tu nu ai tabletă ca a mea!”. Kiki vrea să meargă înapoi la ea aceasă.

Cum se simte Ari?

Se simte fericit.

De ce se simte Ari fericit?

Pentru că are o tabletă nouă/ se uită la desene.

Cum se simte Kiki?

Se simte tristă.

De ce se simte Kiki tristă?

Pentru că nu vrea să-i arate și ei desenul la care se uită/ pentru că Ari râde de ea.

Cum vă simţiți dacă aţi fi în locul lui Kiki?

Ne simțim triști.

Ce faceți astfel încât Kiki să se simtă mai puțin tristă?

O îmbrăţişăm; îi spunem să ne uităm împreună la desene animate etc.

Copiii împreună cu doamna educatoare/ învățătoare merge împreună cu copiii într-o excursie. Ziua cea mare a venit şi toţi copiii s-au urcat în autobuz. După un timp, Dudu a simţit că i se face rău, dar până şoferul a oprit, a vomitat. Ari s-a amuzat și l-a poreclit Vomă.

Cum se simte Dudu?

Se simte rușinat/ trist.

De ce îi este rușine/ e trist?

Pentru că Ari l-a poreclit Vomă.

Cum se simte Ari?

Se simte amuzat.

De ce se simte Ari amuzat?

Pentru că lui Dudu i se pare amuzant să-l poreclească pe Ari.

Cum vă simţiți dacă aţi fi în locul lui Dudu?

Ne simțim rușinați/ triști.

Ce faceți pentru ca Dudu să fie mai puțin rușinat/ trist?

Îi spunem că ne pare rău că nu se simte bine; îl chemăm să se joace cu noi; îi spunem pe nume  fără să-l poreclim etc.

Ieri a plouat foarte tare şi toată curtea e plină de bălți. Roro aleargă și i se pare o idee bună să sară într-o baltă. După ce a sărit, Cara a fost stropită cu noroi din cap până în picioare.

Cum se simte Roro?

Se simte fericit.

De ce se simte Roro fericit?

Pentru că afară sunt bălți și se poate juca sărind în ele.

Cum se simte Cara?

Se simte furioasă.

De ce se simte Cara furioasă?

Pentru că hainele ei sunt ude și murdare.

Cum vă simţiți dacă aţi fi în locul  Carei?

Ne simțim furioși.

Ce faceți astfel încât Cara să fie mai puțin furioasă?

O ajutăm să își curețe/ usuce hainele; îi spunem că nu am vrut să o stropim; îi spunem să jucăm împreună ceva amuzant etc.

Astăzi este o zi importantă. Doamna educatoare / învățătoare a organizat o expoziţie de desene, la care vor participa şi părinţii copiilor. La sfârşitul expoziției, Didi primeşte premiul cel mare, dar Ari nu este printre cei premiați. Părinţii lui Didi o îmbrăţişează şi o felicită.

Cum se simte Didi?

Se simte bucuroasă/ mândră.

De ce se simte Didi bucuroasă/ mândră?

Pentru că a luat locul întâi/ pentru că părinţii au felicitat-o.

Cum se simte Ari?

Se simte trist.

De ce se simte Ari trist?

Pentru că nu a luat premiu.

Cum vă simţiți dacă aţi fi în locul lui Ari?

Ne simțim triști.

Ce faceți pentru ca Ari să fie mai puțin trist?

Îl îmbrăţişăm; îi spunem că îl ajutăm să facă un desen și mai frumos, îi spunem că desentul lui e frumos și nu contează că nu a luat premiu etc.

Într-o zi Kiki merge în vizită la Cara şi decid împreună să exploreze podul casei. Kiki urcă prima. Când prietena ei Cara ajunge în pod, Kiki aruncă un păianjen de jucărie spre ea şi strigă „un păianjen!!”. Kiki începe să râdă, în timp ce Cara plânge.

Cum se simte Kiki?

Se simte fericită/ amuzată.

De ce se simte Kiki fericită/ amuzată?

Pentru că a făcut o glumă.

Cum se simte Cara?

Se simte speriată.

De ce se simte Cara speriată?

Pentru că nu-i plac păianjenii.

Cum vă simţiți voi dacă aţi fi în locul Carei?

Ne simțim speriați.

Ce faceți astfel încât Cara să fie mai puțin speriată?

O îmbrățișăm; îi spunem că a fost o glumă; îi arătăm că e doar o jucărie etc.Sugestii practice
- În situațiile în care copiii au dificultăți în identificarea unei soluții adecvate, încercați să le adresați întrebări care să-i ajute să le asocieze cu propriile experiențe (Dacă tu te sperii, ce te ajută să te liniștești?).
- Atunci când apar incidente puteți interveni pentru a-i ajuta să identifice comportamente care exprimă empatia. De exemplu, dacă un copil se lovește și ceilalți încep să râdă de el, ghidați-i în identificarea comportamentului adecvat (Este un comportament prietenos să râdem de cineva care s-a lovit? Cum credeți că se simte el/ea? Cum aţi putea să îl ajutați pe colegul care s-a lovit?). Apoi, cereți-le să manifeste acel comportament atât fizic (ajutând copilul să se ridice, mângâindu-l), cât și verbal (prin exprimarea unei încurajări).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org