Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 9

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să numească semnele comportamentale (exterioare) și cele fiziologice (interioare) asociate furiei

 

 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: conștientizarea furiei, identificarea semnelor care indică manifestarea furiei.
M2 A9 panel

 Materiale necesare:
 • fișa Cum arată furia
 • 
Paletele cu emoții
 • 
creioane colorate

 Durată: 20 - 30 minute



Planul de lecție: 
"Cum arată furia în afară și înăuntru"  

Pregătirea activității
Printați și multiplicați fișa Cum arată furia.  Distribuiți copiilor din grupă/ clasă fișele, creioanele colorate și Paletele cu emoții.

Realizarea activității
Explicați-le copiilor faptul că emoția despre care veți discuta și pe care urmează s-o deseneze este furia. Întrebați copiii care este expresia corespunzătoare furiei de pe Paletele cu emoții și rugați-i să v-o arate.

  • După ce au identificat emoția, cereți-le să deseneze pe baza modelului expresia de furie în spațiul corespunzător din fișa Cum arată furia. Puteți stabili o culoare anume sau puteți lăsa copiii să decidă culoarea cea mai potrivită. Evidențiați faptul că așa se vede furia în afară.
  • Apoi, puneți accentul pe faptul că furia este o emoție pe care o simțim în corp, înăuntrul nostru și întrebați-i unde în corp simt ei furia (Arătați-mi unde se simte furia în corpul vostru?). După ce ați identificat împreună răspunsurile (bătăile inimii, durerea de cap sau de stomac, nod în gât), solicitați-le să coloreze (sau să încercuiască) în conturul corpului din fișa Cum arată furia locurile în care se poate simți furia (capul, pieptul, stomacul, gâtul). Și în acest caz, puteți stabili împreună culoarea pe care o vor folosi, sau puteți opta pentru varianta de a lăsa fiecare copil să decidă ce culoare să folosească.
  • Explicați copiilor faptul că pe următoarea pagină a fișei Cum arată furia se găsesc șase ilustrații. Sarcina lor la fiecare desen este aceea de a vă spune cum se simt copiii din imagine (dacă sunt furioși sau nu). Evidențiați pe baza răspunsurilor lor faptul că în unele situații copilul din desen se comportă agresiv (lovește cu piciorul o jucărie, țipă, aruncă o jucărie), în timp ce în altele este calm (se joacă cu un cerc, primește un cadou neașteptat, completează un puzzle). Apoi, rugați-i să coloreze (sau să încercuiască) în fișa de lucru DOAR acei copii care sunt furioși, fie cu o culoare stabilită de comun acord, fie cu o culoare aleasă de către fiecare dintre copii.
  • Întrebați-i care sunt comportamentele frumoase, prietenoase pe care le-ar putea manifesta în situațiile în care copilul din ilustrație se comportă neadecvat (să aibă grijă de jucărie, să spună ce nu-i place pe un ton potrivit) și ghidați-i prin întrebări în cazul în care au dificultăți în a identifica răspunsurile potrivite.

Lăudați copiii pentru felul în care au completat fișa și oferiți-le o bulină sau un sticker la finalizarea activității.

Sugestii practice
- Este posibil ca atunci când discutați despre semnele interne ale furiei, unele descrieri să sugereze manifestarea unor reacții precum transpirația sau a unor senzații de căldură în tot corpul. Explicați-le faptul inima este asemenea unui ceas, iar atunci când bate mai repede simțim că ne este mai cald și transpirăm.
- Unii copii pot să împărtășească răspunsuri care dovedesc o înțelegere intuitivă foarte bună a propriilor emoții. De exemplu, există situații în care ei conștientizează că furia poate coexista cu alte emoții, cum ar fi tristețea sau teama. Folosiți astfel de exemple pentru a evidenția faptul că uneori trăim mai multe emoții în același timp și că acest lucru este firesc.
- Copiii descriu uneori furia folosind comparații sugestive (Furia se simte ca și cum multe, multe albine zumzăie prin cap/ ca și cum capul este gata să explodeze/ ca un dragon care scoate fum pe nas). Lăudați-i atunci când dau astfel de exemple pentru cât de bine au descris emoția.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org