Obiectivele activității: • Să asocieze intensitatea furiei cu nivelurile descrise în termometru • Să evalueze intensitatea propriilor reacții emoționale cu ajutorul termometrului furiei |
Competențe: • Generale: competența emoțională • Specifice: conștientizarea intensității reacțiilor emoționale de furie, identificarea situațiilor activatoare ale furiei |
|
Materiale necesare: |
Durată: 20 - 30 minute |
Planul de lecție: "Să luăm temperatura furiei"
Pregătirea activității
Printați Termometrul furiei într-un singur exemplar color și lipiți-l pe o hârtie cartonată. Apoi, printați și multiplicați fișa Termometrul furiei. Distribuiți fișa Termometrul furiei și creioanele colorate (verde, galben, portocaliu și roșu) fiecărui copil înainte de începerea activității.
Realizarea activității
Întrebați copiii la ce se folosește un termometru. Explicați-le că în această activitate vor învăța despre un termometru care ia temperatura furiei. Prezentați-le imaginea cu Termometrul furiei (varianta color) și asigurați-vă că toți copiii o pot vedea.
- Explicați-le faptul că atunci când sunt calmi, starea lor emoțională seamănă cu soarele din imagine și are culoarea verde. După ce ați stabilit că emoția este calmul, cereți copiilor să coloreze secțiunea corespunzătoare din fișa Termometrul furiei folosind creioanele verzi.
- Folosindu-vă de Termometrul emoțiilor, explicați copiilor faptul că furia este asemănătoare cu vremea rea: câteodată este doar înnorat și picură, alteori plouă, iar alteori este furtună (tună și fulgeră). Când este puțin înnorat, se simt nemulțumiți, iar culoarea termometrului este galbenă. Mai apoi, când se adună norii și plouă, se simt nervoși, iar culoarea termometrului este portocaliu, în timp ce atunci când tună și fulgeră, emoția pe care o simt este furie și atunci termometrul se face roșu.
- Pentru a vă asigura că au înțeles explicațiile, adresați întrebări despre culoarea care descrie calmul, respectiv despre fiecare nivel de intensitate al furiei pe care l-ați descris anterior (Atunci când sunteți liniștiți, calmi, care este culoarea termometrului? Dar dacă sunteți un pic nemulțumiți? Cum se schimbă culoarea atunci când sunteți nervoși? Dar furioși?). Cereți copiilor să coloreze Termometrul furiei din fișele lor de lucru pe baza celui prezentat.
- Discutați împreună cu ei situațiile activatoare ale furiei de pe a doua pagină a fișei Termometrul furiei. Prezentați-le pe rând fiecare situație ilustrată în cele 6 desene:
- Un alt copil vine și-ți strică castelul din lego la care ai lucrat mult.
- Mama îți spune că a sosit timpul să stingi televizorul.
- Alergi prin parc și un alt copil te împinge.
- Un coleg îți ia jucăria preferată.
- Tocmai ai pierdut un joc.
- Un alt copil a pus mâna înaintea ta pe jucăria cu care vrei să te joci și tu.
După ce explicați semnificația fiecărei imagini, solicitați copiilor să-și imagineze acea situație și să se gândească până la ce culoare s-ar colora Termometrul furiei. Apoi, îndrumați-i să coloreze fiecare termometru corespunzător situațiilor activatoare ale furiei cu acea culoare care li se potrivește cel mai bine. Asigurați-vă că fiecare copil realizează sarcina individual și că toți au colorat termometrele, folosind culorile potrivite pentru a indica intensitatea furiei.
La finalul activității, notați numele fiecărui copil pe fișa finalizată și lăudați-i pentru felul în care au completat-o. Păstrați aceste fișe, deoarece ele sunt utile pentru a vă familiariza mai bine cu situațiile activatoare ale furiei pentru fiecare dintre copiii din grupa/ clasa dumneavoastră.
Sugestii practice
- În situațiile în care copiii vă spun că sunt situații care nu le activează furia, acceptați aceste răspunsuri. Ei vor colora termometrul cu verde, coloarea care indică calmul.
- Insistați asupra faptului că fiecare copil colorează Termometrul furiei până la intensitatea care crede că se potrivește cel mai bine cu felul în care s-ar simți el/ea. Dacă sunt copii care nu aleg pentru nicio situație să coloreze secțiunea roșie a termometrului, acest lucru este plauzibil deoarece reactivitatea emoțională, adică intensitatea reacțiilor lor emoționale poate să difere, și ca urmare, este posibil ca unii dintre ei să nu resimtă furia la fel de intens ca ceilalți.
- Utilizați fișele completate în această activitate pentru a cunoaște mai bine copiii din grupă/ clasă și pentru a putea anticipa eventualele situații în care se confruntă cu reacții de furie foarte intense. Acest lucru poate ușura identificarea strategiilor potrivite pentru prevenirea unor astfel de situații, deoarece pe parcursul Modulului III copii vor învăța despre cum pot să reducă intensitatea emoțiilor de furie.
Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!