Ghid Activitati

[Modul 3] Activitatea 1

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să exerseze respirația abdominală
 • Să exerseze strategia de concentrare asupra respirației de tip mindfulness
 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: conștientizarea furiei, gestionarea furiei prin modificarea reacțiilor fiziologice asociate furiei
M3 A1 panel
 Materiale necesare:
 • animația/ ilustrațiile Superputerea lui Ozzy
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Superputerea lui Ozzy: mindfulness"  

Pregătirea activității

Familiarizați-vă cu tehnica de respirație mindfulness, pe care urmează s-o exerseze copiii în cadrul acestei activități, cu ajutorul animației/ ilustrațiilor Superputerea lui Ozzy.

Realizarea activității
Explicați copiilor faptul că în cursul acestei activități, vor învăța despre o superputere care îi va ajuta să fie mai atenți și mai calmi.

  • Realizați un scurt exercițiu, în care să ghidați copiii să conștientizeze felul în care respiră. Rugați-i să se așeze comod, să închidă ochii și să pună mâna pe abdomen, atrăgându-le atenția asupra felului în care abdomenul se mișcă odată cu respirația (Când respirăm, burta este asemenea unui balon. Atunci când tragem aer pe nări, simțim cum aerul intră în balon și burta se umflă. Atunci când dăm aerul afară din nări, simțim cum balonul se dezumflă și burta de retrage). Repetați exercițiul timp de aproximativ 2-3 minute pentru a oferi timp copiilor să-și conștientizeze ritmul propriei respirații.
  • Apoi, adăugați la exercițiul de respirație câteva instrucțiuni în plus, menite să-i ajute să controleze durata fiecărei inspirații și expirații (Acum tragem aer în piept... unu, doi, trei... și simțim cum aerul îl împingem încet, încet până ajunge în vârful degetelor de la mâini și de la picioare. Acum dăm aerul afară din piept... unu, doi, trei... Toată lumea s-a descurcat foarte bine!). Repetați exercițiul aproximativ 2-3 minute.
  • Explicați-le că urmează să afle despre o superputere numită mindfulness cu ajutorul bufniței Ozzy și prezentați animația sau ilustrațiile Superputerea lui Ozzy.
  • Solicitați copiilor să închidă ochii și să își imagineze o situație activatoare a furiei (ex. Acum închideți ochii și imaginați-vă că cel mai bun prieten al vostru vă strică jucăria preferată. Simțiți cum tot corpul se încălzește și furia se vede pe fața voastră, umerii vi se încordează, capul zumzăie...). Ulterior, ghidați copiii să-și concentreze atenția asupra respirației reluând pașii exercițiului mindfulness.
  • După ce ați parcurs împreună tehnica, solicitați copiilor să acorde atenție felului în care se simte corpul lor. Cereți-le să spună dacă furia se simte la fel de puternic ca atunci când și-au imaginat că un prieten le strică jucăria (Mai este furia la fel de puternică ca la început? Ce s-a schimbat?). Puneți accentul pe ideea că respirația îi ajută să se liniștească  și să se simtă mai calmi.

La finalul activității atrageți atenția copiilor că ori de câte ori se simt furioși, triști sau speriați superputerea lui Ozzy îi ajută să se liniștească, dar și să își concentreze mai bine atenția și să învețe mai repede lucrurile care le plac (sport, dans, muzică etc.).

Sugestii practice
- Respirația abdominală este un instrument important pentru mai buna gestionare a stresului. Odată ce organismul este mai bine oxigenat, musculatura corpului reacționează și începe să se destindă, dezactivând semnalele pe care corpul le trimite cu privire la starea emoțională negativă. Exersarea acestei strategii este benefică pentru dezvoltarea autocontrolului copiilor, și de aceea, puteți opta pentru punerea ei în practică mai ales atunci când aceștia sunt obosiți, agitați sau chiar frustrați.
- Această activitate este inspirată din strategiile de gestionare a emoțiilor de tip mindfulness, care pun accentul pe concentrarea atenției asupra respirației ca modalitate de reducere a semnalelor de stres din corp. Acestea pot fi folosite cu succes în activitatea de la grupă/ clasă sub forma unor „pauze de relaxare”, deoarece copiii manifestă abilități limitate de concentrare a atenției și acest lucru se poate observa din faptul că uneori devin agitați și mai puțin cooperanți, atunci când sunt expuși în mod constant acelorași stimuli (ex. activități structurate de învățare). În asemenea situații, exercițiile de tip mindfulness pot fi combinate cu mișcare, oferind oportunitatea deconectării prin orientarea atenției către stimuli noi, atractivi, precum în exemplele oferite în continuare.
- Concentrarea pe respirație în timp ce copiii stau în picioare și desenează cu ajutorul respirației o cifră sau un animal imaginar.
- Concentrarea pe respirație în timp ce copiii imită o pisică care se întinde (întinderea mâinilor deasupra capului), un greiere care sare (sărituri pe loc ca mingea) sau un urs care înoată (brațele sunt rotite ca și cum se imită mișcările acestora din timpul înotului).
- Concentrarea pe respirație în timpul unui dans pe muzică pentru copii.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org