Ghid Activitati

[Modul 3] Activitatea 2

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să denumească emoțiile personajelor din poveste
 • Să identifice consecințele pe care furia le are asupra comportamentului personajului din poveste
 • Să exerseze pașii tehnicii broscuței țestoase
 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: conștientizarea furiei, gestionarea furiei prin modificarea reacțiilor fiziologice asociate furiei
M3 A2 panel
 Materiale necesare:
 • povestea Țestoasa Tobias își găsește superputerea
 •
poster Tehnica broscuței țestoase
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Superputerea broscuței țestoase Tobias 

Pregătirea activității

Familiarizați-vă cu povestea Țestoasa Tobias își găsește superputerea, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul ei. De asemenea, pregătiți posterul Tehnica broscuței țestoase și așezați-l în sala grupei/ clasei, astfel încât copiii să-l poată vedea pe întreg parcursul activității.

Realizarea activității
Reamintiți-le copiilor despre superputerea lui Ozzy și exersați împreună cu ei 1-2 minute, strategia de respirație mindfulness pe care au învățat-o. Evidențiați comportamentele cele mai importante (să fie atenți la respirație, să numere în timp ce inspiră/expiră, să împingă aerul spre degetele de la mâini și de la picioare, să fie mai calmi).

Întrebați copiii dacă știu prin ce se deosebește o broască țestoasă de o broască obișnuită și explicați-le că broaștele țestoase își folosesc carapacea, atunci când vor să se simtă în siguranță. Apoi, explicați-le că vor afla mai multe despre aventurile unei broscuțe țestoase și lecturați povestea Țestoasa Tobias își găsește superputerea.

Pe măsură ce citiți povestea, asigurați-vă că utilizați metode de lectură interactivă. Adresați copiilor întrebări prin care să vă asigurați că au înțeles și au reținut firul narativ (Cine sunt personajele? Cum îi cheamă? Cu ce se joacă ei? etc.), încurajați-i să anticipeze comportamentele personajelor din poveste (Ce credeți că va face țestoasa Tobias în continuare?) sau să le evalueze (Ce părere aveți despre cum s-a comportat Tobias? Voi ce ați fi făcut în locul lui? etc.). De asemenea, parafrazați răspunsurile oferite pentru a stimula dezvoltarea vocabularului (Într-adevăr, Tobias, Pușu, Ami, Bruno și Bruni se jucau bucuroși cu mașina de curse cea roșie; Așadar, Vulpoiul cel Înțelept l-a învățat pe Tobias cum să se liniștească atunci când este furios etc.). Utilizați aceste strategii în combinație cu sugestiile oferite în continuare cu privire la întrebările care ghidează identificarea emoțiilor, a cauzelor acestora, precum și a comportamentelor manifestate de personajele din poveste.

 • Întrebați copiii despre emoțiile personajelor de la începutul poveștii, atunci când au început să se joace împreună și de ce s-au simțit astfel (Cum se simt personajele? De ce se simt fericiți?)

Răspunsuri așteptate: fericiți/ pentru că se jucau cu o mașină de curse foarte frumoasă

 • Solicitați copiilor să identifice emoțiile personajelor de pe parcursul poveștii (Cum se simte Tobias? Dar Bruno și ceilalți?)

Răspunsuri așteptate: Tobias – furios, Bruno – trist, ceilalți speriați

Rugați-i să se gândească cum se comportă Tobias când este furios (Ce face Tobias când e furios?)

Răspuns așteptat: Tobias țipă și trage un șut mingii care îl lovește pe Bruno

 • Ghidați copiii în exersarea pașilor ilustrați în poveste, folosind posterul Tehnica broscuței țestoase:
  1. broscuța își dă seama că este furioasă;
  2. broscuța spune STOP!;
  3. broscuța se retrage în carapace, fiind atentă la respirație; și
  4. broscuța începe să se gândească la o soluție și iese din carapace atunci când a găsit-o.
 • Întrebați-i ce a ales să facă broscuța Tobias, când a ieșit din carapace. Ulterior, comparați împreună cu ei felul în care s-a comportat broscuța la începutul poveștii, când a fost furioasă și cum a ales să se comporte, după ce s-a întâlnit cu Vulpoiul cel Înțelept.

Recapitulați pașii superputerii lui Tobias și lăudați copiii pentru răspunsurile oferite. Puneți accent pe ceea ce ar trebui să rețină din povestea lecturată (Atunci când sunteți foarte furioși, superputerea broscuței Tobias, vă ajută să vă liniștiți și să vă comportați ca prietenii).

Sugestii practice
- Este important să identificați în prealabil situațiile care activează furia, deoarece tehnica broscuței țestoase funcționează cel mai bine atunci când intensitatea furiei este cel mult moderată. De aceea, utilizați această tehnică în grupă/ clasă pentru a preveni escaladarea intensității acestei reacții emoționale, sprijinind copiii în încercarea de a se liniști și încurajând în acest fel manifestarea unor comportamente adecvate (Ce crezi că ar face broscuța țestoasă?).
- Dobândirea strategiilor de reglare emoțională presupune nu doar familiarizarea copiilor cu o anumită tehnică, cât mai ales exersarea ei. Ori de câte ori constatați că în timpul jocurilor apar neînțelegeri între copii, puteți interveni cerându-le să procedeze asemenea broscuței țestoase. Pentru a le reaminti pașii strategiei, faceți referire la posterul Tehnica broscuței țestoase și oferiți-le ghidaj în utilizarea ei.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org