Obiectivele activității: • Să identifice gândurile personajelor • Să distingă între monologul interior pozitiv (gândurile constructive) și cel negativ (gândurile neconstructive) • Să asocieze monologul interior negativ (gândurile neconstructive) cu intensificarea furiei și pe cel pozitiv (gândurile constructive) cu reducerea intensității furiei |
Competențe: • Generale: competența emoțională • conștientizarea monologului interior (a gândurilor), gestionarea furiei prin modificarea gândurilor |
|
Materiale necesare: • povestea Superputerea Vulpoiului cel Înțelept: gândurile „albină” • Cartonașe gândul „albină”/ gândul „păianjen” |
Durată: 20 - 30 minute |
Planul de lecție: "Superputerea Vulpoiului cel Înțelept: gândurile „albină” "
Printați Cartonașele gândul „albină”/ gândul „păianjen”. Apoi, parcurgeți povestea Superputerea Vulpoiului cel Înțelept: gândurile „albină” pentru a vă familiariza cu aceasta, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor.
Realizarea activității
Solicitați copiilor să-și amintească superputerile despre care au învățat de la Ozzy și de la țestoasa Tobias. Recapitulați împreună cu ei pașii celor două strategii și întrebați-i cine l-a ajutat pe Tobias să învețe despre superputerea sa. Apoi, explicați copiilor faptul că pe parcursul acestei activități, vor afla despre o nouă superputere cea a Vulpoiului cel Înțelept. Distribuiți copiilor Cartonașele gândul „albină”/ gândul „păianjen”.
Lecturați povestea Superputerea Vulpoiului cel Înțelept: gândurile „albină”. Astfel, copiii se familiarizează cu gândurile „albină”, care îi ajută să gestioneze furia sau alte emoții negative în mod constructiv, dar și cu gândurile „păianjen”, care alimentează aceste emoții. Similar strategiilor recomandate în cadrul celorlalte povești ilustrate, utilizați strategii de lectură interactivă, astfel încât să verificați în ce măsură copiii au înțeles firul narativ (Cine sunt personajele care joacă fotbal? Din ce motiv nu vor să se joace Pușu și Alfi cu Ami? etc.), încurajați-i să anticipeze comportamentele personajelor (Ce credeți că va face Ami după ce nu-i găsește pe Bruno și Bruni acasă? Ce ar putea face Ami acum că Vulpoiul a ajutat-o să se liniștească? etc.) sau să le evalueze (Ce părere aveți despre ce i-au spus Pușu și Alfi lui Ami? Ce ar putea face ei ca să fie corect față de Ami? etc.). De asemenea, asigurați-vă că parafrazați răspunsurile copiilor pentru a stimula dezvoltarea vocabularului (Bruno și Bruni s-au comportat neprietenos pentru că puteau s-o ajute pe Ami să învețe fotbal; Așa este, Ami a fost furioasă pentru că Puși și Alfi nu au vrut s-o primească în jocul lor). Utilizați aceste strategii în combinație cu sugestiile oferite în continuare privind întrebările care ghidează identificarea emoțiilor și gândurilor personajului principal.
- Cereți copiilor să vă spună cum s-a simțit Ami, respectiv la ce s-a gândit, când nu i-a găsit pe Bruno și Bruni acasă (Cum s-a simțit Ami? La ce s-a gândit ea?) (furioasă pentru că nu i-au spus intenționat că vor fi plecați în acea zi). În mod similar, solicitați copiilor să identifice cum se simte Ami și la ce se gândește când Pușu și Alfi refuză să se joace cu ea (furioasă/tristă pentru că se gândește că nimeni nu o place și nu vrea să se joace cu ea).
- Stabiliți care sunt gândurile „păianjen” ale lui Ami, (Ce fel de gând a fost cel că Bruno și Bruni nu i-au spus intenționat că sunt plecați? Dar atunci când s-a gândit că nimeni nu o place?), respectiv gândurile „albină” (Ce fel de gând este acela că Bruno și Bruni au uitat să-i spună că sunt plecați? Dar acela că deși nu știe să joace fotbal, ar putea învăța?), solicitând copiilor să ridice cartonașul corespunzător.
- Evidențiați diferența dintre gândurile „albină” și cele „păianjen”. Dacă este nevoie, reveniți asupra momentului din poveste în care Vulpoiul îi explică lui Ami diferența dintre cele două (gândurile „albină” sunt asemenea mierii pe care o face ea și ne ajută să ne calmăm, gândurile „păianjen” sunt asemenea plasei construite de el, care ne prinde în ea și ne face să nu ne mai putem elibera de emoțiile negative). Apoi, întrebați copiii cum au ajutat-o pe Ami gândurile „albină” (Cum se simte Ami acum că a găsit niște gânduri „albină”? Ce credeți că o să facă acum că este mai puțin furioasă/tristă?).
Lăudați copiii pentru răspunsurile lor pe parcursul activității. La final, întrebați-i care este superputerea Vulpoiului și la ce ajută aceasta. Evidențiați faptul că gândurile „albină”, îi ajută să se gândească la lucruri frumoase atunci când sunt furioși, triști sau le este teamă.
Sugestii practice
- Cercetările din domeniul psihologiei au demonstrat faptul că intensitatea emoțiilor negative depinde de monologul interior, adică de gândurile care ne trec prin minte. În această etapă a dezvoltării lor, chiar și copiii cu cele mai bine dezvoltate abilități de gestionare a emoțiilor pot avea dificultăți în a-și identifica gândurile. Ca urmare, pentru a-i ajuta să-și conștientizeze mai ales gândurile neconstructive (gândurile „păianjen”), este important să comunicați despre acestea (Observ că ești furios/oasă. Poate te-ai gândit că nu e corect ce a făcut?; Poate te-ai gândit că a te-a lovit intenționat?).
- Folosiți-vă de discuțiile pe care le aveți cu ei pentru a-i sprijini pe copii să-și identifice propriile gânduri (Văd că ești nemulțumit/ă pentru că vrei să te joci cu acea jucărie chiar acum; Ești nervos/oasă pentru că nu reușești să rezolvi puzzle-ul). Apoi, ghidați-i pentru a stabili comportamentele adecvate pe care le pot realiza (Ce poți face acum ca să fii mai puțin furios/oasă?).
Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!