Ghid Activitati

[Modul 4] Activitatea 1

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să folosească cuvântul acelaşi atunci când identifică asemănări
 • Să folosească cuvântul diferit atunci când identifică deosebiri
 • Să achiziţioneze limbajul necesar rezolvării de probleme
 Competențe:
 • Generale: competenţe sociale
 • Specifice: rezolvarea de probleme
M4 A1 panel
 Materiale necesare:
 • obiect ștafetă
 Durată: 20 - 30 minute


Planul de lecție: 
"Acelaşi şi diferit"  

Pregătirea activității
Pregătiți un obiect ștafetă pentru a-l utiliza pe parcursul jocului de grup descris în continuare. De asemenea, familiarizaţi-vă cu jocurile propuse.


Realizarea activității
Prezentați copiilor activitatea sub forma unui joc în care vor trebui să găsească aseamănări şi deosebiri. Explicați-le că același se referă la lucrurile care se aseamănă, în timp ce diferit se referă la lucrurile care sunt altfel, nu se aseamănă.

Folosiți cele două scenarii descrise în cotinuare ca punct de pornire pentru a exersa împreună cu ei utilizarea acestor termeni.

„Culoarea bluzei mele este ... (arătaţi spre bluză şi invitaţi copiii să vă răspundă). (Numele copilului) are bluza de ACEEAȘI culoare ca a mea. Cine altcineva mai are are bluza de ACEEAŞI culoare? (așteptați răspunsul)
Acum vom căuta pe cineva care are bluza/ pantalonii de culoare DIFERITĂ. (Numele copilului) are bluza de culoare ...... (arătaţi spre copilul respectiv). Culoarea ... este DIFERITĂ de culoarea ... . Cine dintre voi mai are o bluză de culoare DIFERITĂ?”

„În această dimineață am mâncat cereale cu lapte. Cine a mai mâncat ACELAȘI lucru la micul dejun? (aşteptaţi răspunsul din partea copiilor). 
Deci, (numele copilului) (numiţi copilul care a spus că a mâncat cereale cu lapte) a mâncat ACELAŞI lucru ca mine. Cine a mai mâncat ACELAȘI lucru? (așteptați răspunsurile).
Cine a mâncat ceva DIFERIT? (aşteptaţi răspunsurile din partea copiilor). (Numele copilului) a mâncat un sandviș. El a mâncat ceva DIFERIT de lapte cu cereale.”

Gândiți-vă cum ați putea elabora jocul, astfel încât copiii să găsească cât mai multe asemănări și deosebiri. Puteţi face referire la jucării, obiecte, activităţi din viaţa de zi cu zi, jocuri preferate, materii preferate sau alte lucruri care ar genera diferenţe şi asemănări. Schimbaţi instrucţiunile în funcţie de lucrul despre care vorbiţi (Cine s-a jucat cu ACELAŞI lucru ca Andrei?; Cine are un joc DIFERIT faţă de Ioana?).

Ulterior, organizați jocul de grup Trenuleţul cu acelaşi şi diferit.

  • Explicați copiilor că fiecare va trebui să spună dacă se aseamănă sau este diferit de celălalt. Începeţi jocul cu un exemplu: „Eu am părul de ACEEAȘI culoare ca Ioana/ Culoarea ochilor mei e DIFERITĂ de a lui Mihai” (numiţi un lucru pe care îl aveţi asemănător sau diferit prin comparație cu unul dintre copiii din grupă/ clasă) şi daţi obiectul ştafetă unuia dintre copii.
  • Solicitați acelui copil să continue jocul prin a spune despre ceva ce are în comun sau diferit faţă de colegul de lângă el: „Eu sunt DIFERITĂ de Andrei pentru că sunt fetiţă”. Apoi, copilul va da obiectul ștafetă mai departe unui alt copil şi jocul se va relua până când toți copiii din grupă/ clasă au oferit un răspuns.

Lăudați copiii și asigurați-vă că toți au oferit răspunsuri cel puțin o dată pe parcursul desfășurării activității.

Sugestii practice
Pe parcursul activităţii, nu criticaţi copiii chiar dacă aceştia mai greşesc. Corectaţi erorile şi oferiţi-le cât mai multe exemple clarificatoare dacă este nevoie (Ioana, roşu este diferit de galben; Pantalonii lui Ionuţ au aceeaşi culoare ca pantalonii Cameliei. Îmi mai poţi arăta încă o haină care are aceeaşi culoare?).
- În timpul altor activităţi desfăşurate la grupă/ clasă, întrebaţi copiii despre diferenţe şi asemănări (Cine găsește un cartonaș de aceeaşi culoare?; Care obiect mai are aceeași formă?).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org