Ghid Activitati

[Modul 4] Activitatea 3

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să identifice relaţia temporală dintre evenimente (înainte-după)
 • Să achiziţioneze limbajul necesar rezolvării de probleme
 • Să exerseze recunoaşterea emoţiilor în contextul rezolvării de probleme
 Competențe:
 • Generale: competenţe sociale, competenţe emoţionale
 • Specifice: recunoașterea emoțiilor, rezolvarea de probleme
M4 A3 panel

 Materiale necesare:
 • povestea Ami și Alfi merg la pescuit
 • Harta emoțiilor

 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Înainte şi după"  

Pregătirea activității

Pregătiți Harta emoțiilor și așezați-o la vedere în sala grupei/ clasei. Familiarizați-vă cu povestea Ami și Alfi merg la pescuit, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor. Printați ilustrațiile poveștii pentru a le pune la dispoziția copiilor după ce finalizați lecturarea poveștii.

Realizarea activității
Explicați-le copiilor că urmează să le citiți povestea Ami și Alfi merg la pescuit. Spuneți-le că este important să fie atenți, pentru ca apoi să-și poată aminti ordinea în care au loc întâmplările din poveste.

După ce ați terminat de citit secvențele de câte două slide-uri din poveste (indicate mai jos), adresați copiilor întrebările menționate în continuare, punând accentul pe identificarea momentelor în care au avut loc anumite întâmplări (înainte sau după). În cazul în care au dificultăți să-și amintească succesiunea evenimentelor din poveste, reveniți la ilustrația corespunzătoare pentru a-i ajuta să ofere răspunsurile corecte. Utilizați strategii de lectură interactivă parafrazând răspunsurile copiilor (Așadar, înainte de a ajunge la lac Ami și Alfi s-au întâlnit cu Vulpoiul; Vulpoiul le-a spus să fie atenți pentru că apa lacului este foarte rece etc.), precum și Harta emoțiilor pentru a facilita identificarea emoțiilor personajelor.

 • Slide 2 și 3:
  Cu cine s-au întâlnit Ami şi Alfi ÎNAINTE de a ajunge la lac? (Răspuns aşteptat: s-au întâlnit cu Vulpoiul cel Înţelept)
  Cum se simţeau cei doi prieteni? (Răspuns aşteptat: erau fericiți)
  Ce voiau să facă cei doi prieteni DUPĂ ce ajungeau la lac? (Răspuns aşteptat: voiau să pescuiască şi să se joace)
  Ce le-a spus Vulpoiul cel Înţelept să nu facă DUPĂ ce ajung la lac? (Răspuns aşteptat: Vulpoiul cel Înţelept le-a zis să nu intre în apă pentru că este foarte rece)
 • Slide 4 și 5:
  Ce au făcut Ami şi Alfi DUPĂ ce au ajuns la lac? (Răspuns aşteptat: au început să caute un loc bun pentru pescuit)
  Cum s-a simţit Alfi când Ami i-a spus că ar trebui să stea în locuri diferite? (Răspuns aşteptat: era trist)
  Ce i-a spus Alfi lui Ami ÎNAINTE de a se despărţi? (Răspuns aşteptat: Alfi i-a spus că nu îi place ideea de a sta la pescuit în locuri diferite)
 • Slide 6 și 7:
  Ce s-a întâmplat la scurt timp DUPĂ ce Ami și Alfi au mers să pescuiască în locuri diferite? (Răspuns aşteptat: Lui Alfi i s-a părut că aude un zgomot în pădure)

  Ce a făcut Alfi DUPĂ ce a rămas singur? (Răspuns așteptat: Alfi a început să strige după Ami şi să o caute)
  Cum s-a simţit Alfi DUPĂ ce nu a găsit-o pe Ami? (Răspuns așteptat: Alfi s-a speriat)

 • Slide 8 și 9:

  Pe unde a căutat-o Alfi pe Ami ÎNAINTE s-o găsească? (Răspuns așteptat: Alfi a căutat-o în tufe și după copacii căzuți din cauza furtunii)
  Cum s-a simţit Alfi DUPĂ ce a găsit-o pe Ami? (Răspuns aşteptat: Alfi s-a simţit fericit)
  La ce s-a gândit Alfi DUPĂ ce a căutat-o pe Ami? (Răspuns așteptat: Alfi s-a gândit că nu l-a lăsat singur/ că a plecat după râme)
  Ce i-a spus Alfi lui Ami ÎNAINTE să meargă să pescuiască împreună? (Răspuns așteptat: Alfi i-a spus că nu-i place să stea singur și că mai bine pescuiesc împreună)

Prezentați copiilor ilustrațiile poveștii și rugați-i să le ordoneze în funcție de succesiunea evenimentelor din poveste. Pentru a le oferi sprijin, adresați întrebări (Unde mergeau Alfi și Ami?; Cu cine s-au întâlnit înainte de a ajunge la lac?; Ce a făcut Ami după ce au ajuns la lac?; Ce a făcut Alfi după ce a auzit zgomotul din pădure? etc.). Lăudați copiii pentru răspunsurile oferite și pentru ordonarea ilustrațiilor. 

Sugestii practice
- Utilizați cele două cuvinte, înainte și după, în contexte cotidiene pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă intuitiv relațiile cauză-efect (Ce a făcut Mihai ÎNAINTE ca tu să îl loveşti? Ce s-a întâmplat DUPĂ ce ai făcut asta?).
-Pentru a-i ajuta să asocieze emoțiile cu anumite situații, explorați reacțiile copiilor în  diferite contexte (Ioana, cum te-ai simțit după ce Andreea ţi-a luat jucăria? Ionuţ, cum te-ai simţit înainte de a spune poezia în fața celorlalți copii?).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org