Obiectivele activității: • Să identifice problemele personajelor din poveste • Să identifice mai multe soluţii la aceeaşi problemă |
Competențe: • Generale: competenţe sociale • Specifice: rezolvarea de probleme, identificarea soluţiilor într-o situaţie problematică, evaluarea soluțiilor propuse |
|
Materiale necesare: • povestea Aventurile lui Puşu şi Pufi |
Durată: 20 - 30 minute |
Planul de lecție: "Aventurile lui Puşu şi Pufi"
Familiarizați-vă cu povestea Aventurile lui Puşu şi Pufi, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul activității.
Realizarea activității
Citiți copiilor povestea Aventurile lui Puşu şi Pufi, asigurându-vă că utilizați metode de lectură interactivă. Adresați copiilor întrebări prin care să verificați înțelegerea firului narativ (Cine sunt personajele? Cum îi cheamă? Ce vor să facă? etc.), încurajați-i să anticipeze comportamentele personajelor din poveste (A făcut bine Pușu că a fugit după ce a auzit zgomotul? etc.) sau să le evalueze (Ce ar fi putut face Pușu?; Ar fi putut rămâne Pușu și Pufi în pădure? etc.). De asemenea, parafrazați răspunsurile oferite pentru a stimula dezvoltarea vocabularului (Problema celor doi prieteni est că s-au îndepărtat prea mult de casă și s-au rătăcit; Este foarte bună soluția aceasta, Pușu și Pufi pot să folosească o busolă pentru a ajunge acasă etc.). Utilizați aceste strategii în combinație cu sugestiile oferite în continuare privind întrebările recomandate pentru a facilita situațiile problematice anticiparea soluțiilor la care ar putea recurge personajele. Evitați să îngrădiți creativitatea copiilor și acceptați răspunsurile lor chiar dacă nu toate soluțiile propuse sunt plauzibile sau potrivite. Apoi, comparați soluțiile propuse de ei cu cele din poveste.
- Slide 3:
Ce problemă au Puşu şi Pufi de rezolvat? (Răspuns aşteptat: Puşu şi Pufi au nevoie de crengi pentru a face mâinile omului de zăpadă)
Ce pot face Puşu și Pufi pentru a face rost de crengi? (Soluții posibile: cer de la vecini; le rup din copac şi nu spun părinţilor; înlocuiesc crengile cu altceva; merg în pădure să culeagă crengi etc.)
- Slide 4:
Ce se poate întâmpla după ce Puşu și Pufi merg în pădure după crengi? (Răspunsuri așteptate: vor găsi multe crengi şi vor avea de unde alege; nu vor avea cu ce tăia crengile; se pot pierde prin pădure etc.)
- Slide 5:
Ce problemă au acum Puşu şi Pufi? (Răspuns aşteptat: Puşu şi Pufi s-au rătăcit)
A făcut bine Puşu când a fugit prin pădure după ce a auzit zgomotul? (Răspunsuri așteptate: a făcut bine pentru că a alergat de pericol; ar fi putut să verifice de la ce venea zgomotul etc.)
Ce pot face Puşu şi Pufi după ce s-au rătăcit? (Soluții posibile: să caute drumul spre casă; să strige după ajutor; să caute urmele de la încălțări în zăpadă etc.)
- Slide 6:
Ce soluţie a găsit Pufi? (Răspuns aşteptat: Pufi s-a gândit să meargă pe un deal înalt)
Ce se poate întâmpla după ce Puşu şi Pufi ajung în vârful dealului? (Răspunsuri aşteptate: cei doi prieteni îţi vor vedea satul; cei doi prieteni nu vor vedea nicio casă)
- Slide 7:
Ce problemă au acum Puşu şi Pufi? (Răspuns așteptat: se înserează și casele lor sunt departe)
A făcut bine Puşu când a propus să facă un adăpost în care să rămână peste noapte? (Răspunsuri aşteptate: a făcut bine pentru că un adăpost le ține de cald; poate nu au din ce să-și construiască un adăpost care să-i ferească de frig etc.)
Ce pot face Puşu şi Pufi pentru a ajunge acasă? (Soluții posibile: merg pe unde zăpada e mai mică până dau de urme; își construiesc schiuri/ sanie; folosesc o busolă etc.)
Pe parcursul activității lăudați copiii pentru răspunsurile oferite și evidențiați faptul că primul pas pentru a rezolva o problemă este să se gândească la cât mai multe soluții.
Sugestii practice
- Pentru a-i ajuta pe copii să dobândească strategii de rezolvare de probleme, încurajaţi-i să găsească cât mai multe soluţii la problemele pe care le întâmpină (Ioana şi-a pierdut stiloul. Ce am putea să facem pentru a-i găsi Ioanei stiloul? Am putea să îl căutăm prin clasă; am putea să îi întrebăm pe colegi dacă nu au văzut stiloul; am putea să o sunăm pe mama Ioanei, poate şi-a lăsat stiloul acasă; Andrei nu doreşte să împartă o jucărie cu Ioana. Ce am putea face în această situaţie? Jucăria va fi luată şi niciunul dintre copii nu se va juca cu ea; fiecare copil va primi jucăria un timp stabilit de doamna educatoare; jucăria va fi dată altor copii).
- Atunci când copiii din grupă/ clasă se confruntă cu probleme, cereți-le să se gândească atât la soluții, cât și la consecințele acestora (Ioana, ce crezi că se va îmtâmpla dacă ceri voie înainte să iei o jucărie? Andrei, ce crezi că se va întâmpla dacă o rogi pe Maria să vă jucați împreună?).
Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!