Ghid Activitati

[Modul 4] Activitatea 5

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să facă diferenţa între momentul potrivit pentru a face un lucru şi momentul nepotrivit
 • Să propună soluţii potrivite pentru situațiile problemă prezentate
 • Să exerseze prin joc de rol soluțiile identificate
 Competențe:
 • Generale: competenţe sociale, competenţe emoţionale
 • Specifice: rezolvarea de probleme, toleranţa la frustrare
M4 A5 panel
 Materiale necesare:
 • Scenarii ilustrate
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Acum sau mai târziu"  

Pregătirea activității

Familiarizaţi-vă cu Scenariile ilustrate, precum și cu întrebările pe care le veți adresa copiilor pe parcursul activității.

Realizarea activității
Explicați copiilor faptul că uneori este important să știe dacă este bine să facă un lucru chiar ACUM sau e bine să aibă răbdare și să facă acel lucru MAI TÂRZIU. Apoi, rugați copiii să fie atenți la scenariile pe care le veți citi, deoarece sarcina lor va fi aceea de a găsi soluția cea mai bună. Prezentați primele Scenarii ilustrate și discutați-le conform pașilor descriși în continuare.

  • Întrebați copiii care sunt posibilele soluții pe care le-ar putea utiliza personajele din scenariu pentru a rezolva problema prezentată (Ce pot face...?).
  • Stabiliți împreună cu ei care este comportamentul cel mai potrivit ACUM (Ce e mai bine să facă acum...?), respectiv care este comportamentul cel mai potrivit MAI TÂRZIU (Ce pot face mai târziu?).

În tabelul de mai jos, sunt detaliate întrebările, precum și răspunsurile așteptate din partea copiilor.

Scenarii

Întrebări

Răspunsuri așteptate

Roro şi Cara așază jucăriile la locul lor, dar unele dintre ele sunt încă împrăștiate prin cameră.  Roro o întreabă pe Cara dacă se pot juca ACUM cu mingea afară.

Ce pot face Roro și Cara?

Să lase jucăriile împrăștiate; să adune mai întâi jucăriile.

Ce e mai bine să facă acum, să meargă afară sau să adune toate jucăriile?

Să adune toate jucăriile pentru că sunt împrăștiate peste tot.

Ce pot face mai târziu?

Să meargă să se joace cu mingea.

Didi îl vede pe Dudu cum se joacă de-a supereroii. Dudu e foarte fericit. Didi vrea și ea să fie supererou și îl întreabă pe Dudu dacă îi dă jucăria ACUM.

Ce pot face Didi și Dudu?

Să se joace împreună; să aștepte ca Dudu să termine jocul .

Ce e mai bine să facă acum, să-i ceară jucăria acum sau să-l lase pe Dudu să termine jocul?

Să-l lase pe Dudu să termine jocul pentru că se distrează foarte tare și Didi mai poate aștepta.

Ce pot face mai târziu?

Să se joace împreună sau să facă schimb de roluri.

Doamna educatoare/ învăţătoare citeşte o poveste în care personajele sunt niște veveriţe. Kiki se gândește: că ar vrea să-i povestească Carei despre veverițele pe care le-a văzut ea ACUM.

Ce pot face Kiki și Cara?

Să vorbească în timp ce doamna educatoare/ învățătoare citește povestea; să vorbească după încheierea activității

Ce e mai bine să facă acum, să vorbească sau să asculte povestea?

Să asculte povestea pentru că doamna educatoare/ învățătoare le citește.

Ce pot face mai târziu?

Să povestească despre veverițele pe care le-a văzut Kiki.

Sumarizaţi discuția despre scenariile anterioare, explicându-le copiilor că uneori pot face unele lucruri ACUM, iar alteori este necesar să le lase pe MAI TÂRZIU.

Prezentați-le următoarea secvență a activității, în care personajele din Scenariile ilustrate au nevoie de ajutorul lor pentru a decide dacă este momentul potrivit pentru a face anumite lucruri. Reluați pașii descriși în continuare pentru fiecare dintre scenarii.

  • Clarificați în ce măsură comportamentul personajului din scenariu este unul potrivit sau nu (Acum este un moment bun... ?).
  • Identificați prin colaborare cât mai multe comportamente potrivite în situația respectivă (Ce poate face acum?).
  • Organizați un joc de rol pentru cel puțin una dintre soluțiile propuse, astfel încât copiii să aibă oportunitatea de a le pune în practică. Distribuiți rolurile (... va fi Roro, iar ... va fi doamna educatoare/ învățătoare). Reamintiți-le copiilor situația (Doamna educatoare scrie, iar Roro vrea să-i spună că nu își găsește jucăria) și oferiți-le suport în identificarea soluțiilor, adresându-le întrebări (Ce poate face Roro în loc să o întrerupă pe doamna educatoare?). La final, lăudați copiii pentru felul în care pun în practică soluțiile (Am observat că ai avut răbdare și ai căutat singur jucăria până ce doamna educatoare/ învățătoare a terminat de scris).

Lăudați copiii punând accent pe cât este de important că au avut răbdare (A fost foarte frumos că l-ai lăsat pe ... să termine povestea etc.). Sumarizați discuția despre scenariile anterioare, explicându-le copiilor că uneori pot face unele lucruri ACUM, iar alteori este necesar să le lase pe MAI TÂRZIU.


În tabelul de mai jos, sunt detaliate întrebările, precum și răspunsurile așteptate din partea copiilor.

Scenarii

Întrebări

Răspunsuri așteptate

Doamna educatoare/ învăţătoare scrie un bilet pentru mama lui Roro. Roro vrea să-i spună doamnei educatoare/ învățătoare ceva.

Acum este un moment bun ca Roro s-o întrerupă pe doamna educatoare/ învățătoare?

Nu, pentru că acum doamna educatoare/ învățătoare scrie un bilet.

Ce poate face Roro acum?

Să-i spună ce dorește după ce doamna învățătoare/ educatoare termină de scris; să ridice mâna; să facă altceva până ce doamna termină ce are de făcut etc

Mama vorbește la telefon cu cineva. Didi vrea s-o întrebe unde este păpușa ei.

Acum este un moment bun ca Didi să o întrerupă pe mama ei?

Nu, pentru că acum mama vorbește la telefon.

Ce poate face Didi acum?

Să-și caute singură păpușa; să se joace cu o altă jucărie; să ceară ajutorul tatălui ei etc

Dudu le povesteşte celorlați colegi despre vacanța lui la bunici. Roro îl întrerupe și începe să le spună colegilor despre cadoul primit de el.

Acum este un moment bun ca Roro să-l întrerupă pe Dudu?

Nu, pentru că acum Dudu este cel care povestește.

Ce poate face Roro acum?

Să aştepte ca Dudu să-și termine povestea;  să meargă să povestească cu alți copii despre cadoul lui; să-i spună lui Dudu că și lui îi place când merge la bunici etc.

Ari s-a lovit la picior şi a început să plângă tare. Doamna educatoare/ învăţătoare încearcă să îl liniştească. Kiki ar dori ca doamna educatoare/ învăţătoare să o ajute cu șireturile.

Acum este un moment bun pentru Kiki să o roage pe doamna educatoare/ învăţătoare să o ajute cu șireturile?

Nu, pentru că acum  doamna educatoare/ învăţătoare îl ajută pe Ari.

Ce poate face Kiki acum?

Să aştepte până când Ari se linişteşte şi apoi să îi spună doamnei educatoare/ învăţătoare despre șiret; să roage un alt copil care știe să-și lege șireturile s-o ajute; să-i spună lui Ari că îl va durea mai puțin piciorul dacă se gândește la ceva frumos etc

 

Sugestii practice
- Pentru a-i ajuta pe copii să transfere abilitățile exersate în această activitate către contexte din viața de zi cu zi, folosiți-vă de momentele în care ei vă cer ca anumite lucruri să se întâmple ACUM pentru a-i ghida către alegerile potrivite (Este un moment bun să povestești cu Maria? Ce altceva poți face acum?). Dacă este cazul, faceți referire la regulile grupei/ clasei pentru a le reaminti despre importanța răbdării (Când altcineva vorbește, ce facem? Care este regula noastră?).
- Puteți utiliza noțiunile exersate în cadrul acestei activități pentru a clarifica secvențele din activitatea pe care urmează s-o desfășurați cu grupa/ clasa (ACUM vom decupa ghioceii de pe fişa albastră. Apoi, îi vom lipi pe fişa galbenă şi MAI TÂRZIU îi vom pune pe panoul de pe perete).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org