Ghid Activitati

[Modul 4] Activitatea 7

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să propună cât mai multe soluţii pentru situațiile problemă din scenariile ilustrate
 • Să numească consecinţele fiecărei soluţii propuse
 • Să exerseze prin joc de rol soluțiile adecvate
 Competențe:
 • Generale: competenţe sociale
 • Specifice: rezolvarea de probleme
M4 A7 panel
 Materiale necesare:
 • Scenarii ilustrate

 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Să găsim cele mai bune soluții"  

Pregătirea activității

În cadrul acestei activități veți utiliza aceleași Scenarii ilustrate ca în cea anterioară, însă întrebările pe care le veți adresa copiilor vor fi diferite, de aceea este important să vă familiarizați cu acestea.

Realizarea activității
Explicaţi copiilor faptul că în activitatea anterioară rolul lor a fost să fie detectivi și să găsească  cât mai multe soluții, însă acum vor trebui să își dea seama care dintre acestea sunt bune și care sunt mai puțin bune.

Reconstituiți grupurile din activitatea anterioară și prezentați Scenariile ilustrate. Procedați conform pașilor descriși în continuare pentru fiecare dintre ele.

  • Cereţi copiilor să-și amintească cât mai multe dintre soluțiile propuse în activitatea anterioară (Ce faci când ... ? ȘI ce altceva mai poți să faci?). Asigurați-vă că pentru fiecare situație au fost propuse minimum 3-4 soluții.
  • Evaluaţi fiecare dintre soluţiile propuse împreună cu ei (Ce se va întâmpla după aceea?). Cereţi copiilor să identifice consecințele fiecărei opțiuni și stabiliți dacă soluția este potrivită sau nu.
  • Solicitați membrilor grupului să aleagă o soluție adecvată. Organizați jocul de rol, având grijă să NU atribuiți roluri în care copiii manifestă (chiar și prin mimare) comportamente negative (ex. împingerea unui alt copil). Distribuiți rolurile (... va fi copilul care ți-a promis jucăria și a uitat, iar tu vei fi personajul care așteaptă s-o primească). Oferiți sprijin în vederea identificării unei soluții potrivite, adresându-le întrebări (Ce poți să faci ca să primești jucăria? Ce îi spui?). Lăudați-i pentru identificarea soluțiilor adecvate, precum și pentru felul în care au exersat în cadrul jocurilor de rol (Mi-a plăcut foarte mult că l-ai rugat/ ai rugat-o să vă jucați împreună).

Pe parcursul activității, încurajați cât mai mulți copii să propună soluții și să se implice în jocurile de rol.

În tabelul de mai jos, sunt detaliate întrebările, precum și răspunsurile așteptate din partea copiilor.

Scenarii 

Răspunsuri așteptate

Unul dintre colegii tăi îţi promite că îţi va împrumuta o jucărie. Dar când vine vremea să ţi-o dea, uită ce ți-a promis.

Soluţii posibile – consecințe: Îi spun că nu mai sunt prieten cu el (consecinţa: ne supărăm unul pe altul şi nu mai vorbim); aleg o altă jucărie (consecinţa: sunt fericit pentru că mi-am găsit altă jucărie); îi iau jucăria din mână, fără să-i cer voie (consecința: ne certăm pentru jucărie, colegul se supără că i-am luat jucăria); îi spun că mi-a promis că-mi dă jucăria (consecinţa:îşi aminteşte că trebuia să-mi dea jucăria/ mi-o dă mai târziu/ ne jucăm împreună) etc.

Te joci împreună cu alți copii, dar la un moment dat aceştia încep să te împingă.

Soluţii posibile – consecințe: Le spun că nu-mi place jocul acesta (consecința: se comportă în continuare neprietenos/ încetează să mă împingă); îi împing și eu (consecinţa: mă lovesc și ei pe mine, ne comportăm neprietenos unii cu alții); caut alți copii cu care să mă joc (consecinţa: mă joc cu altcineva care se comportă prietenos); merg în sala grupei/ clasei (consecinţa: mă simt în siguranță); strig la ei că-s niște proști (consecința: răspund și ei la fel / mă lovesc mai tare) etc.

Rogi un prieten să se joace cu tine şi îţi spune că nu poate pentru că a promis deja altcuiva că se vor juca împreună.

Soluţii posibile – consecințe: Îi spun că nu mai sunt prieten cu el (consecinţa: mă cert cu el și suntem amândoi supărați); caut un alt coleg cu care să mă joc (consecinţa: mă bucur că am cu cine să mă joc); stau singur și nu mă mai joc cu nimeni (consecinţa: pierd toată distracția); îi spun că ne putem juca toți trei (consecinţa: ne jucăm împreună) etc.

La intrarea în grădiniță/ școală te împiedici. Ceilalţi copii, care erau în apropiere, încep să râdă de tine.

Soluţii posibile – consecințe: Râd și eu (consecinţa: nu mă simt mai bine, dar ascund faptul că mă supără că ei râd); le spun că mai bine mă ajută să mă ridic (consecinţa: copiii mă ajută să mă ridic și încetează cu râsul); strig la ei că-s răi (consecinţa: se vor amuza și mai tare pe seama mea); plâng (consecinţa: unii copii mă ajută, alții continuă să râdă de mine); stau singur (consecinţa: nu am cu cine să mă joc) etc.

Doamna educatoare/ învăţătoare îţi spune că e frumos să împarți jucăria adusă de acasă, dar nu vrei ca ceilalți copii să ți-o strice.

Soluţii posibile – consecințe: Îi spun doamnei educatoare/ învăţătoare că nu vreau să împart jucăria (consecinţa: doamna educatoare/ învățătoare îmi va spune că ceea ce fac nu este prietenos); îi dau jucăria doamnei educatoare/ învăţătoare (consecinţa: doamna educatoare/ învăţătoare pune jucăria deoparte și nu mă mai pot juca nici eu cu ea); împart jucăria cu ceilalţi copii și îi rog să aibă grijă de ea (consecinţa: mă joc împreună cu ceilalţi copii şi ne distrăm împreună) etc.

Colegii tăi râd de tine pentru că nu ai învăţat încă să mergi pe bicicletă.

Soluţii posibile – consecințe: Mă fac că nu îi aud (consecinţa: ceilalţi încetează când văd că nu-mi pasă, chiar dacă mă supără că ei râd); încep şi eu să râd de ei (consecinţa: mă comport neprietenos și ne certăm); îi lovesc (consecinţa: colegii mă vor lovi și ei pe mine); cer ajutorul prietenilor pentru a învăţa să merg pe bicicletă (consecinţa: învăț să merg pe bicicletă și atunci ceilalți nu vor mai avea motiv să râdă de mine); mă străduiesc și mai mult să învăţ să merg pe bicicletă (consecinţa: dacă exersez, voi merge pe bicicletă și mai bine decât cei care râd acum de mine) etc.

 

Sugestii practice
- Încurajați copiii să apeleze la dumneavoastră atunci când nu știu cum să rezolve o problemă, astfel încât ei să știe că se pot baza pe sprijinul unui adult. Pentru a nu încuraja pârâtul și implicit nevoia de atenție a unora dintre copii, concentrați-vă pe identificarea de soluții, nu pe a lua măsuri împotriva cuiva.
- Discutaţi cu ei despre problemele cu care se confruntă și ghidați-i în identificarea soluțiilor potrivite. De exemplu, dacă observați faptul că un copil are dificultăți în a se implica în jocurile cu colegii săi, puteți să-l încurajați să identifice soluții (Ce crezi că poți face pentru ca să te joci și tu împreună cu ei? Ce le poți spune?).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org