Ghid Activitati

[Modul 4] Activitatea 11

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să identifice emoțiile personajelor din scenariile ilustrate
 • Să evalueze comportamentele personajelor din scenariile ilustrate
 • Să propună modalități de gestionare a reacțiilor emoționale negative care pot interveni atunci când o soluție nu funcționează
 • Să exerseze aceste strategii prin intermediul jocurilor de rol

 Competențe:
 • Generale: competenţe sociale, competenţe emoţionale
 • Specifice: rezolvarea de probleme, toleranţa la frustrare, gestionarea emoțiilor negative prin reorientarea comportamentului
M4 A11 panel
 Materiale necesare:
 • Scenarii ilustrate
 • 
Harta emoțiilor
 • 
Cartonașe cu soluții
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Când soluțiile nu funcționează"  

Pregătirea activității

Familiarizați-vă cu Scenariile ilustrate, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul activității. De asemenea, pregătiți Harta emoțiilor și Cartonașele cu soluții pentru a le pune la dispoziția lor.

Realizarea activității
Explicaţi-le copiilor faptul că este important să se gândească la soluții prietenoase, chiar dacă felul în care se comportă ceilalți nu este corect. Prezentați Cartonaşele cu soluții și solicitați-le să recunoască comportamentele ilustrate (sunt atent/ ă la respirație, mă gândesc la lucruri frumoase, număr în gând, împart jucăria, folosesc cuvinte frumoase, îmi aștept rândul, aleg o altă jucărie, răsfoiesc o carte, desenez, mă joc cu animalul de companie, ascult muzică/ mă uit la televizor, merg să mă joc cu alt copil).

Împărțiți copiii în echipe, astfel încât fiecare grup să fie responsabil de rezolvarea uneia dintre situațiile problemă descrise în Scenariile ilustrate. Asigurați-vă de faptul că pentru discutarea lor, ați parcurs pașii descriși în continuare.

  • Stabiliți emoția personajului din scenariu (Cum se simte... atunci când ...?) și solicitați-le copiilor să indice expresia emoțională corespunzătoare cu ajutorul Hărții emoțiilor.
  • Cereți-le să explice de ce comportamentul personajelor din scenarii a fost drept sau nedrept (Ce a făcut ... este drept sau nedrept? Dar ce a făcut ...?).
  • Apoi, solicitați copiilor să ajute personajul nedreptățit să facă în așa fel încât să fie mai puțin furios/ trist (Ce faci în locul lui... ca să fii mai puțin furios/ trist?). Pentru a le facilita identificarea strategiilor potrivite de gestionare a emoțiilor negative, încurajaţi-i să aleagă dintre Cartonaşele cu soluții pe cele care cred că i-ar ajuta să se liniștească.
  • Organizați un joc de rol prin intermediul căruia copiii să exerseze una dintre soluțiile propuse. În timpul jocului de rol asigurați-vă că sunt puse în practică doar soluții adecvate. Distribuiți rolurile (... va fi Roro, iar ... va fi Dudu) și reamintiți-le situația problemă (Dudu vorbește în timp ce Roro vrea să fie atent la activitate). Oferiţi suport în timpul jocului de rol, adresând întrebări (Ce poate să facă Roro ca să fie atent la activitate?). Lăudați copiii pentru felul în care pun în practică soluțiile și evidențiați Cartonașul corespunzător (Ai făcut foarte bine că ai respirat pentru a rămâne calm. Ai ales soluția de pe cartonașul bufnița Ozzy, care ne-a învățat să ne concentrăm asupra respirației atunci când vrem să ne păstrăm calmul).

Încheiați activitatea punând accentul pe faptul că deși o soluție bună nu înseamnă mereu rezolvarea problemei, este important să continue să caute soluția cea mai prietenoasă, chiar și atunci când alții se comportă nedrept.

În tabelul de mai jos, sunt detaliate întrebările, precum și răspunsurile așteptate din partea copiilor.

Scenarii 

Întrebări

Răspunsuri aşteptate

Roro lucrează la fișa de lucru pe care i-a dat-o doamna educatoare/ învăţătoare. Dudu îi povestește ceva în continuare, deși Roro l-a rugat să nu mai vorbeasă ca să poată fi atent.

 

Cum se simte Roro atunci când Dudu vorbește în continuu?

Este furios/ trist pentru că nu reușește să fie atent/ pentru că Dudu continuă să vorbească.

Ce a făcut Roro este drept sau nedrept? Dar ce a făcut Dudu?

E drept pentru că l-a rugat pe Dudu să nu mai vorbească ca să fie atent; este nedrept pentru că Dudu îl deranjează pe Roro.

Ce faci în locul lui Roro ca să fii mai puțin furios/ trist?

Cartonașe cu soluţii: folosesc cuvinte frumoase – îi spun că îmi poate povesti după ce termin fișa; sunt atent/ă la respirație/ număr în gând – mă liniștesc și sunt mai atent/ă la fișă etc.

Mama și tata îi spun Carei să își strângă jucăriile înainte de a se uita la desene animate, dar episodul tocmai a început și Cara își lasă jucăriile în dezordine.

Cum se simte Cara când părinții îi spun să strângă jucăriile?

Este furioasă/ tristă pentru că preferă să se uite la desene decât să adune jucării.

Ce a făcut Cara este drept sau nedrept? Dar ce au făcut părinţii ei?

Este nedrept pentru că înțelegerea cu părinții era să adune mai întâi jucăriile; este drept, pentru că părinții i-au cerut Carei să adune jucăriile împrăștiate.

Ce faci în locul Carei ca să fii mai puţin furioasă/ tristă?

Cartonaşe cu soluții: sunt atent/ă la respirație – mă liniștesc și adun repede jucăriile ca să mă pot uita la desene; folosesc cuvinte - rog pe unul dintre părinţi să mă ajute să strâng jucăriile pentru a termina mai repede etc.

Kiki râde de Didi pentru că a venit îmbrăcată cu aceeași rochiță ca ieri. Didi i-a spus să înceteze, insă Kiki continuă să râdă de ea. 

Cum se simte Didi când Kiki râde de ea?

Este tristă/ furioasă deoarece vrea ca prietena ei Kiki să înceteze cu râsul.

Ce face Kiki este drept sau nedrept? Dar Didi?

Este nedrept, pentru că Didi alege cu ce se îmbracă, nu Kiki; este drept, pentru că Didi îi cere lui Kiki să înceteze comportamentul  neprietenos.

Ce faci în locul lui Didi ca să fii mai puţin furioasă/ tristă?

Cartonașe cu soluţii: folosesc cuvinte frumoase – îi spun lui Kiki că rochița ei este frumoasă; număr în gând - mă calmez; mă joc cu alţi copii; mă gândesc la lucruri frumoase etc.

Dudu îi promite lui Ari că îi va da setul de figurinele cu supereroi după ce termină el să se joace cu ele. Ari are răbdare, dar Dudu nu mai recunoaște ce i-a promis.

Cum se simte Ari când Dudu nu recunoaște ce i-a promis?

Este trist/ furios deoarece vrea ca Dudu să îi împrumute setul de figurine cu supereroi, aşa cum a promis.

Ce face Dudu este drept sau nedrept? Dar ce face Ari?

Este nedrept, pentru că Dudu nu s-a ținut de promisiune; este drept, pentru că Ari are răbdare ca Dudu să termine jocul.

Ce faci în locul lui Dudu ca să fii mai puțin furios/ trist?

Cartonaşe cu soluţii: folosesc cuvinte frumoase - îi amintesc lui Dudu că mi-a promis că îmi va împrumuta setul de figurine; număr în gând;  merg să caut altă jucărie; desenez; răsfoiesc o carte etc.

Didi a lovit-o din greşeală pe Cara și îi spune că îi pare rău.  Cara îi spune doamnei educatoare/ învățătoare  că Didi a lovit-o intenționat.

Cum se simte Didi când prietena ei Cara merge la doamna educatoare/ învăţătoare?

Este tristă/ furioasă, deoarece ştie că nu a lovit-o intenţionat pe Cara şi şi-a cerut scuze.

Ce face Cara este drept sau nedrept? Dar Didi?

Este nedrept, deoarece Cara o minte pe doamna educatoare/ învăţătoare; este drept, deoarece Didi i-a spus Carei că îi pare rău pentru că a lovit-o.

Ce faci în locul lui Didi ca să fii mai puțin furioasă/ tristă?

Cartonașe cu soluții: folosesc cuvinte frumoase - merg la doamna educatoare/ învățătoare și îi spun că a fost o greșeală, îmi cer iertare de la Cara; număr în gând; mă gândesc la lucruri frumoase etc.

 

Sugestii practice
- Această activitate are rolul de a pregăti copiii să învețe să tolereze frustrarea, atunci când soluțiile adecvate pe care le utilizează nu sunt urmate de comportamente pozitive din partea celorlalți. Utilizați contexte similare din viața cotidiană, pentru a-i îndruma către identificarea unor soluții constructive pentru rezolvarea problemelor (Mihai a împărțit cu tine. Ce crezi că ar fi frumos din partea ta să faci?; Când avem o neînțelegere încercăm să o rezolvăm cu calm. Ce crezi că ai putea face în loc s-o împingi pe Ioana?).
- De asemenea, ori de câte ori este nevoie utilizați la Cartonașele cu soluții pentru a-i ajuta pe copii să identifice cele mai potrivite modalități de a gestiona frustrarea, atunci când soluțiile inițiale nu au consecințele așteptate.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org