Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 1

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să exerseze utilizarea vocabularului legat de forma, culoarea, locația unui obiect
 • Să-și adapteze întrebările în funcție de regulile jocului

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice: respectarea regulilor, abilități de conversație
M5 A1 panel
 Materiale necesare:
 -
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Vânătoarea de comori"  

Pregătirea activității

Nu este necesară o pregătire specifică a acestei activități, cu excepția parcurgerii planului de activitate.

Realizarea activității
Prezentați copiilor activitatea drept un joc de „căutare de comori”. Spuneți-le că urmează să vă gândiți la un obiect din sala grupei/ clasei, iar sarcina lor va fi să-l ghicească. Reamintiți-le dacă este necesar pe parcursul activității faptul că regula jocului este aceea de a adresa doar întrebări la care răspunsul este „da” sau „nu”. Pentru a-i ajuta, sugerați-le să adreseze  întrebări despre forma, culoarea sau locația obiectului (Este rotund? Este galben? E lângă catedră? E pe perete? etc.).

  • După ce ați modelat comportamentul, solicitați unuia dintre copii să se ofere voluntar. Rugați-l să se gândească la un obiect și monitorizați felul în care ceilalți adresează întrebări, asigurându-vă că acestea permit numai răspunsuri închise (da/nu).
  • Reluați jocul de 2-3 ori până când copiii se obișnuiesc cu modalitatea de desfășurare a acestuia.
  • Apoi, împărțiți copiii în echipe. În fiecare echipă se va relua jocul, unul dintre copii se va gândi la un obiect, în timp ce ceilalți vor avea sarcina de a adresa întrebări pentru a-l ghici. Asigurați-vă că pe parcursul jocului cât mai mulți dintre ei au avea posibilitatea să participe activ, fie în rolul celui care răspunde la întrebări, fie în rolul celor care adresează întrebările.

La final, evidențiați faptul că printr-un efort de grup, cu ajutorul întrebărilor adresate de către fiecare dintre ei, au reușit să descopere obiectele la care s-au gândit colegii.

Sugestii practice
- În momentul în care copiii se gândesc la un obiect, îi puteți ruga să vă șoptească denumirea lui, pentru a-i putea ghida pe ceilalți în privința întrebărilor pe care le adresează pe parcursul jocului.
- În cazul în care doriți, puteți relua acest joc și în alte contexte, ținând cont de faptul că acesta reprezintă și o bună oportunitate de exersare a dezvoltării vocabularului copiilor.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org