Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 2

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să adreseze întrebări colegului de echipă
 • Să inițieze o conversație cu colegul de echipă
 • Să asculte ceea ce îi spune colegul de echipă

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice: adresarea de întrebări, ascultarea activă, abilități de conversație
M5 A2 panel
 Materiale necesare:
 -
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Să ne cunoaștem mai bine"  

Pregătirea activității

Nu este necesară o pregătire specifică a acestei activități, cu excepția parcurgerii planului de activitate.

Realizarea activității
Organizați copiii în echipe de câte doi și explicați-le că vor lua parte la un joc de conversație. Fiecare membru al echipei se va gândi la cât mai multe lucruri pe care ar dori să le știe despre colegul lui/ colega sa și îi va adresa întrebări pentru a le afla. Ulterior, rolurile se vor inversa.

Pentru a facilita înțelegerea jocului, oferiți exemple de întrebări pe care le pot formula copiii (Care e povestea lui/ei preferată? Ce personaj îi place? Ce se întâmplă în poveste? sau Cine sunt prietenii lui/ei? Unde se joacă împreună? Care sunt jocurile lor preferate?).

  • Conversația dintre copii va dura aproximativ 3-4 minute, după care fiecare copil va împărtăși grupului ceea ce a aflat despre colegul/a său/sa.
  • Apoi, solicitați copiilor să schimbe rolurile: cei care au adresat întrebări vor răspunde, iar cei care au răspuns la întrebări vor adresa întrebările.
  • După alte 3-4 minute, solicitați copiilor să împărtășească ce au aflat despre colegul/a respectiv/ă.

Lăudați copiii pentru faptul că au ascultat cu atenție ceea ce le-au spus colegii și că au reținut atât de multe dintre detaliile povestite de către ei. Explicați-le faptul că atunci când doresc să-și facă prieteni, este important să asculte ceea ce spun ceilalți și să rețină lucrurile importante pentru cei din jurul lor.

Sugestii practice
- Dacă observați că sunt copii care au dificultăți în a se implica în joc și nu par să știe ce întrebări să adreseze, sugerați modalități de inițiere a conversației (Știu că Mihaela are acasă o pisică. Ce crezi că ai putea s-o întrebi despre acest lucru?; Lui Mihai îi place să meargă la antrenament la fotbal. Ce ai putea să-l întrebi despre acest lucru?).
- Puteți încuraja obiceiul de a asculta cu atenție ceea ce li se spune, prin lăudarea comportamentului copiilor în timpul activităților din grupă/ clasă (Mă bucur să văd că ați ascultat cu atenție povestea și ați știut să răspundeți la întrebări; Maria a răspuns foarte bine și voi ați ascultat-o fără să vorbiți între voi). Aceste reacții îi ajută să-și controleze mai bine comportamentul și să aibă răbdare, chiar și atunci când nu se află în centrul atenției.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org