Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 3

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să colaboreze pe parcursul activității pentru a parcurge traseul
 • Să ofere ajutor colegului legat la ochi pentru a parcurge traseul
 • Să urmeze instrucțiunile colegului care-i ghidează pe traseu

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice: cooperare, ascultare activă, comunicare
M5 A3 panel
 Materiale necesare:
 • obiecte din sala în care vă desfășurați activitatea
 • eșarfă
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Cursa cu obstacole"  

Pregătirea activității

Pregătiți sala în care vă desfășurați activitatea, folosind mobilierul avut la dispoziție pentru a crea un traseu cu obstacole (procedați în așa fel încât să evitați producerea unor accidente în timpul jocului). De asemenea, asigurați-vă de faptul că aveți la îndemână o eșarfă.

Realizarea activității
Explicați copiilor că jocul presupune parcurgerea în pereche a unui traseu cu obstacole. Unul dintre ei va fi legat la ochi cu o eșarfă, iar celălalt îl va ghida pe cel legat la ochi, astfel încât amândoi să ajungă la finalul traseului.

Pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine jocul, parcurgeți traseul împreună cu unul dintre copiii din grupă/ clasă și oferiți-i ghidaj (Acum ia-o tu înainte pentru că nu încăpem; urmează să mergem spre dreapta; acum trebuie să facem un pas mare ca să nu călcăm hârtia de pe jos; acum ocolim scaunul etc.).

Reluați jocul cu echipe formate din copii. Pe parcursul acestuia, încurajați-i să folosească cât mai multe cuvinte pentru a descrie colegului legat la ochi traseul parcurs. În cazul în care au dificultăți, adresați întrebări ajutătoare (Acum la ce ar trebui să fie atent Mihai? În ce direcție veți merge? Ce obstacol e în fața voastră?)

Repetați activitatea până când toți copiii au fost atât în rolul celui legat la ochi, cât și în rolul celui care conduce.

La final, întrebați-i ce i-a ajutat cel mai mult când au fost legați la ochi, respectiv ce i-a ajutat cel mai mult când i-au condus pe cei legați la ochi. Atrageți-le atenția asupra faptului că motivul pentru care s-au descurcat atât de bine a fost faptul că au lucrat în echipă și au comunicat unii cu alții pentru a parcurge cât mai repede traseul.

Sugestii practice
- Pentru ca activitatea să fie mai interesantă, puteți reorganiza traseul făcând mici modificări, astfel încât copiii să nu se plictisească.
- Dacă vremea de afară și spațiul avut la dispoziție vă permit, puteți organiza acest joc în aer liber.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org