Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 4

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să facă distincția dintre comportamentele prietenoase și cele neprietenoase
 • Să identifice consecințele comportamentelor prietenoase și ale celor neprietenoase

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice: cooperare, oferirea ajutorului, solicitarea ajutorului
M5 A4 panel
 Materiale necesare:
 • povestea Pufi descoperă importanța prieteniei
 Durată: 20 - 30 minute



Planul de lecție: 
"Pufi descoperă importanța prieteniei"  

Pregătirea activității

Familiarizați-vă cu povestea Pufi descoperă importanța prieteniei, precum și cu întrebările pe care urmează să le adresați copiilor pe parcursul activității.

Realizarea activității
Spuneți copiilor că le veți citi o poveste în care în care personajul principal Pufi, învață despre prietenie. Utilizați strategii de lectură interactivă asigurându-vă că adresați întrebări prin care verificați măsura în care copiii au înțeles firul narativ (Cine sunt personajele din poveste? Ce își dorește Pufi? etc.) și prin care să-i încurajați să evalueze comportamentul personajelor (De ce credeți că a refuzat Pufi ajutorul? Ce s-ar fi întâmplat dacă Pufi ar fi acceptat ajutorul celorlalte personaje? etc.). Ulterior, parafrazați răspunsurile copiilor (Este adevărat, Pușu a fost prietenos cu Pufi atunci când s-a oferit s-o ajute să culeagă mere; Pufi s-a purtat neprietenos cu Alfi și Ami, pentru că a folosit cuvinte urâte la adresa lor etc.). Pe măsură ce lecturați povestea, puneți accent pe comportamentele prietenoase sau neprietenoase ale personajelor din poveste, solicitându-le copiilor să răspundă la întrebările sugerate în continuare.

  • Slide 3:

Ce a făcut Pușu când a văzut-o pe Pufi în pom? A fost un comportament prietenos sau neprietenos? (Răspunsuri așteptate: Pușu s-a oferit să o ajute, comportamentul lui a fost prietenos)

Ce a făcut Pufi atunci când Pușu s-a oferit s-o ajute? A fost un comportament prietenos sau neprietenos? (Răspunsuri așteptate: Pufi l-a jignit pe Pușu spunându-i că este un bleg, comportamentul ei a fost neprietenos)

  • Slide 4:

Ce a făcut Alfi când a văzut-o pe Pufi în pom? (Răspunsuri așteptate: Alfi s-a oferit să o ajute, comportamentul lui a fost prietenos)

Ce a făcut Pufi atunci când Alfi s-a oferit s-o ajute? A fost un comportament prietenos sau neprietenos? (Răspunsuri așteptate: Pufi i-a jignit pe Alfi și Ami spunându-le  că sunt puricoși, comportamentul ei a fost neprietenos)

  • Slide 6:

Ce a făcut Pufi când i-a văzut pe cei trei prieteni venind? Dar după aceea? Cum s-a comportat ea, prietenos sau neprietenos? (Răspunsuri așteptate: Pufi i-a rugat s-o ajute și apoi și-a cerut iertare, comportamentele ei au fost prietenoase)

Ce au făcut Pușu, Ami și Alfi când Pufi i-a rugat s-o ajute? (Răspunsuri așteptate: ei au colaborat ca să o ajute pe Pufi să coboare din pom, comportamentul lor a fost prietenos)

  • Slide 7 și 8:

Ce au făcut cei patru la finalul poveștii? Cum s-au comportat, prietenos sau neprietenos? (Răspunsuri așteptate: cei patru au cules împreună mere și fiecare a mâncat câte un măr, comportamentele lor au fost prietenoase)

După ce ați finalizat lectura, întrebați-i pe copii care a fost consecința faptului că Pufi nu a dorit să împartă merele cu ceilalți și nici să accepte ajutorul lor. Atrageți-le atenția asupra faptului că Pufi s-a gândit numai la ea, fără să țină cont de prietenii ei, iar acest lucru este comportament neprietenos.

Apoi, rugați copiii să vă ofere câteva exemple de comportamente prietenoase pe care și ei ar putea să le manifeste față de colegii lor (ex. să ofere ajutor, să împartă, să folosească cuvinte frumoase etc). Lăudați-i pentru răspunsurile lor și reamintiți-le că prietenia înseamnă să te gândești și la binele celorlalți, nu doar la al tău.

Sugestii practice
- Pe parcursul activității puteți reaminti copiilor faptul că unele dintre comportamentele prietenoase sunt chiar regulile grupei/ clasei. De exemplu, să împartă cu ceilalți sau să îi ajute pe cei care au nevoie reprezintă reguli familiare copiilor din activitățile din Modulul I.
- Pentru a încuraja manifestarea comportamentelor prietenoase în grupă/ clasă, folosiți diferite activități de învățare sau de joc în grup, care oferă copiilor posibilitatea de a colabora.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org