Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 6

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să stabilească roluri în timpul jocului pentru fiecare membru al echipei cu ajutorul cadrului didactic
 • Să identifice strategii de împărțire a obiectelor pe care le au la dispoziție în timpul jocului

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice: împărțirea obiectelor, comunicarea asertivă
M5 A6 panel
 Materiale necesare:
 • coli de hârtie pentru desen (format A1)
 • creioane colorate/carioci
 • lipici
 • imagini cu elemente specifice fiecărui anotimp
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Anotimpurile"  

Pregătirea activității

Pregătiți coli de hârtie, lipici și creioane/ carioci colorate. În funcție de anotimpul în care desfășurați activitatea, puteți alege materialele pe care le veți pune la dispoziția copiilor – imagini cu frunze uscate și castane (pentru toamnă), fulgi de zăpadă și pomi de Crăciun (pentru iarnă), copaci înfloriți, ghiocei și păsări care-și fac cuib (pentru primăvară). Asigurați-vă că fiecare echipă are la dispoziție câte un singur set de creioane și imagini, astfel încât copiii să fie puși în situația de a colabora și de a împărți materialele pentru a putea finaliza activitatea.

Realizarea activității
Împărțiți copiii în echipe de câte 4-5 și puneți la dispoziția fiecărui grup materialele necesare. Explicați-le faptul că scopul acestei activități este crearea unei planșe despre anotimpul în care vă aflați. Atrageți atenția asupra faptului că în cadrul acestei activități echipele au la dispoziție niște materiale (creioane colorate/carioci, imagini și un tub cu lipici), care sunt în număr limitat. Din acest motiv, fiecare echipă va fi pusă în situația de a colabora pentru a finaliza posterul.

După ce v-ați asigurat că fiecare echipă știe ce are de făcut, adresați-le întrebări legate de cum va arăta planșa și ce va face fiecare membru al echipei. În cazul în care este necesar, puteți interveni pentru a sugera împărțirea materialelor (Acum văd că Mihai colorează cu albastru. Cine mai are nevoie de albastru din echipa voastră? (...) Mihai, după ce termini de colorat, poți să-i dai creionul Andei pentru că și ea are nevoie de aceeași culoare).

Pe parcursul activității, monitorizați progresul fiecărei echipe și oferiți ajutor atunci când au nevoie de sprijin.

La finalul activității întrebați-i ce cred că i-a ajutat să finalizeze posterul. Pornind de la răspunsurile lor, evidențiați faptul că atunci când au colaborat, au terminat mai repede desenul, iar ajutându-se unii pe alții, activitatea a fost mai amuzantă și mai ușor de realizat. Lăudați-i pentru cât de bine au colaborat și așezați planșele lor la vedere în sala grupei/ clasei.

Sugestii practice
- Pentru a exersa această abilitate de a împărți obiecte pentru finalizarea unui proiect comun, puteți organiza și alte activități similare, care să stimuleze colaborarea (jocuri de echipă, proiecte de lucru manual, desen etc.).
- Realizarea acestui tip de activități este benefică pentru a obișnui copiii cu munca în grup, pentru a-i învăța să se implice și să-și asume responsabilități atunci când lucrează împreună cu alții. Acest lucru are beneficii pe termen lung, deoarece deprinderea de a lucra în echipă este importantă pentru viitoarele contexte de învățare, dar și pentru a-și face prieteni în rândul colegilor.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org