Obiectivele activității: |
Competențe: • Generale: competența socială • Specifice: respectarea regulilor, așteptarea rândului, toleranța la frustrare |
|
Materiale necesare: • un joc de societate la alegere • povestea Întrecerea din pădure (Modul II) |
Durată: 20 - 30 minute |
Planul de lecție: "Joc cu reguli"
Jocul presupune fie să puneți la dispoziția tuturor echipelor un joc de societate de tipul Nu te supăra frate, fie să utilizați diferite jocuri. Este important ca indiferent de jocul/ jocurile pentru care optați, acestea să presupună un set de reguli și o competiție (primul care ajunge la final sau adună cele mai multe puncte, câștigă). De asemenea, parcurgeți povestea Întrecerea din pădure pentru a vă reaminti conținutul, precum și morala acesteia.
Realizarea activității
Alcătuiți echipele în funcție de recomandările jocului/ jocurilor, pe care urmează să le utilizați pe parcursul activității.
- Prezentați copiilor jocul, punând accent pe faptul că fiecare dintre ei este necesar să-și aștepte rândul și să respecte regulile acestuia. Pentru a vă asigura că toți au înțeles regulile, puteți să adresați întrebări câte unui membru al fiecărei echipe despre felul în care se desfășoară jocul.
- Pe măsură ce copiii participă la activitate, monitorizați interacțiunile dintre ei și asigurați-vă că regulile se respectă (Am observat că ai numărat cu o căsuță în plus. Ar trebui să fii mai atent/ă). De asemenea, în situații în care observați că un copil a pierdut un avantaj (a nimerit o căsuță care înseamnă revenirea pe o poziție anterioară pe traseu) puteți modela reacția copilului (Este neplăcut că ai avut ghinion. Poate ai mai mult noroc data viitoare).
- La finalul jocului, întrebați copiii cum cred că s-ar simți dacă ar observa că cineva nu respectă regulile jocului. Apoi, discutați împreună cu ei de ce este important să se respecte regulile (astfel încât să fie o competiție corectă) și de ce nu este drept ca cineva să trișeze (pentru că atunci regulile sunt încălcate și acest lucru este incorect față de cei care au respectat regulile).
Reamintiți-le copiilor povestea Întrecerea din pădure, recitind-o și parcurgând ilustrațiile care o însoțesc. Utilizați strategii de lectură interactive prin care să adresați copiilor întrebări despre personajele din poveste (Cine sunt personajele din poveste?; Cine câștigă de obicei întrecerea din pădure? etc.), comportamentele lor (Ce face Pușu după ce câștigă cursa?; Cum se comportă Alfi la finalul cursei? etc.), precum și emoțiile acestora (Cum se simte Pușu când ceilalți râd de el?; Dar atunci când vede afișul făcut de Vulpoi? etc.). Parafrazați răspunsurile copiilor (Sunt sigură că Pușu s-a simțit tare trist când ceilalți au râs de el; Alfi a câștigat cursa pentru că știa să înoate, pe când lui Pușu nu-i place deloc apa etc.). Pe măsură ce lecturați povestea, evidențiați comportamentele prietenoase, respectiv neprietenoase ale personajelor (La începutul poveștii, Pușu s-a comportat prietenos cu Alfi? De ce credeți acest lucru?; După ce a câștigat cursa, Alfi s-a comportat cu Pușu prietenos? De ce credeți acest lucru?). Extrageți morala poveștii evidențiind faptul că într-o competiție este important să ții cont de sentimentele celorlalți (să fii mândru de reușita ta fără să râzi de cei care au pierdut și să te bucuri pentru cel care a câștigat, chiar dacă tu ai pierdut).
Sugestii practice
- Odată cu trecerea către vârsta școlară mică, copiii încep să fie interesați din ce în ce mai mult de jocurile bazate pe reguli. Ca urmare, dacă timpul vă permite puteți folosi aceste jocuri pentru a încuraja comportamente importante pe care ei ar trebui să le dobândească, precum respectarea regulilor. Această abilitate este considerată de către specialiști drept esențială pentru formarea prieteniilor dintre copii, dar și pentru adaptarea socială pe termen lung.
- Una dintre provocările majore în această etapă a dezvoltării copiilor se referă la nevoia de a intra în competiție, dar mai ales de a învăța să tolereze dezamăgirea faptului că nu au câștigat. Atunci când observați astfel de dificultăți, reamintiți-le despre strategiile de gestionare a emoțiilor învățtate de către ei în cadrul Modulului 3, evidențiind felul în care ei s-ar putea raporta la situații care implică eșec (Văd că ești trist/ă că ai pierdut locul întâi/ nu ai luat premiu. Ce ai putea să faci ca să fii mai puțin trist/ă?).
Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!