Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 8

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să adreseze întrebări colegului de echipă
 • Să asculte activ răspunsurile colegului de echipă
 • Să coopereze pe parcursul activității pentru realizarea cadoului pentru colegul de echipă

 Competențe:
 • Generale: competența socială
 • Specifice:  abilități de conversație, preluarea perspectivei celuilalt, cooperare
M5 A8 panel
 Materiale necesare:
 • hârtie
 • creioane colorate/carioci
 • foarfecă pentru hârtie
 • lipici
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Schimb de cadouri"  

Pregătirea activității

Pregătiți în prealabil hârtie, creioane colorate/carioci, lipici și foarfecă de tăiat hârtia. Acestea vor fi puse la dispoziția copiilor înainte de începerea activității.

Realizarea activității
Explicați copiilor faptul că în această activitate urmează să facă schimb de cadouri cu un coleg/ o colegă. Pentru a putea face acest lucru ei vor avea la dispoziție câteva obiecte (hârtie, creioane colorate/carioci, lipici și foarfecă de hârtie).

  • În primele cinci minute ale activității, solicitați copiilor să adreseze întrebări colegului de echipă pentru a stabili ce cadou își dorește. Asigurați-vă că propunerile lor sunt realiste și că obiectele pot fi realizate în intervalul de timp și cu materialele pe care le au la dispoziție.
  • Pe măsură ce unul dintre membrii fiecărei echipe lucrează la cadoul pentru colegul său/ colega sa, încurajați-i să comunice între ei și să se ajute (să decupeze, să lipească, să coloreze, să îndoaie hârtia etc.).
  • După ce copiii din fiecare echipă au finalizat cadoul pentru colegii lor, schimbați rolurile și reluați activitatea, astfel încât la finalul jocului copiii să poată face schimb de cadouri.

La final, întrebați-i pe copii dacă și de ce le-au plăcut cadourile primite. Evidențiați faptul că atunci când ascultă cu atenție ce-și doresc ceilalți și lucrează împreună, acest lucru îi face să se simtă mulțumiți pentru că au oferit ceva cu adevărat frumos unui prieten, iar pe cei care primesc cadoul, îi face să se simtă bucuroși că ceilalți au ținut cont de dorințele lor.

Sugestii practice
- Lăudați copiii pe parcursul activității pentru felul în care colaborează (Văd că i-ai pregătit Anei culorile de care are nevoie. Foarte bine!; Maria, mă bucur să văd că ai ajutat-o pe Ana să lipească cele două bucăți de hârtie. Așa ați reușit să terminați mai repede). Reamintiți-le și în alte situații similare despre beneficiile cooperării.
- În perioada tranziției de la grădiniță la școală, comportamentele care presupun cooperare sunt doar parțial achiziționate, motiv pentru care copiii au încă nevoie ghidaj pentru a gestiona activitățile de grup. Pentru a le oferi sprijin, monitorizați interacțiunile dintre ei, asigurându-vă că fiecare copil știe ce are de făcut, respectiv care este rolul său în acea activitate.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org