Ghid Activitati

[Modul 5] Activitatea 10

back buton

 Obiectivele activității: 
 • Să identifice reacțiile emoționale ale personajelor din scenarii și gândurile asociate acelor emoții
 • Să propună soluții pentru situațiile descrise, care să implice manifestarea unor comportamente prietenoase (cooperare, așteptarea rândului, solicitarea ajutorului, împărțirea obiectelor)
 • Să exerseze manifestarea comportamentelor prosociale prin intermediul jocurilor de rol

 Competențe:
 • Generale: competența socială, competența emoțională
 • Specifice: cooperare, recunoașterea emoțiilor, identificarea gândurilor asociate emoțiilor, gestionarea emoțiilor negative prin modificarea gândurilor și reorientarea comportamentelor
M5 A10 panel
 Materiale necesare:
 • Scenarii ilustrate
 • Harta emoțiilor
 • Cartonașe gândul „albină”/ gândul „păianjen”
 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Să rezolvăm neînțelegerile dintre prieteni"  

Pregătirea activității

Asigurați-vă că aveți la îndemână materialele necesare Harta emoțiilor și Cartonașe gândul „albină”/ gândul „păianjen”. De asemenea, familiarizați-vă cu Scenariile ilustrate, precum și cu întrebările pe care le veți adresa copiilor pe parcursul activității.

Realizarea activității
Explicați copiilor faptul că prietenia este asemenea unei flori. Când ei se comportă frumos unii cu ceilalți, planta înflorește și este un motiv de bucurie pentru toți. În schimb, atunci când ei se comportă neprietenos unii cu ceilalți, floarea se veștejește și toată lumea se întristează.

Împărțiți copiii în echipe, astfel încât fiecărui grup să-i revină rezolvarea uneia dintre situațiile din Scenariile ilustrate. Pentru a discuta fiecare scenariu, parcurgeți pașii descriși în continuare.

  • Prezentați copiilor scenariul și imaginea corespunzătoare acestuia în care expresiile faciale ale personajului principal lipsesc.
  • Cereți-le să identifice emoția personajului din scenariu (Cum se simte ...?) și să indice expresia facială corespunzătoare de pe Harta emoțiilor.
  • Investigați împreună cu ei motivul pentru care personajul se simte astfel și ce fel de gând are acel personaj (De ce se simte ... furios/trist/rușinat etc.? Acesta este un gând „albină” sau unul „păianjen”?). Solicitați copiilor să utilizeze Cartonașele gândul „albină”/ gândul „păianjen” pentru a indica răspunsul lor.
  • Pentru gândul „păianjen” identificat, rugați copiii să propună un gând constructiv (Ce gând „albină” ajută?).
  • Apoi, solicitați-le să propună soluții care să ajute la gestionarea emoției negative (Ce face ... ca să fie mai puțin furios/trist/rușinat etc.? Ce altceva poate face ... ?).
  • Organizați un joc de rol pornind de la situația prezentată în scenariu pentru a oferi copiilor oportunitatea de a exersa unul dintre comportamentele prietenoase propuse ca soluție. Distribuiți rolurile (... va fi Didi și ... va fi Cara) și reamintiți-le situația problemă (Didi tocmai i-a spus Carei că rochia ei este urâtă). Asigurați-vă că în timpul jocului de rol nu sunt manifestate comportamente negative (ex. copilul din rolul lui Didi nu spune lucruri urâte despre rochița colegei sale). Oferiți copiilor sprijin în manifestarea comportamentului prietenos, adresând întrebări (Ce poți face când Didi spune că rochița ta este urâtă?). Apoi, încurajați identificarea unui comportament prietenos din partea lui Didi (Ce poți să-i spui Carei?). La finalul jocului de rol, lăudați-i pentru comportamentele prietenoase pe care le-au manifestat (A fost foarte frumos că ai folosit superputerea lui Tobias pentru a te liniști. Mi-a plăcut și faptul că Didi și-a cerut iertare pentru că a spus lucruri urâte).

Asigurați-vă că majoritatea copiilor s-au implicat în activitate, fie prin oferirea de răspunsuri, fie prin participarea la jocurile de rol.

În tabelul de mai jos, sunt detaliate întrebările, precum și răspunsurile așteptate din partea copiilor.

Scenariu

Întrebări și soluții posibile

Didi îi spune Carei că rochița ei este urâtă și ea nu s-ar îmbrăca așa niciodată. Carei îi este rușine de ceilalți copii, care au auzit ce i-a spus Didi. Ea se gândește că nimeni nu o mai place din cauza asta.

Ce gând „albină” o ajută pe Cara?
Cara se gândește că prietenele ei o plac chiar dacă lui Didi nu-i place rochița ei

Ce poate să facă Cara ca să-i fie mai puțin rușine?
Să se comporte ca și cum nu a auzit ce a spus Didi (propune un joc)
Să se gândească la ceva frumos
Să-și caute alți prieteni cu care să se joace
Să se gândească la faptul că ei îi place rochița chiar dacă lui Didi nu îi place

Didi i-a promis lui Kiki că se vor juca împreună, însă acum se joacă cu altcineva. Kiki este tristă pentru că se gândește la faptul că Didi nu mai vrea să fie prietena ei.

Ce gând „albină” o ajută pe Kiki?
- Kiki se gândește că are alți prieteni cu care se poate juca/ poate Kiki a uitat ce i-a promis

Ce poate să facă Kiki ca să fie mai puțin tristă?
să-și caute alți prieteni cu care să se joace
s-o întrebe pe Didi dacă vrea să se joace împreună mai târziu
să le propună lui Didi și prietenei ei un joc

Roro vrea să joace fotbal cu colegii, dar locurile din echipă sunt deja ocupate. Roro este furios și se gândește că ceilalți l-au exclus intenționat din echipă.

Ce gând „albină” îl ajută pe Roro?
Roro se gândește că a aflat de joc târziu și acum echipele sunt deja formate

Ce poate să facă Roro ca să fie mai puțin furios?
să caute alți prieteni cu care să se joace
să aștepte următorul joc ca să intre în echipă
să ia o minge și să exerseze șuturile spre poartă
să fie antrenorul echipei sau arbitrul jocului

Dudu și Ari se joacă de-a supereroii. Dudu este mereu supereroul, iar Ari este furios și se gândește că s-a săturat să fie personajul negativ.

Ce gând „albină” îl ajută pe Ari?
Ari se gândește că Dudu nu știe că el s-a plictisit să fie personajul negativ

Ce poate să facă Ari ca să fie mai puțin furios?
să-i propună lui Ari să facă schimb de roluri
să propună unui alt copil să facă schimb de roluri dacă Dudu nu vrea să se joace împreună
să propună un alt joc în care amândoi să fie personaje pozitive
să meargă să se distreze cu altceva (o carte, un alt joc etc.)

Copiii l-au poreclit pe Dudu „tontul” pentru că șireturile lui se desfac mereu. Lui Dudu îi este rușine și se gândește că nu va învăța niciodată să-și lege șireturile.

Ce gând „albină” îl ajută pe Dudu?
Dudu se gândește că deși e mai greu, sigur va învăța dacă se străduiește.

Ce poate să facă Dudu ca să-i fie mai puțin rușine?
să roage un prieten să-l ajute să-și lege șireturile și să-i mulțumească pentru ajutor
să fie atent la ce fac ceilalți copii ca să învețe să-și lege șireturile mai bine

Didi vine cu jucăria ei preferată la locul de joacă și îi spune Carei că numai ea se poate juca cu ea. Totuși, Cara îi împrumută jucăria lui Kiki. Didi este furioasă și se gândește că prietena ei a făcut asta intenționat ca s-o supere.

Ce gând „albină” o ajută pe Didi?
Didi se gândește că prietena ei Cara a vrut să o invite și pe Kiki să se joace cu ele

Ce poate să facă Didi ca să fie mai puțin furioasă?
să propună un joc în care să participe toate trei
să îi spună Carei că putea să-i ceară voie înainte de a da jucăria altcuiva
să îi dea lui Kiki o jucărie în schimbul celei primite

 

Sugestii practice
- Soluțiile propuse mai sus pentru jocurile de rol au caracter orientativ. Discuția cu copiii ar trebui să pună accentul pe identificarea cât mai multor soluții, nu doar a celor sugerate mai sus. Chiar dacă soluția propusă nu este cea mai potrivită, solicitați părerea copiilor și ajutați-i să evalueze alternativele, fără să le spuneți de la început dacă acea soluție este una adecvată sau nu.
- Dacă observați că în jocurile de rol copiii pun în practică mai multe dintre comportamentele prietenoase identificate, încurajați continuarea jocului de rol și lăudați-i pentru faptul că s-au gândit și la alte lucruri frumoase pe care le-ar putea face pentru a rezolva problema.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org