Ghid Activitati

[Modul 1] Introducere: competente, metode, strategii

back butonheader intro.module

Pas 1: Abilitatea de a respecta regulile

Copiii au nevoie să știe cum să se comporte într-un anumit context, mai exact, care sunt comportamentele cele mai potrivite și mai ales de ce ar trebui să se comporte într-un anumit fel și nu în altul. Regulile pot fi legate atât de siguranța fizică a copiilor prin faptul că sunt menite să prevină situații periculoase, cât și de siguranța lor emoțională prin încurajarea manifestării empatiei și respectului în relația cu ceilalți, adulți sau copii deopotrivă.

Copiii care reușesc să deprindă regulile sunt mai bine adaptați din punct de vedere social, se integrează mai ușor în grup și sunt mai toleranți față de situațiile care pot conduce la sentimente de frustrare (ex. așteptarea rândului, dificultăți în realizarea unei sarcini, neînțelegeri cu alți copii). Respectarea regulilor NU înseamnă încurajarea obedienței copiilor și nici NU presupune impunerea unor norme rigide de comportament. Regulile reprezintă un instrument care vă ajută să puneți bazele unui climat educațional securizant. În acest context, ele sunt un mijloc de a transmite așteptări pozitive vizavi de comportamentul copiilor și de a-i ajuta să facă alegeri potrivite în detrimentul celor nepotrivite.

Pas 2: Metode de exersare în cadrul Curriculum-ului:

- Poveste ilustrată
Poveștile reprezintă un mijloc atractiv de învățare pentru copii. De aceea, în cadrul acestui Modul, povestea Ami ne învață despre regulile grupei/ clasei este recomandată pentru familiarizarea lor cu regulile grupei/ clasei. Regulile vor fi selectate de către dumneavoastră dintre cele propuse, în funcție de contextul în care vă desfășurați activitatea (grădiniță/ școală), precum și în funcție de comportamentele pe care doriți să le încurajați în grupă/ clasă. Povestea are rolul de a ilustra comportamentele neadecvate ale copiilor din grupă/ clasă, precum și pe cele care-i ajută să se înțeleagă mai bine cu colegii și cu adulții.

- Posterul cu regulile grupei/ clasei
Imaginile corespunzătoare regulilor selectate de dumneavoastră pot fi lipite pe un panou sau pe o bucată de hârtie cartonată sub forma Posterului cu regulile grupei/ clasei, conform recomandărilor din prima activitate din acest Modul. Rolul posterului este de a facilita reținerea mai rapidă a regulilor stabilite de către copii. De aceea, este recomandată plasarea acestuia în spațiul în care vă desfășurați activitatea, astfel încât copiii să aibă acces permanent la acest suport vizual.

- Jocuri de rol pe bază de scenarii
Scenariile ajută copiii să înțeleagă comportamentele asociate fiecărei reguli, oferindu-le posibilitatea să le exerseze și să le repete în situații imaginare, dar similare celor din grupă/ clasă, în care este necesară respectarea acestora. Așadar, astfel de jocuri facilitează exersarea comportamentelor pe care le așteptați din partea lor și au rolul de a motiva copiii să le manifeste în contexte cotidiene.


Pas 3: 
Strategii de consolidare integrate în activitățile cotidiene de la grupă/ clasă

Activitățile din cadrul Curriculum-ului pentru dezvoltarea competențelor social-emoționale reprezintă o componentă importantă, însă activitățile vor avea efectele așteptate, doar dacă vor fi dublate de câteva strategii pe care le puteți utiliza pentru a îndruma copiii să respecte regulile grupei/ clasei.

- Modelarea respectării regulilor
Copiii observă cu atenție comportamentul adulților din preajma lor și imită comportamentele pe care le manifestă adulții în care au încredere. De aceea, asigurați-vă că profitați de contextele de la grupă/ clasă pentru a fi un bun exemplu, deoarece folosirea unui ton potrivit, așezarea ordonată a propriilor obiecte pe catedră, aruncarea hârtiilor la coșul de gunoi, felul în care ajutați copiii să rezolve neînțelegerile sau să înțeleagă ce înseamnă să coopereze (împărțirea obiectelor, așteptarea rândului, oferirea de ajutor, complimentele etc.), reprezintă comportamente pe care  este foarte probabil ca ei să le imite.

Ghidajul pentru respectarea regulilor

  • Repetarea regulilor. După ce ați introdus regulile prin intermediul Activității 1 din acest Modul, faceți referire în fiecare zi la ele pe parcursul a una-două săptămâni, folosind Posterul cu regulile grupei/ clasei. Repetarea regulilor este importantă, deoarece astfel copiii reușesc să facă conexiuni între imagini și comportamentele pe care ar trebui să le manifeste, și ca urmare, le rețin mai ușor.

Reamintiți-le regulile stabilite pentru ca ei să învețe să le asocieze cu acele contexte în care este important să le aplice (Acum urmează niște întrebări pentru a vedea ce ați reținut. Vă reamintesc că regula noastră este să ridicăm mâna înainte de a vorbi. Astfel, fiecare poate să vorbească pe rând).

De asemenea, puteți alege să implicați copiii în identificarea comportamentelor potrivite prin adresarea de întrebări legate de reguli (Urmează să facem rândul să ieșim. Ce regulă trebuie să respectăm?; Văd că pe multe mese e dezordine și sunt hârtii pe jos. Oare ce regulă avem la clasă?).

  • Prevenirea nerespectării regulilor. Dacă sunt copii din grupă/ clasă care manifestă dificultăți legate de respectarea regulilor, încercați să-i sprijiniți cerându-le să-și reamintească regula corespunzătoare acelui context (Andreea, urmează să facem rândul. Ce ar trebui să faci acum?).

O altă strategie potrivită în astfel de situații este reprezentată de oferirea opțiunilor (Mihai, am văzut că ai adus o jucărie și știi că regula noastră este să împărțim. Preferi să pui jucăria înapoi în rucsac sau vrei să o dai și celorlalți copii?), acestea ajutându-i pe copii să simtă că au dreptul să aleagă comportamentul potrivit, fără ca acest lucru să fie impus. Cu cât ei percep faptul că au o opțiune și nu sunt forțați să se comporte într-un anumit fel, cu atât vor manifesta mai multă cooperare și deschidere vizavi de sugestiile pe care le faceți.

  • Gestionarea nerespectării regulilor. Principalul rol al regulilor este să prevină comportamentele mai puțin dezirabile, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Chiar și atunci când astfel de situații au loc în grupă/ clasă, este important să vă reamintiți faptul că asemenea contexte pot fi utilizate pentru a scoate în evidență consecințele acelei situații și pentru a-i încuraja pe copii să și le asume (Maria, ai răspuns în același timp cu Rareș pentru că ai uitat să ridici mâna. Crezi că putem să luăm în considerare răspunsul tău?).

Comunicarea axată pe identificarea consecințelor propriului comportament și orientarea copiilor către propunerea unor soluții, este mult mai motivantă pentru ei decât învinovățirea sau aplicarea unor sancțiuni disproporționate (ex. excluderea sau criticarea copiilor). Așadar, în loc să-i blamați pentru greșeli, obțineți cooperarea lor și promisiunea de a se strădui mai mult pe viitor (Ce ai putea să faci data viitoare când dorești să răspunzi? (…) Aceasta este o idee foarte bună. Crezi că poți să ridici mâna înainte de a răspunde?).

- Lăudarea eforturilor copiilor de a se comporta conform regulilor
Atunci când observați faptul că regulile au fost respectate, amintiți-vă că acest lucru presupune mobilizare din partea copiilor și pentru a-i încuraja în acest sens, transmiteți-le explicit aprecierea, fie că este vorba de comportamentul lor ca grup (Sunt bucuroasă să văd că toată lumea a adunat jucăriile și le-a pus la loc; Mulțumesc că ați ascultat în liniște această poveste), fie că este vorba de comportamentul unui anumit copil (Daria, sunt mândră de tine că ți-ai amintit regula noastră despre așteptarea rândului; Îți mulțumesc Mihai că ai împărțit jucăria cu Matei). Pe copiii care manifestă dificultăți în a respecta regulile, îi puteți recompensa pentru eforturile lor nu doar prin laude, dar și prin obținerea unor privilegii (ex. ajutorul cadrului didactic la o activitate, responsabil cu distribuirea materialelor, responsabil de grup etc.).

- Consecvența în reacțiile față de nerespectarea regulilor
Copiii sunt sensibili la atitudinile dumneavoastră față de ei, de aceea este important să reacționați în același fel indiferent dacă cel care a greșit este un copil, care creează problema în grupă/ clasă sau unul care se comportament exemplar. În cazul în care, certați sau trageți la răspundere pentru greșeli doar anumiți copii, în timp ce cu alții discutați despre ele și despre felul în care pot fi îndreptate, diferența de atitudine este percepută de copii și riscați să pierdeți încrederea celor care probabil au cea mai mare nevoie să fie sprijiniți de către dumneavoastră. De aceea, consecvența în atitudine și comunicarea orientată către rezolvarea de probleme, sunt  esențiale pentru ca tuturor copiilor să li se ofere oportunitatea de a învăța din propriile greșeli.

Loading...

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org