Ghid Activitati

[Modul 2] Introducere: competente, metode, strategii

back butonheader intro.module

Pas 1: Abilitatea de recunoaștere a emoțiilor

Odată cu vârsta preșcolară, copiii încep să fie din ce în ce mai eficienți în a-și conștientiza propriile emoții, dar și în a le recunoaște atunci când altcineva le manifestă. Din acest motiv, este important ca ei să dezvolte cât mai de timpuriu vocabularul despre emoții, adică să învețe să le eticheteze corect, să descifreze motivele care conduc la trăirea emoțiilor, precum și a consecințelor pe care acestea le au asupra comportamentului lor sau al celorlalți.

Această abilitate reprezintă o componentă de bază a dezvoltării emoționale, care-i ajută ulterior să deprindă cu mai mult succes gestionarea adecvată a emoțiilor negative. De asemenea, „citirea”, decodificarea corectă a emoțiilor celorlalți este o abilitate importantă pentru stabilirea relațiilor de prietenie, rezolvarea pașnică a conflictelor, precum și pentru manifestarea  empatiei în relațiile cu ceilalți. Astfel de abilități ajută copiii să se integreze mai bine în grup și să fie mai populari în rândul colegilor lor.

Pas 2: Metode de exersare în cadrul Curriculum-ului:

- Poveste ilustrată
Poveștile reprezintă o modalitate atractivă de prezentare a unor noțiuni/ concepte despre care copiii urmează să învețe. În cadrul acestui modul, povestea ilustrată Întrecerea din pădure permite familiarizarea copiilor cu emoțiile de bază (bucurie, furie, tristețe, teamă, surprindere, dezgust), precum și cu unele dintre emoțiile sociale (rușine, mândrie).

- Harta emoțiilor/ Palete cu emoții

Suporturile vizuale constituie un element esențial prin intermediul cărora copiii învață să numească emoțiile și se familiarizează cu expresiile faciale corespunzătoare acestora. Harta emoțiilor reprezintă un asemenea suport vizual, care include imagini cu expresiile emoționale ale unor copii de vârste similare cu ale celor din grupa/ clasa dumneavoastră. Este recomandată plasarea acestui poster în sala grupei/ clasei, astfel încât copiii s-o poată vedea pe parcursul tuturor activităților din Modul, care necesită utilizarea acesteia.

Un al doilea suport vizual este reprezentat de Paletele cu emoții. Acestea sunt confecționate în cadrul uneia dintre activitățile din acest Modul și au forma unui evantai cu expresii faciale tip față zâmbitoare. Utilizarea ei în cadrul activităților este utilă pentru a ghida copiii înspre familiarizarea cu modificările faciale care însoțesc emoțiile. De asemenea, acestea pot fi folosite zilnic în activitățile de împărtășire a emoțiilor descrise în continuare în secțiunea Strategii de consolidare.


- Jocuri de mimă
Jocurile de tip mimă reprezintă contexte prin intermediul cărora copiii au ocazia să exerseze recunoașterea emoțiilor pornind de la indicii non-verbale (expresia emoțională a celorlalți copii). Utilizarea lor facilitează învățarea prin crearea unui context care activează reacții emoționale pozitive.

 

- Scenarii ilustrate/ jocuri de rol
Scenariile ilustrate reprezintă un alt instrument de lucru care vă oferă posibilitatea să  exersați abilitățile legate de recunoașterea emoțiilor împreună cu grupa/ clasa. Situațiile descrise în cadrul acestora oferă copiilor posibilitatea de a identifica emoțiile personajelor, contextele în care acestea se manifestă, precum și consecințele pe care emoțiile le pot avea asupra comportamentelor personajelor. De asemenea, scenariile pot constitui o ocazie de a solicita copiilor să-și imagineze perspectivele ambelor personaje implicate într-o situație conflictuală. Astfel de exerciții prin care înțeleg că într-un conflict pot exista puncte de vedere diferite, îi ajută să-și dezvolte empatia și disponibilitatea de a oferi ajutor celorlalți.

Jocurile de rol  vă oferă oportunitatea să ghidați copiii în exersarea comportamentelor empatice pe care ei le propun ca soluții în cadrul discuțiilor despre scenariile ilustrate. Scopul acestora este de a pune copiii în postura de a exersa comportamente empatice în detrimentul celor agresive, astfel încât să crească probabilitatea ca acestea să fie manifestate în situațiile cotidiene în care unii dintre copii aleg să se comporte neadecvat.

- Fișe de lucru (Cum arată furia/Termometrul furiei)
Completarea fișei Cum arată furia permite copiilor să învețe despre felul în care arată furia, cum se simte aceasta în interior, respectiv care sunt posibilele consecințe ale manifestării acestei emoții asupra comportamentului lor.


Cu ajutorul termometrului, copiii învață despre diferitele intensități pe care le poate avea furia (nemulțumire-nervozitate-furie), iar acest lucru este înlesnit prin asocierea acestora cu imagini și culori. De asemenea, posterul Termometrul furiei poate fi plasat pe o planșă la vedere în sala grupei/ clasei, pe care o puteți folosi pentru a-i asista pe copiii să-și identifice emoțiile intense de furie, și ulterior, să-i ajutați să se liniștească încurajându-i să utilizeze strategiile învățate în următorul Modul.


Pas 3: Strategii de consolidare integrate în activitățile cotidiene de la grupă/ clasă:

Activitățile din cadrul Curriculum-ului pentru dezvoltarea competențelor social-emoționale reprezintă o componentă importantă, însă activitățile vor avea eficiență maximă doar dacă veți utiliza câteva strategii prin intermediul cărora să-i îndrumați pe copiii din grupă/ clasă să-și dezvolte vocabularul despre emoții.

- Utilizarea unor contexte variate ca mijloace de exersare a vocabularului despre emoții
Poveștile, poeziile sau teatrul de păpuși reprezintă metode prin intermediul cărora copiii reușesc să-și fixeze mai bine cunoștințele despre emoții dobândite deja prin intermediul activităților din acest Modul. Utilizați astfel de contexte pentru a adresa întrebări despre trăirile personajelor (Cum s-a simțit atunci când ...?).

- Modelarea abilităților de recunoaștere a emoțiilor
Copiii sunt observatori atenți ai comportamentului cadrului didactic care reprezintă un model pentru ei. În timpul petrecut de copii la grădiniță/ școală, aveți la dispoziție numeroase ocazii de a le oferi un model de raportare la trăirea diferitelor emoții, verbalizând propriile sentimente  (Mă simt fericit/ă pentru că toți ați ascultat cu mare atenție ce am citit; Mă simt trist/ă când văd că vă certați și nu vă comportați ca prietenii). Prin aceste atitudini le transmiteți copiilor că emoțiile sunt reacții firești și îi veți ajuta să și le conștientizeze mai ușor, atunci când le simt și ei.
De asemenea, evitați orice fel de atitudini care transmit ideea că anumite emoții sunt bune, iar altele sunt rele (Copiii nu au voie să fie furioși; Doar copiii mici plâng), încercând mai degrabă să-i sprijiniți să exploreze acea emoție (Văd că te-ai supărat și de aceea ai aruncat cu jucăria. Îmi spui ce s-a întâmplat?; Văd că plângi. S-a întâmplat ceva care te-a întristat?). În mod similar, NU faceți remarci prin care să transmiteți că unele emoții sunt acceptabile în cazul fetelor, dar nu și al băieților, sau viceversa (Numai fetele plâng, tu ești băiat; Te comporți ca un băiețoi! Nu-ți stă bine când ești furioasă). Pentru o raportare adecvată la propriile emoții, este important pentru copii să înțeleagă că o emoție negativă NU este rea sau greșită.

- Ghidajul pentru recunoașterea emoțiilor:

  • Observarea și descrierea emoțiilor trăite de copii. Folosiți-vă de contexte zilnice pentru a descrie copiilor emoțiile pe care le simt, astfel încât să le oferiți posibilitatea de a și le conștientiza (Văd că ești fericit/ă pentru că Andreea ți-a împrumutat jucăria; Observ că ești mândru/ă pentru că ai câștigat la concursul de desene; Văd că ești trist/ă pentru că ai pierdut acest joc).
  • Împărtășirea emoțiilor. Oferiți-le oportunități de explorare a emoțiilor, dedicând primele 10 minute din activitățile desfășurate pe parcursul unei zile (după implementarea Activității 4) pentru a-i încuraja să-și conștientizeze trăirile emoționale și pentru a le împărtăși colegilor de clasă/ grupă. Încurajați-i să folosească pe parcursul acestor activități Paletele cu emoții pentru a alege expresia care li se potrivește cel mai bine (Cum te simți astăzi? Care este emoția care ți se potrivește cel mai bine?).
  • Discutarea emoțiilor pentru a încuraja manifestarea empatiei. Unul dintre scopurile activităților din acest Modul este acela de a încuraja copiii să manifeste empatie în relațiile cu ceilalți. În acest sens, observați contextele în care copiii se pot comporta empatic și utilizați-le pentru a-i ajuta să înțeleagă punctul de vedere al celorlalți.
  • Evidențiați situația problemă fără să-i criticați (Am observat faptul că ghiozdanul Ioanei era pe jos și mai mulți copii au trecut pe lângă el).
  • Adresați-le întrebări pentru a-i încuraja să se pună în locul copilului afectat de situația respectivă (Cum v-ați simți voi dacă ați fi în locul Ioanei?). Apoi, rugați-i să identifice un comportament empatic, pe care l-ar putea manifesta (Ce credeți că ar fi fost frumos să faceți când ați văzut ghiozdanul pe jos?).
  • Exprimați-vă încrederea în capacitatea copiilor de a-și modifica comportamentul (Sunt sigur/ă că pe viitor veți fi mai atenți și vă veți ajuta colegii să aibă grijă de lucrurile lor).

- Lăudarea copiilor atunci când manifestă empatie

Oferiți feedback imediat copiilor, atunci când observați că ei sunt atenți la emoțiile celor din jur sau le oferă ajutor colegilor (Mă bucur că l-ai ajutat pe Alex să se ridice după ce a căzut, a fost frumos din partea ta; Sunt sigură că Mihaela se bucură că i-ai luat apărarea, atunci când ceilalți copii s-au purtat urât, iar eu sunt foarte mândră de tine). Astfel, copiii înțeleg că acele comportamente pe care le apreciați, sunt cele potrivite în relația cu colegii lor.

 

 

 

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org