Ghid Activitati

[Modul 1] Activitatea 2

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să numească comportamentele corespunzătoare regulilor propuse
 • Să exerseze comportamentele corespunzătoare regulilor
 Competențe: 
 • Generale: competența socială
 • Specifice: respectarea regulilor 
M1 A1 panel

 Materiale necesare:
 • Posterul cu Regulile grupei/ clasei,
 • scenarii pentru modelarea respectării regulilor (lectură text)
 • 6 păpuși de mici dimensiuni (Didi, Kiki și Cara – 3 fete; Dudu, Ari și Roro – 3 băieți)

 Durată: 20-30 minute



Planul de lecție: 
"Să exersăm regulile împreună cu Ami"  

Pregătirea activității

Familiarizați-vă cu scenariile corespunzătoare exersării fiecărei reguli, pe care ați ales-o pentru grupa/ clasa dumneavoastră. Pregătiți păpușile de care veți avea nevoie pentru a prezenta copiilor scenariile corespunzătoare fiecărei reguli. De asemenea,  asigurați-vă de faptul că aveți la îndemână Posterul cu regulile grupei/ clasei.

Realizarea activității
Începeți activitatea solicitându-le copiilor să vă spună care sunt regulile stabilite în activitatea anterioară și să indice imaginea corespunzătoare acestora din Posterul cu regulile grupei/ clasei. După aceea, prezentați-le personajele principale ale teatrului de păpuși și explicați-le faptul că rolul lor este acela de a se gândi la cum să le ajute să respecte regulile, pe care le-au învățat de la Ami.

Scenariile pentru fiecare regulă sunt prezentate în tabelul de mai jos și sunt particularizate în funcție de context (regulile grupei/ regulile clasei). Parcurgeți doar acele scenarii care sunt legate de regulile stabilite în grupa/ clasa dumneavoastră.

Prezentați pe rând scenariile sub forma teatrului de păpuși și ghidați copiii în exersarea fiecărei reguli conform sugestiilor prezentate în tabel. După încheierea celor 2-3 jocuri de rol alocate fiecărei reguli, rugaţi-i să vă arate pe poster imaginea care descrie comportamentul exersat. Pe parcursul activității, lăudați copiii pentru identificarea corectă a regulilor stabilite (Ai folosit vocea ta de interior, mulțumesc că ai respectat regula de a vorbi încet; Mi-a plăcut că ați găsit o soluție - să vă jucați cum vă doriți și ați respectat regula de a rezolva neînțelegerile cu calm).

Regulile grupei 

Regulile clasei

Vorbim încet 

Rezolvăm neînţelegerile cu calm

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Didi strigă cât poate de tare la colegii ei: Haideți să ne jucăm de-a ieșim afară la joacă!!! Ce credeți că i-ar spune Ami?” (Răspuns așteptat: să vorbească încet)

„Mihaela, să ne imaginăm că te afli în locul lui Didi și că vrei să le spui ceva colegilor. Te rog să ne arăţi cum le spui că vrei să vă jucați?”

Reluați jocul de 2-3 ori, cerând altor copii să spună unui coleg ceva pe un ton potrivit.

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„În pauză, Didi și Kiki se ceartă pe același loc de joacă. Didi vrea să se joace cu mingea, iar Kiki șotron. Ce credeți că le-ar spune Ami?” (Răspuns aşteptat: să încerce să rezolve neînțelegerea cu calm)

„Mihaela și Ioana, să ne imaginăm vă aflați în locul lui Didi și Kiki. Vreți să vă jucați în același loc jocuri diferite. Mihaela tu vrei să te joci cu mingea și Ioana șotron. Cum rezolvați neînțelegerea?”

Reluați jocul de 2-3 ori pentru diferite soluții – să se joace copiii pe rând fiecare joc, să împartă spațiul de joacă, să aleagă alte locuri pentru jocul lor.

Împărţim jucăriile 

Oferim ajutor celor care au nevoie

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Dudu se joacă cu setul de mașinuțe. Roro îl vede jucându-se și îi spune lui Dudu că ar vrea și el să se joace cu ele. Dudu vrea să se joace doar el cu mașinuțele. Ce credeți că i-ar spune Ami?” (Răspuns așteptat: să împartă jucăriile)

„Ioana, tu te joci cu mașinuțele. Tu, Mihai vrei să te joci cu ele. Cum îi spui Ioanei că ai vrea să te joci cu mașinuțele? (...) Ce îi răspunzi Ioana, când Mihai te roagă să vă jucați împreună?”

Reluați jocul de 2-3 ori pentru a exersa diferite soluții – copiii se joacă împreună, împart setul de mașinuțe, se joacă cu setul pe rând.

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Cara și-a pierdut stiloul preferat. Ea este foarte tristă pentru că nu are cu ce să scrie. Ce credeți că le-ar spune Ami colegilor ei?” (Răspuns așteptat: să o ajute să-și caute stiloul)

„Andrei, acesta este stiloul Ioanei și că tocmai i-a căzut de pe bancă. Ce faci când vezi că Ioana are nevoie de ajutor?”  (Răspuns așteptat: o ajut să se ridice).

Reluați jocul de 2-3 ori, solicitând altor copii să pună în practică comportamente prin care oferă ajutor colegilor.

Cerem voie pentru a ne juca cu jucăria altuia

Cerem voie pentru a folosi lucrurile celorlalţi 

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Didi îi ia Carei păpușa pentru a se juca cu ea. Cara este foarte tristă că a rămas fără jucărie. Ce credeți că i-ar spune Ami lui Didi?” (Răspuns așteptat: să-i ceară voie Carei să-i dea păpușa)

„Ioana, tu îți dorești să te joci cu păpușa Mariei. Ce îi spui Mariei?”

Reluați jocul de 2-3 ori, solicitând altor  copii să ceară voie să folosească o jucărie care aparține altui coleg.

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Didi îi ia lui Roro cubul rubik pentru a se juca cu el. Roro se întoarce în clasă și nu-și găsește jucăria. Ce credeți că i-ar spune Ami lui Didi?” (Răspuns așteptat: să-i ceară voie lui Roro să-i dea cubul)

„Andrei, ai nevoie de un creion colorat de-al Ioanei. Ce îi spui Ioanei?”

Reluați jocul de 2-3 ori, solicitând altor  copii să ceară voie să folosească un obiect care aparține altui coleg.

Adunăm jucăriile

Păstrăm curăţenia pe bancă şi în clasă

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Copiii și-au lăsat jucăriile împrăștiate prin sală. Ce credeți că ar spune Ami?” (Răspuns așteptat: să pună jucăriile la locul lor)

„Mihai, tocmai ai folosit cutia cu piese lego. Acum este finalul jocului, te rog arată-ne ce faci cu ele.”

Reluați jocul de rol de 2-3 ori, solicitând altor  copii să pună la locul lor jucăriile.

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Copiii și-au lăsat lucrurile împrăștiate pe bănci și sunt hârtii pe jos. Ce credeți că le-ar spune Ami?”   (Răspuns așteptat: să facă ordine și să arunce hârtiile la coș)

„Mihai, tocmai a căzut o hârtie lângă banca ta. Te rog să ne arăți ce faci cu acea hârtie.”

Reluați jocul de rol de 2-3 ori, solicitând și altor copii să facă ordine pe bancă sau să ducă gunoiul la coș.

Ascultăm atunci când vorbeşte altcineva

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Doamna educatoare/ învățătoare le spune copiilor ce au de făcut la activitate, dar Ari și Dudu vorbesc. Ce credeți că le-ar spune Ami?” (Răspuns aşteptat: să asculte ce spune doamna educatoare/ învățătoare)

Puneţi degetul arătător pe buze şi explicaţi-le copiilor că acela este semnul pentru linişte.

„Atunci când Mihai răspunde, ceilalţi copiii ce fac?” (puneţi degetul arătător pe buze şi cereți copiilor să păstreze liniștea)

Reluați jocul de 2-3 ori, cerând  copiilor să vă demonstreze ce fac atunci când altcineva vorbește (puteți crește intervalul de păstrare a liniștii de la 10 pană la 30 de secunde).

Ridicăm mâna când vrem să spunem ceva

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Doamna educatoare/ învățătoare a pus copiilor o întrebare. Didi a dat răspunsul fără să ridice mâna. Ce credeți că i-ar spune Ami?” (Răspuns aşteptat: să ridice mâna înainte de a răspunde)

„Maria, doamna educatoare/ învățătoare tocmai a adresat o întrebare. Ce faci dacă știi răspunsul?”

Reluați jocul de 2-3 ori, adresând copiilor întrebări și solicitându-le să ridice mâna pentru a-i numi să răspundă.

Ne aşteptăm rândul

Scenariu pentru teatru de păpuși:

„Copiii se aliniază să iasă în curte, dar Ari vrea să fie primul și se bagă în față. Ce credeți că i-ar spune Ami?” (Răspuns așteptat: să-și aștepte rândul)

„Haideți să-i arătăm lui Ami cum faceți voi rândul, atunci când vă pregătiți să ieșiți din sală.”

Cereţi copiilor să se alinieze în rând ca și cum s-ar pregăti să iasă în curte sau să meargă într-o vizită la muzeu.

 

Sugestii practice
- Reamintiți-le copiilor regulile grupei/ clasei, în special atunci când urmează ca ei să facă un comportament legat de respectarea lor (Ne pregătim să mergem la teatru. Ce facem acum?; Acum voi adresa întrebări și voi va trebui să răspundeți. Ce veți face înainte de a răspunde?; Dacă vrem ca sala noastră să fie curată, ce regulă respectăm?)
- Manifestați consecvență și atrageți atenția copiilor, atunci când observați faptul că o regulă NU a fost respectată. Folosiți astfel de contexte pentru a descrie comportamentul greșit și pentru a-i încuraja să-l identifice pe cel conform regulii (Văd că vă înghesuiţi la rând. Ce spune regula noastră? Cum ar trebui să vă comportaţi voi acum?; Andrei văd că strigi. Ce spune regula noastră? Arată-mi cum ai putea să-i spui Oanei ce dorești, vorbind încet).

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org