Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 1

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să denumească emoțiile personajelor din poveste
 • Să identifice expresiile emoționale ale personajelor din poveste
 • Să identifice contextul în care se manifestă emoția personajului din poveste
 • Să identifice multiple emoții pe care le pot manifesta personajele din poveste în același context
 • Să extragă morala poveștii
 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: etichetarea emoțiilor, identificarea expresiilor faciale asociate acelor emoții, empatie
M2 A1 panel

 Materiale necesare:
 • Harta emoțiilor, povestea Întrecerea din pădure.

 Durată: 20 - 30 minutePlanul de lecție: 
"Emoțiile personajelor din poveste"  

Pregătirea activității

Printați Harta emoțiilor și asigurați-vă de faptul că aceasta este așezată în așa fel încât toți copiii din grupă/ clasă să o poată vedea pe parcursul activității. De asemenea, parcurgeți povestea Întrecerea din pădure și familiarizați-vă cu întrebările menționate în descrierea activității, pe care urmează să le adresați copiilor.


Realizarea activității

Spuneți-le copiilor că urmează să le citiți povestea Întrecerea din pădure, în care personajele principale vor fi Alfi și Pușu.

Pe măsură ce citiți povestea, asigurați-vă că utilizați metode de lectură interactivă. Adresați copiilor întrebări prin care să vă asigurați că au înțeles și au reținut detalii legate de firul narativ (Cine participă la întrecerea din pădure? Cine câștigă de obicei întrecerea? Cum a reușit Alfi să-l întreacă pe Pușu? etc.), încurajați-i să anticipeze comportamentele personajelor din poveste (Cine credeți că va câștiga concursul?) sau să le evalueze (Pușu s-a comportat frumos când a râs de Alfi? Cum ar fi putut să se comporte?; Ce credeți despre cum s-a comportat Alfi când a câștigat? etc.). De asemenea, parafrazați răspunsurile oferite de către copii pentru a stimula dezvoltarea vocabularului (Așa este, Alfi s-a simțit trist pentru că toți prietenii săi râdeau de el; Într-adevăr, Alfi nu s-ar fi gândit deloc că ar putea fi câștigătorul, de aceea a fost surprins când a văzut afișul cu numele său etc). Utilizați aceste strategii în combinație cu sugestiile oferite în continuare privind întrebările care ghidează identificarea emoțiilor și a evenimentelor activatoare ale acestora.

 • Întrebări (slide 3):
  -Cum se simte Alfi când Pușu râde de el? Oare cum altcumva se poate simți? (Răspunsuri așteptate: trist și rușinat)
  -De ce este trist?  De ce îi este rușine?  (Răspunsuri așteptate: pentru că a terminat cursa ultimul/ pentru că Pușu râde de el de față cu ceilalți)
 • Întrebări (slide 4):
  -Cum se simte Alfi când vede afișul? (Răspuns așteptat: surprins)
  -De ce este Alfi surprins? (Răspuns așteptat: pentru că nu se așteaptă să fie câștigătorul următoarei curse)
 • Întrebări (slide 5):
  -Cum se simte Pușu când vede afișul? (Răspuns așteptat: furios)
  -De ce este Pușu furios? (Răspuns așteptat: pentru că nu crede că Afli îl poate învinge)
 • Întrebări (slide 7):
  -Cum se simte Pușu când vede că trebuie să traverseze înot lacul dacă vrea să câștige? Cum altcumva s-ar mai putea simți? (Răspunsuri aștepate: teamă și dezgust)
  -De ce îi este teamă? De ce credeți că este dezgustat? (Răspunsuri așteptate: pentru că nu știe să înoate/ pentru că este pisică și nu-i place apa)
 • Întrebări (slide 8):
  -Cum se simte Alfi după ce cursa s-a încheiat? Cum altcumva s-ar mai putea simți? (Răspunsuri așteptate: bucuros și mândru)
  -De ce este Alfi bucuros? Dar mândru? (Răspunsuri așteptate:  bucurie pentru că a câștigat/ mândrie pentru că ceilalți îl felicită)
 • Întrebări (slide 9):
  -Cum se simte Pușu? (Răspuns așteptat: trist)
  -De ce este Pușu trist? (Răspuns așteptat: pentru că a pierdut cursa)

La finalul poveștii, explorați opiniile copiilor în legătură cu felul în care Alfi gestionează câștigarea concursului (Ce s-ar fi întâmplat dacă și Alfi ar fi râs de Pușu? Ce poate învăța Alfi de la Pușu? Dar Pușu de la Alfi?). Aceste întrebări facilitează extragerea moralei poveștii, aceea că adevărații prieteni știu să se bucure atunci când câștigă un concurs fără să râdă de cei care au pierdut.

Înainte de a încheia activitatea, recapitulați împreună cu ei emoțiile, pe care le-au identificat în poveste cerându-le să le indice pe Harta emoțiilor.

Sugestii practice
- În cazul în care copiii utilizează sinonime pentru emoțiile identificate pe parcursul poveștii, atrageți atenția asupra faptului că pentru aceeași emoție putem folosi diferite cuvinte. De exemplu, bucurie = fericire, furie = nervozitate, tristețe = supărare, teamă = frică (Da, așa este. Personajul este nervos. Care este un alt cuvânt pe care-l putem folosi în afară de nervos?).
- Pentru fixarea cunoștințelor dobândite, puteți adresa copiilor întrebări legate de emoțiile personajelor din alte povești, pe care le lecturați la grupă/ clasă.
- Faceți referire la morala poveștii pentru a le reaminti copiilor (atunci când este nevoie) să se comporte cu blândețe și să-i ajute pe cei care au nevoie.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org