Ghid Activitati

[Modul 2] Activitatea 2

back buton

 Obiectivele activității:
 • Să mimeze expresiile faciale asociate emoțiilor
 • Să recunoască emoțiile pe baza expresiei faciale a celorlalți copii
 • Să asocieze denumirile emoțiilor cu expresiile faciale

 Competențe:
 • Generale: competența emoțională
 • Specifice: etichetarea emoțiilor, identificarea expresiilor faciale asociate acelor emoții
M2 A2 panel

 Materiale necesare:
 • Harta emoțiilor
 • 
Cartonașe cu emoții
 • 
cutii de carton de mici dimensiuni

 Durată: 20 - 30 minute



Planul de lecție: 
"În oglindă"  

Pregătirea activității
Asigurați-vă de faptul că aveți la îndemână Harta emoțiilor. De asemenea, printați și decupați setul de treizeci și șase de Catonașe cu emoții, care includ șase cartonașe pentru fiecare emoție (bucurie, furie, tristețe, teamă, surprindere, dezgust). Fiecare dintre cele șase  seturi de cartonașe vor fi introduse în câte o cutie, astfel încât fiecare cutie să conțină cartonașe cu aceeași emoție.
De asemenea, exersați mimarea fiecărei emoții în fața unei oglinzi. Acest lucru vă permite să vă conștientizați propria expresie și să verificați dacă modelul, pe care-l veți oferi copiilor pe parcursul activității este corect.

Realizarea activității
Reamintiți-le copiilor faptul că în activitatea anterioară au învățat despre emoții cu ajutorul lui Pușu și al lui Alfi. Folosiți Harta emoțiilor pentru a reactualiza cunoștințele dobândite despre emoții, arătându-le copiilor fiecare expresie și solicitându-le să spună cum se simte copilul din poza respectivă.

În continuare, explicați-le că veți juca împreună un joc numit de-a oglinda, în care veți mima o emoție și ei vor trebui să vă imite și s-o ghicească (Haideți să vedem cum arată bucuria. Acum încercați și voi ca și cum ați fi oglinda mea). Puteți prezenta emoțiile în orice ordine doriți, importantă fiind imitarea și recunoașterea de către copii a celor 6 emoții (bucurie, furie, tristețe. teamă, surprindere și dezgust).

  • Puneți accentul în timpul jocului de-a oglinda asupra expresiilor faciale asociate fiecărei emoții (ex. bucurie – colțurile gurii ridicate în sus/zâmbet, dinții sunt vizibili; furie – ochii îngustați, sprâncenele unite/încruntare, gura strânsă; teamă – ochii măriți, sprâncenele ridicate, gura întredeschisă; tristețe – privirea lăsată în jos, colțurile gurii îndreptate în jos, prezența lacrimilor; surprindere – ochi măriți, gura întredeschisă, zâmbet; dezgust – colțul interior al sprâncenelor lăsat în joc, ochi îngustați, colțurile gurii îndreptate în jos, limba poate fi vizibilă).

Fixați aceste cunoștințe despre expresiile emoționale prin intermediul unui joc de grup, urmând pașii descriși în continuare.

  • Alcătuiți șase echipe (numărul de copii din cadrul fiecărei echipe poate să varieze). Pentru a delimita echipele, puteți utiliza mobilierul (scaune așezate în proximitate), astfel încât fiecare copil să știe din ce grup face parte.
  • Cereți câte unui membru din fiecare echipă să extragă un cartonaș din prima cutie (de ex. cartonașele reprezentând bucuria). Procedați la fel cu celelalte cinci cutii, astfel încât fiecare copil dintr-o echipă să aibă în mână un cartonaș cu o expresie emoțională diferită.
  • Spuneți-le copiilor să se uite cu atenție la cartonașul pe care-l au în mână și să mimeze acea emoție. Sarcina lor va fi să-i caute pe ceilalți copii din grupă/ clasă, care au în mână cartonașe cu aceeași emoție și să alcătuiască noi echipe.
  • Apoi, solicitați-le copiilor să vă spună cum a reușit să-și găsească echipa (Cum ți-ai dat seama că ei sunt bucuroși/ furioși/ triști etc.?).

Lăudați copiii pe parcursul activității pentru răspunsurile lor și apreciați felul în care mimează emoțiile (Văd că Anca e foarte convingătoare când e furioasă; Pe Mihai îl cred că este surprins etc.).

Sugestii practice
 - Dacă timpul vă permite, puteți opta pentru reluarea jocului în cadrul acestei activități. Dacă nu, puteți opta pentru reluarea lui într-un alt context. Copiii se vor distra în timpul activității și vor avea ocazia să se și miște, ceea ce înseamnă că poate fi folosită ca joc de relaxare după o activitate de învățare.
 - Folosirea de către copii a sinonimelor pentru diferite reacții emoționale ar trebui încurajată, ca urmare oferiți feedback corectiv doar în cazul în care aceștia identifică în mod eronat emoția de pe cartonaș.

Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org