Obiectivele activității: • Să mimeze expresiile faciale asociate emoțiilor, • Să recunoască emoțiile pe baza expresiei faciale a celorlalți copii, • Să asocieze denumirile emoțiilor cu expresiile faciale |
Competențe: • Generale: competența emoțională • Specifice: conștientizarea emoțiilor, etichetarea emoțiilor, identificarea expresiilor faciale asociate acelor emoții. |
|
Materiale necesare: |
Durată: 20 - 30 minute |
Planul de lecție: "Cutiile fermecate cu emoții..."
Pregătirea activității
Refolosiți Cartonașele cu emoții utilizate în activitatea anterioară. În fiecare dintre cele șase cutii, introduceți un set de cartonașe cuprinzând șase emoții diferite (bucurie, furie, tristețe, teamă, surprindere, dezgust).
Realizarea activității
Spuneți-le copiilor că urmează să ia parte la o întrecere într-un joc de recunoaștere a emoțiilor. Alcătuiți șase echipe și așezați în dreptul fiecărui grup una dintre cutiile care conțin Cartonașele cu emoții. Apoi, organizați jocul conform pașilor descriși în continuare.
- Cereți primului membru al primei echipe să extragă un cartonaș din cutia aflată în dreptul grupului său, să se uite cu atenție la el și să mimeze emoția (fără să arate colegilor săi cartonașul). Ceilalți membri ai echipei sunt rugați să ghicească emoția și să arate ce emoție a mimat copilul cu ajutorul Hărții emoțiilor. Procedați la fel cu celelalte echipe și acordați o bulină/ sticker echipelor care au recunoscut corect emoția mimată de colegii lor.
- Reluați pașii descriși până la epuizarea cartonașelor din cutii, astfel încât toți copiii din grupă/ clasă să extragă un cartonaș și să mimeze expresia. Acordați buline/ stickere pentru răspunsurile corecte oferite de către membrii fiecărei echipe.
La finalul activității, lăudați copiii pentru cât de bine au recunoscut și au mimat emoțiile (George a fost convingător când a părut surprins, Mihai s-a încruntat tare când a mimat furia). De asemenea, stabiliți echipa/ echipele câștigătoare (în funcție de câte cartonașe au recunoscut corect) și distribuiți stickere pentru a recompensa toți copiii care au participat la activitate.
Sugestii practice
- În situația în care numărul de copii prezenți la activitate nu este multiplu de șase, se pot alcătui echipe din 4-5 copii, iar unul sau doi dintre membrii grupului vor extrage două cartonașe.
- Este posibil ca unii dintre copii să aibă dificultăți în recunoașterea emoției de pe cartonaș, de aceea este indicat să verificați dacă emoția mimată este cea corectă. În situațiile în care apar confuzii (de ex. între tristețe și teamă), utilizați Harta emoțiilor pentru a identifica emoția, pe care ar trebui să o mimeze copilul (Care crezi că e emoția care seamănă cu cea de pe cartonașul tău? Unde e ea pe Harta emoțiilor?).
Feedback
Dacă ați realizat această activitate, ne-am bucura să primim un feedback din partea dumneavoastră care ne va ajuta să îmbunătățim conținutul sau felul în care se desfășoară aceasta. Pentru acesta, accesați butonul ”Back” de mai jos, care vă duce înapoi la panoul de control al activității. Acolo aveți tab-ul ”Oferă feedback la activitate”, cu întrebările gata scrise. Vă mulțumim!