Strategii

Stresul parental

back butonheader intro.module

Rezumat: 

Ce este stresul?
Stresul este o stare trăită, atunci când oamenii simt resursele pe care le au pentru a face față unei situații sunt insuficiente, comparativ cu cele necesare pentru a gestiona situația

Care sunt sursele stresului?
Sursele stresului sunt stimuli din mediul înconjurător, problemele financiare, starea precară de sănătate, dezechilibrul între viața personală și profesională, probleme cu partenerul/a, la locul de muncă sau în relația părinte-copil.

Câte tipuri de stres există?
Stresul are o componentă pozitivă, care motivează înspre acțiune și identificarea unor modalități de a-l gestiona, dar și o componentă negativă, care are efect de epuizare fizică și emoțională. Stresul cronic este amplificat de lipsa de control (sentimentul incapacității de a rezolva problema) și de lipsa de predictibilitate (incapacitatea de a anticipa problema).

Aprofundarea temei:

Din ce în ce mai des auziți în jur vorbindu-se de stres. Și totuși, la ce se referă acest concept? Stresul este o stare trăită, atunci când simțiți că resursele pe care le aveți pentru a face față unei situații sunt insuficiente, comparativ cu cele de care aveți nevoie pentru a gestiona situația.

Stresul poate proveni din mai multe surse:

  • mediul înconjurător: poluare, zgomot, blocaje în trafic, lumină artificială, aglomerație etc.;
  • dificultățile financiare: șomaj, venituri insuficiente, lipsa puterii de cumpărare, plata ratelor la credite etc.;
  • dezechilibrul între viața personală și cea profesională: timpul prelungit petrecut la muncă, solicitări dificil de gestionat (responsabilități, presiunea timpului, standardele de calitate impuse etc.);
  • starea de sănătate: urmarea unui tratament pentru o boală cronică, îngrijirea unui membru al familiei cu probleme de sănătate, spitalizări repetate etc.;
  • relația cu partenerul/a: certuri/ neînțelegeri, divorț, separare datorată plecării în străinătate la muncă etc.;
  • relația părinte-copil: dificultăți în comunicarea părinte-copil, dificultăți în a gestiona cu succes comportamentele negative ale copiilor, gestionarea relației cu copilul în lipsa suportului unui partener/ al familiei etc.

Stresul în anumite limite poate avea o latură pozitivă, adică vă mobilizează și vă pune în postura de a încerca să găsiți soluții pentru a vă adapta situației. Problemele apar când stresorii care acționează se înmulțesc și sunteți nevoiți să vă confruntăți timp îndelungat cu ei. În astfel de situații, stresul care acționează devine cronic (adică se manifestă constant) și este amplificat de:

  • lipsa de control – situațiile în care simțiți că nu aveți sau pierdeți controlul asupra unei situații (ex. neînțelegeri constante la muncă cu șeful), le percepeți drept stresante și sunt frecvent însoțite de sentimentul de neajutorare (Nu mai știu ce să fac); în schimb, atunci când aveți mai multă încredere că puteți rezolva problema, stresul îl percepeți ca fiind mai ușor controlabil (Încă nu am o idee, dar o să reușesc cumva să rezolv problema);
  • lipsa de predictibilitate – este posibil să fi observat deja, faptul că gestionați mai bine stresul, atunci când puteți anticipa problemele, și ca urmare, aveți posibilitatea de a vă obișnui cu situația (ex. căutarea din timp a unui alt loc de muncă, dacă ați fost anunțați că la actualul lor de muncă se fac restructurări); în schimb, vă simțiți în mai mare măsură copleșiti, dacă problema este neașteptată (ex. pierderea neprevăzută a locului de muncă), ceea ce necesită mai multă mobilizare pentru a face față situației neprevăzute.

De reținut:
Așadar, stresul vă poate afecta în mai multe feluri și poate avea efecte nocive asupra modului în care vă comportați la locul de muncă, dar și acasă. Pentru a înțelege mai bine impactul pe care-l poate avea stresul, următoarele secțiuni se concentrează pe felul în care puteți să recunoașteți semnele stresului, dar și pe conștientizarea efectelor pe care acesta le are asupra relației părinte-copil. De asemenea, veți avea ocazia să vă familiarizați cu cele mai importante surse de stres legate de relația părinte-copil, precum și cu strategii care vă ajută să le combateți și să le gestionați cu mai mult calm.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org