Strategii

Timpul de calitate părinte-copil

back butonheader intro.module

Rezumat:

Ce este timpul de calitate și de ce este important?
Timpul de calitate se referă la activitățile realizate împreună de părinți și copii.  Denumirea timp de calitate sugerează faptul că ceea ce contează NU este cât de mult timp este alocat acestor activități, ci felul în care părinții interacționează cu cei mici pe parcursul unei zile.
Interacțiunile care presupun petrecerea timpului de calitate:

 • activează emoții pozitive;
 • îmbunătățesc comunicarea părinți-copii;
 • reduc nivelul de stres al copiilor și părinților;
 • cresc sentimentul de încredere și de siguranță al copiilor în relația cu adulții.

Ce fel de activități pot fi considerate timp de calitate?
Timpul de calitate presupune:

 • formarea unor obiceiuri zilnice de interacțiune specială între părinți și copii (ex. lectura de seară);
 • realizarea unor activități în familie (ex. luarea meselor));
 • implicarea copiilor în activități casnice (ex. pregătirea mesei);
 • ieșirile în aer liber;
 • implicarea părinților în jocurile copiilor;
 • manifestarea afecțiunii față de copii (ex. laude, zâmbete, îmbrățișări etc.).

Aprofundarea temei:

Ziua începe și nici nu vă mai dați seama când a trecut timpul și deja este seară? Sentimentul că timpul „fuge”, este cu atât mai intens cu cât jonglați cu numeroase responsabilități, de la cele de acasă, până la cele de la locul de muncă sau relația cu familia extinsă sau prietenii. Timpul pe care simțiți că-l aveți la dispoziție pentru copii pare să se comprime. Nu întâmplător, acesta este motivul pentru care este posibil să vă învinovățiți pentru că ocazional acceptați invitații din partea prietenilor pentru a ieși în oraș sau pentru că fugiți 30 de minute la sală pentru un antrenament. Probabil că sentimentul de vinovăție este și mai mare, atunci când pe rețelele de socializare, se postează poze din care reiese cât de mult timp petrec alții în compania copiilor lor.

Totuși, întrebarea este dacă întra-adevăr sentimentul de vinovăție este justificat. Ce contează mai mult: cantitatea de timp petrecută împreună sau calitatea acestuia? Răspunsul la această întrebare a fost o preocupare pentru psihologi, mai ales pentru că felul în care părinții se implică în educația și dezvoltarea copiilor lor în primii ani de viață, se știe că reprezintă un bun indicator al modului în care ei se descurcă la școală, dar și al unei relații armonioase părinți-copii. Dacă sentimentul de vinovăție v-a afectat vreodată, datorită temerilor că nu petreceți suficient timp împreună cu cei mici, este important de știut că numărul de ore este mai puțin important pentru copii. Ceea ce contează în mai mare măsură pentru ei este să transformați timpul acela în amintiri, pe care să le prețuiască și despre care să discutați cu plăcere peste ani.

Câteva sugestii pentru a vă asigura că petreceți timp de calitate sunt:

 • Creați un „obicei” special părinte-copil, pe care să-l puteți face în fiecare zi, cum ar fi să citiți împreună povești.
 • Profitați de momentele în care toți membrii familiei se află în același interval acasă pentru a face activități împreună. Pregătirea pentru somn, precum și luarea meselor în familie, sunt ocazii de a întări sentimental de apartenență și legăturile emoționale din familie.
 • Implicați copiii în activitățile casnice sau în pregătirea meselor, pentru că în acest fel combinați sarcinile pe care le aveți în gospodărie cu ocazii, în care puteți comunica sau puteți să-i învățați lucruri noi (ex. cum se aranjează masa; cum se pregătește desertul lor preferat).
 • Faceți sport împreună cu copiii, deoarece mișcarea este benefică pentru ei și puteți găsi cu siguranță idei, despre cum să combinați preferințele lor cu cele personale. Dacă sunt copii care nu manifestă prea multe înclinații către sport, atunci o plimbare sau o ieșire în parc în familie, au efecte similare asupra sănătății și a relaxării.
 • Implicați-vă în jocurile lor și nu ezitați să păreți caraghioși sau să vă imitați copiii. Râsul, buna dispoziție și participarea la ceea ce le place în cea mai mare măsură, transformă jocurile într-un context în care le puteți acorda multă atenție pozitivă.
 • Manifestați-vă iubirea față de copii zâmbindu-le, îmbrățișându-i sau pupându-i. Afecțiunea manifestată fizic este la fel de valoroasă precum o încurajare sau o laudă.

De reținut:
În următoarele secțiuni, veți avea ocazia să vă familiarizați mai îndeaproape cu trei dintre activitățile responsabile de creșterea calității timpului petrecut de copii împreună cu părinții: jocul părinte-copil, lectura și activitățile în aer liber. Aceste activități este esențial să le integrați în programul zilnic și să devină parte din timpul pe care-l petreceți în preajma lor, deoarece impactul acestora asupra modului în care se comportă este semnificativ.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org