Strategii

Timpul de calitate părinte-copil

back butonheader intro.module

Rezumat:

De ce este important ca părinții să petreacă timp cu propriii copii?

Activitățile realizate împreună sunt mai importante, decât cât de mult timp au părinții la dispoziție. Atunci când beneficiază de timp de calitate, relația cu părinții este mai bună, copiii comunică mai ușor, sunt mai sociabili, manifestă mai multe emoții pozitive și mai puține probleme de comportament.

Ce fel de activități pot fi considerate timp de calitate?
Timpul de calitate
presupune:

 • formarea unor obiceiuri zilnice de interacțiune specială între părinți și copii (ex. lectura de seară);
 • realizarea unor activități în familie (ex. luarea meselor);
 • implicarea copiilor în activități casnice (ex. pregătirea mesei);
 • ieșirile în aer liber;
 • implicarea părinților în jocurile copiilor;
 • manifestarea afecțiunii față de copii (ex. laude, zâmbete, îmbrățișări etc.).

Aprofundarea temei:

Ziua începe și nici nu vă mai dați seama când a trecut timpul și deja este seară? Sentimentul că timpul „fuge”, este cu atât mai intens cu cât jonglați cu numeroase responsabilități, de la cele de acasă, până la cele de la locul de muncă sau relația cu familia extinsă sau prietenii. Timpul pe care simțiți că-l aveți la dispoziție pentru copii pare să se comprime. Nu întâmplător, acesta este motivul pentru care este posibil să vă simțiți vinovați pentru că ocazional acceptați invitații din partea prietenilor pentru a ieși în oraș sau pentru că fugiți 30 de minute la sală pentru un antrenament. Probabil că sentimentul de vinovăție este și mai puternic, atunci când pe rețelele de socializare, sunt postate poze din care reiese cât de mult timp petrec alții în compania copiilor lor.

Totuși, este cu adevărat justificat sentimentul de vinovăție? Ce contează mai mult: cantitatea de timp petrecută împreună sau calitatea acestuia? Răspunsul la aceste întrebări a fost o preocupare pentru psihologi, mai ales pentru că felul în care părinții se implică în educația și dezvoltarea copiilor lor în primii ani de viață au consecințe semnificative pentru succesul școlar, starea de bine a copiilor, sănătatea lor fizică și psihică, dar și pentru menținerea unei relații armonioase părinți-copii. Dacă sentimentul de vinovăție v-a afectat vreodată, datorită temerilor că nu petreceți suficient timp împreună cu cei mici, este important de știut că numărul de ore este mai puțin important. Ceea ce contează în mai mare măsură este calitatea, pentru copii fiind mai important ca timpul petrecut împreună să fie transformat în amintiri, pe care să le prețuiască și despre care să discutați cu plăcere peste ani.

Câteva sugestii pentru a vă asigura că petreceți timp de calitate sunt:

 • Creați un „obicei” special părinte-copil, pe care să-l puteți face în fiecare zi, cum ar fi să citiți împreună povești.
 • Profitați de momentele în care toți membrii familiei se află în același interval acasă pentru a face activități împreună. Pregătirea pentru somn, precum și luarea meselor în familie, sunt ocazii de a întări sentimental de apartenență și legăturile emoționale din familie.
 • Implicați copiii în activitățile casnice sau în pregătirea meselor, pentru că în acest fel combinați sarcinile pe care le aveți în gospodărie cu ocazii, în care puteți comunica sau puteți să-i învățați lucruri noi (ex. cum se aranjează masa; cum se pregătește desertul lor preferat; cum se prepară anumite mâncăruri etc.).
 • Faceți sport împreună cu copiii, deoarece mișcarea este benefică pentru ei și puteți găsi cu siguranță idei, despre cum să combinați preferințele lor cu cele personale. În cazul în care copiii nu manifestă prea multe înclinații către sport, o plimbare sau o ieșire în parc în familie, au efecte similare asupra sănătății și a relaxării.
 • Implicați-vă în jocurile lor și nu ezitați să păreți caraghioși sau să vă imitați copiii. Râsul, buna dispoziție și participarea la ceea ce le place în cea mai mare măsură, transformă jocurile într-un context în care le puteți acorda multă atenție pozitivă.
 • Manifestați-vă iubirea față de copii zâmbindu-le, îmbrățișându-i sau pupându-i. Afecțiunea manifestată fizic este la fel de valoroasă precum o încurajare sau o laudă.

De reținut:
În următoarele secțiuni, sunt descrise în mai mare detaliu trei dintre activitățile responsabile de creșterea calității timpului petrecut de copii împreună cu părinții: jocul părinte-copil, lectura și activitățile în aer liber. Aceste activități este esențial să le integrați în programul zilnic și să devină parte din timpul pe care-l petreceți în preajma lor, deoarece copiii beneficiază prin faptul că sunt mai sociabili, își fac mai ușor prieteni, au un vocabular mai bine dezvoltat, sunt mai bine dispuși și manifestă mai puține probleme de comportament.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org