Rezumat:
Cât de mult timp ar trebui să petreacă copiii în aer liber? Recomandarea este ca în medie copiii să petreacă în aer liber cel puțin o oră pe zi. După împlinirea vârstei de 6 ani este indicată inclusiv practicarea unui sport (ex. ciclism, dans, tenis, înot etc.) de cel puțin 3 ori pe săptămână câte 30 de minute/zi.
Ce fel de activități pot fi alese pentru petrecerea timpului în aer liber? Activitățile pot fi alese în funcție de preferințele copiilor (ex. plimbare, ieșire în parc) și pot fi transformate de părinți în timp de calitate petrecut împreună.
De ce sunt importante activitățile în aer liber pentru copii?
- contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului și a organelor interne; mențin starea de sănătate prin creșterea imunității;
- dezvoltă înclinația înspre un stil de viață activ, reduc riscul pentru supraponderalitate și timpul petrecut în fața ecranului de televizor/calculatorului sau consolelor de joc;
- cresc calitatea somnului și îmbunătățesc capacitatea de concentrare a copiilor;
- oferă ocazii de socializare, dar și de familiarizare cu mediul înconjurător.
|
Aprofundarea temei:
Datele provenite din cercetări sugerează că un procent mare de copii, mai ales cei din mediul urban, petrec mai puțin timp mișcându-se în aer liber comparativ cu părinții lor. În mod ideal, copiii ar trebui să petreacă în aer liber în medie cel puțin o oră pe zi, iar odată ce corpul lor începe să se dezvolte mai accelerat (între 6-10 ani) activitatea ar trebui să presupună efort fizic intens (30 de minute) sub forma practicării unui sport (ex. ciclism, dans, tenis, înot etc.) de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Activitățile în care se pot implica copiii sunt variate și pot fi alese în funcție de preferințele lor, însă este o idee bună ca cel puțin o parte dintre ele să se transforme și într-o oportunitate să petreceți timp de calitate împreună cu ei. Programarea unei excursii de o zi în natură, o ieșire cu bicicleta, un meci de fotbal la locul de joacă, sunt doar câteva exemple de contexte în care puteți împărtăși activități relaxante, zâmbete și distracție.
De reținut! O modalitate bună de a dezvolta o relație cu propriii copii este să creați împreună experiențe și amintiri cu încărcătură emoțională pozitivă.
Pentru a vă convinge în și mai mare măsură de nevoia copiilor de a petrece timp în aer liber, menționăm câteva dintre beneficiile acestor obiceiuri pentru starea lor de sănătate:
- Mișcarea contribuie la dezvoltarea oaselor, mușchilor și organelor interne (inimă sau plămâni).
- Expunerea la lumină naturală contribuie la întărirea sistemului imunitar, reducând riscul îmbolnăvirilor, dar și încetinește sau previne problemele pe care copiii le-ar putea avea cu vederea.
- Mișcarea previne riscul de supraponderalitate/ obezitate și învață copiii să se obișnuiască cu un stil de viață activ, pe care este mai probabil să-l adopte inclusiv când vor deveni adulți.
- Ieșirile în afara spațiului casei, reduc în mod natural timpul petrecut de către copii stând în fața televizorului, calculatorului sau al consolelor de joc.
Pe lângă aceste efecte pozitive pentru starea de sănătate, psihologii au identificat și alte beneficii ale mișcării asupra felului în care se comportă copiii.
- Corpul se relaxează și copiii adorm mai ușor. Mișcarea stimulează producția de melatonină, hormonul responsabil de trecerea de la starea de veghe la cea de somn. Copiii care dorm suficient pe parcursul unei nopți, se trezesc mai bine dispuși și sunt mai cooperanți, în timp ce somnul insuficient este asociat cu dispoziție emoțională negativă și manifestări comportamentale negative. Probabil că propria experiență cu pregătirea copiilor pentru grădiniță/ școală confirmă cele menționate anterior, motiv pentru care este important să le oferiți oportunități de a-și consuma energia, dar și de a stabili obiceiuri se somn sănătoase (aproximativ 12 ore de somn pe zi).
- Copiii se concentrează mai bine la activitățile de la grădiniță/ școală. În timp ce corpul se află în mișcare, creierul este stimulat să producă niște substanțe, care contribuie la ridicarea nivelului de energie din organism. Acest lucru îi ajută pe copii să se simtă mai odihniți și de aceea reușesc cu mai multă ușurință să se concentreze la activitățile de învățare la care participă. Nu uitați faptul că exact aceleași efecte pozitive asupra concentrării, apar și în cazul adulților, de aceea relaxarea prin mișcare este preferabilă relaxării prin activități sedentare (ex. urmărirea emisiunilor de la televizor; jocurile pe calculator/consolă de joc).
- Copiii explorează mediul înconjurător. Ieșirile în aer liber sau în natură permit copiilor să surprindă tot soiul de fenomene din mediul înconjurător. Ei observă trecerea anotimpurilor, schimbările care au loc în natură și felul în care peisajul se modifică; constată că tălpile pantofilor se afundă în noroi, dacă tocmai a plouat sau faptul că pământul este crăpat, atunci când soarele îl pârjolește. Așadar, puteți transforma o ieșire într-o discuție despre fenomenele din mediul înconjurător, iar cercetările din psihologie au demonstrat că acei copiii care beneficiază de asemenea experiențe manifestă mai multă grijă și preocupare față de protejarea naturii atât în copilărie, cât și la vârsta adultă.
- Copiii au posibilitatea să-și exerseze comportamentele prietenoase. Ieșirile în spațiile de tipul parcurilor sau al locurilor de joacă, oferă copiilor posibilitatea să petreacă timp cu alți copii. Simplul fapt că se află în preajma altor copii, îi pune în postura de a exersa anumite comportamente prietenoase (ex. așteptarea rândului; colaborarea; oferirea de ajutor). Evident că nu întotdeauna exemplele de comportament pe care le vor vedea sunt cele pozitive, tocmai de aceea este important să comunicați despre aceste situații și să le utilizați drept contexte din care copiii pot învăța, cum să se comporte prietenos (Mihai nu s-a comportat prietenos când l-a împins pe Radu. Ce crezi că putea să facă Mihai în loc să-l lovească pe Radu?). Evitați să etichetați copiii care se comportă neadecvat drept nesimțiți, proști sau utilizând alte apelative la adresa lor. Copiii au obiceiul de a prelua aceste cuvinte și de a le folosi la rândul lor, ceea ce înseamnă că este mai înțelept să discutați cu ei despre comportamente greșite, decât despre caracteristicile sau trăsăturile celorlalți.
Beneficiile pe care copiii le au ca urmare a petrecerii a unei părți din zi în aer liber sunt numeroase, motiv pentru care este preferabil să prevedeți în programul lor zilnic, timp pentru sport sau jocuri care pun copiii în situația de a alerga, de a se cățăra sau pur și simplu de a face ceva ce implică mișcare.
|