Strategii

Antrenarea abilităților social-emoționale ale copiilor

back butonheader intro.module

Rezumat:

Ce înseamnă rolul de părinte antrenor?
Părinții antrenori
sunt aceia care ghidează, îndrumă și oferă sprijin copiilor ca să învețe cum să-și gestioneze emoțiile sau cum să rezolve neînțelegerile cu ceilalți. Ei evită să  critice sau să-și impună punctul de vedere, preferând să asculte activ, să adreseze întrebări și să încurajeze copiii să identifice soluțiile proprii.

De ce este importantă antrenarea abilităților social-emoționale ale copiilor?
Spre deosebire de adulți, copiii nu au capacitatea de a-și controla singuri procesul de învățare, motiv pentru care au nevoie de sprijin. Implicarea părinților în stimularea dezvoltării abilităților social-emoționale este importantă, deoarece:

  • copiii învață cum să-și gestioneze mai bine emoțiile și să rezolve conflicte, ceea ce reduce probabilitatea manifestării unor comportamente negative;
  • încurajează stabilirea unor relații de prietenie cu alți copii, încrederea în sine și capacitatea copiilor de a lua decizii potrivite;
  • sprijină consolidarea unor abilități pe care copiii le învață la grădiniță/ școală, dar care riscă să nu fie învățate temeinic, dacă nu sunt exersate inclusiv acasă.

Aprofundarea temei:

Una dintre responsabilitățile asumate de părinți, este de a-și ajuta copiii să învețe despre diverse lucruri sau comportamente utile în societate. De regulă, pentru adulți este mai ușor să se implice în învățare, atunci când copiii sunt calmi și receptivi la ceea ce li se spune. În schimb, o provocare majoră este reprezentată de momentele în care ei manifestă emoții intense (ex. sunt bosumflați, nemulțumiți, puși pe ceartă, ori pe punctul de a face o criză de furie) sau în care comunică despre neînțelegerile, pe care le au cu alți copii. În astfel de situații, părinții se simt adesea neajutorați și constată că uneori intervenția lor pare să agraveze problema în loc s-o rezolve. Este mai simplu să le demonstrați cum să construiască corect un turn din piese lego, să îi ajutați să aleagă culorile pentru un desen sau să le explicați diferența dintre animalele domestice și cele sălbatice, decât să alegeți cele mai potrivite cuvinte pentru a-i ajuta să facă față emoțiilor negative sau nemulțumirilor apărute ca urmare a unui conflict. Prima categorie de provocări le percepeți mai ușor de gestionat pentru că presupun simpla punere în practică a unor cunoștințe pe care le stăpâniți. În schimb, să gestionați emoții și conflicte este mult mai greu, pentru că în acest caz nu există un număr exact de pași sau o rețetă magică care să garanteze succesul. Mai mult, chiar propriile emoții negative pot să stea în calea rezolvării constructive și raționale a dificultăților pe care le întâmpină copiii. Astfel, antrenarea abilităților social-emoționale constituie o provocare, deoarece vă invită să exersați alături de copii modalități de a fi mai calmi și mai orientați înspre identificarea unor soluții prin cooperare.

Ideea de antrenare a abilităților social-emoționale poate părea exotică sau vagă. Cu toate acestea, cu siguranță sunteți familiarizați cu ideea de antrenament: faceți antrenamente când practicați un sport, vă antrenați mintea citind, vă antrenați abilitatea de a face la perfecție un anumit desert sau de a construi o etajeră pentru sufragerie. Orice antrenament presupune un efort, pe care-l faceți pentru a stăpâni un anumit comportament. Spre deosebire de adulți care-și pot controla singuri învățarea, copiii au nevoie de sprijin sau cu alte cuvinte de părinți „antrenori” care să-i ghideze, să-i îndrume să învețe cum să gestioneze emoții intense sau conflictele cu ceilalți copii. Și totuși, de ce ar fi de dorit să procedați în acest fel? În continuare, sunt prezentate răspunsuri la câteva întrebări, pe care probabil le aveți în minte despre utilitatea acestui comportament.

  • Cu ce vă ajută să deveniți antrenori ai abilităților social-emoționale? Vă confruntați cu o serie de comportamente ale copiilor, care vă stresează sau vă storc de energie? Aveți senzația că nu mai știți ce să faceți ca să descurajați anumite comportamente negative? Crizele de furie, lovirea celorlalți, refuzul de a împărți jucării sau de a colabora, sunt consecința insuficientei dezvoltări a abilităților social-emoționale. Părinții care adoptă atitudini prin care-și antrenează copiii în deprinderea lor, constată faptul că în timp comportamentele problematice sunt mai rare, dar și că ei înșiși sunt mai puțin stresați și mai satisfăcuți de relația cu propriii copii.
  • Care sunt consecințele antrenării competențelor social-emoționale pentru copii? Psihologii au constatat că în general copiii, care învață mai timpuriu să-și gestioneze emoțiile și să rezolve conflictele, își fac mai ușor prieteni, au mai multă încredere în ei înșiși și se descurcă mai bine la școală. Mai mult decât atât, beneficiile sunt menținute chiar și la vârsta adolescenței, cei cu abilități social-emoționale bine dezvoltate fiind mai puțin vulnerabili la presiunea grupului de prieteni (ex. consum de alcool, droguri) și mai predispuși înspre a lua decizii potrivite (ex. să se întoarcă acasă la ora stabilită; să comunice despre grupul de prieteni; să ceară sprijinul părinților, atunci când au o problemă etc.)
  • De ce NU este suficient pentru copii să învețe despre abilitățile social-emoționale la grădiniță/ școală? Chiar dacă la grădiniță/ școală copiii învață despre emoții sau despre prietenie, o abilitate învățată într-un anumit context se poate pierde foarte ușor, dacă aceasta nu este încurajată și acasă. Așadar, simplul fapt că abilitățile social-emoționale sunt exersate în cadrul activităților de la grupă/ clasă, nu reprezintă o garanție a învățării lor. În schimb, dacă părinții și cadrele didactice se află pe aceeași lungime de undă, efectele pozitive asupra comportamentului copiilor devin vizibile mai repede.

În următoarele secțiuni sunt prezentate despre felul în care puteți încuraja învățarea reglării  emoționale și rezolvarea de probleme, două dintre abilitățile social-emoționale a căror stimulare timpurie permite copiilor să-și facă prieteni, dar și să învețe deprinderi de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții (ex. să aibă răbdare; să înțeleagă punctul de vedere al celorlalți; să fie empatici; să rezolve conflictele cu calm)..

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org