Rezumat: Ce sunt emoțiile?
Ce este reglarea emoțională și de ce este importantă? Cum se dezvoltă reglarea emoțională la copiii cu vârste între 3-8 ani? Ce influențează felul în care copiii învață despre reglarea emoțiilor?
Dintre cei trei factori, implicarea părinților reprezintă ingredientul cel mai important, deoarece ghidajul oferit de adulți are impactul cel mai puternic în deprinderea de către copii a gestionării emoțiilor negative. |
Aprofundarea temei: Imaginați-vă următoarea situație. Două echipe de copii de confruntă pe un teren de fotbal în prezența părinților. Echipele sunt la egalitate, până în momentul în care una dintre ele înscrie un gol. Atacantul echipei pe cale să piardă, se pregătește să execute o lovitură și în acest timp se gândește că va fi vina lui dacă nu dă gol. Panicat de gândul că ar putea greși, începe să tremure, nu se mai poate concentra și șutează mingea mult pe deasupra porții adverse. Văzând ratarea, părintele lui bombăne și nu înțelege de ce îi este atât de greu să se concentreze (Se pierde de fiecare dată în astfel de situații; dacă era calm, reușea să lovească mai bine - oare ce-o fi așa de greu?!). Partida se încheie și un alt copil din echipa înfrântă, lasă capul în jos și se îndreaptă către locul în care se află părinții lui. Tatăl lui îl încurajează (Îmi pare rău că ești trist pentru că echipa voastră a pierdut. Cel mai important este că v-ați străduit să jucați bine și ați pasat bine mingea de la unul la altul. Eu sunt mândru de voi. Cu mai mult antrenament, echipa voastră poate câștiga). Alți doi băieți din echipă sunt atât de supărați, încât izbucnesc în plâns, iar unul dintre părinți poate fi auzit spunând că numai copiii mici plâng. Acest scenariu arată cât de diferite pot fi reacțiile adulților, dar și ale copiilor, când se confruntă cu situații a căror încărcătură emoțională negativă este puternică. Dar înainte de a clarifica cum puteți să vă sprijiniți copiii în astfel de situații, este important să știți ce sunt emoțiile. Emoțiile sunt răspunsuri, pe care oamenii le manifestă în situații care îi afectează și care presupun următoarele tipuri de reacții:
Trăirea unor emoții face necesară gestionarea lor. Reglarea emoțională se referă la capacitatea de a gestiona răspunsurile la o situație cu încărcătură emoțională negativă. Copiii care manifestă probleme cu gestionarea emoțiilor se comportă frecvent agresiv, ceea ce pentru unii se transformă într-un obstacol în calea stabilirii relațiilor de prietenie, în timp ce pentru alții este sursa refuzului de a socializa. Aceste reacții se datorează sentimentului de incompetență sau de eșec pe care-l simt, atunci când sunt marginalizați sau excluși din joc de ceilalți copii. Reglarea emoțiilor NU este o abilitate înnăscută, ea se dezvoltă cu timpul, iar copiii au nevoie de mult sprijin pentru a reuși să-și gestioneze emoțiile pe cont propriu. Încă din primele zile de viață ale bebelușilor, părinții învață să descifreze semnificația plânsului ca să-i poată liniști. Treptat, după vârsta de 2 ani, începe să se realizeze un transfer dinspre părinți către copii, în ceea ce privește reglarea emoțiilor. Pe măsură ce copiii dezvoltă abilități de a comunica despre emoții, gânduri și motivații, adulții reușesc cu mai multă ușurință să-i învețe despre trăirile lor și despre felul în care le pot gestiona. Totuși, chiar și atunci când ei stăpânesc câteva strategii de reglare a emoțiilor pe cont propriu, este important de reținut faptul că părinții continuă să joace un rol important în dezvoltarea acestor abilități, iar acest lucru este valabil inclusiv după ce copiii ajung să meargă la școală. La fel cum există diferențe în privința ritmului în care copiii învață să folosească toaleta sau să vorbească, pot exista variații în rapiditatea deprinderii abilităților de reglare a emoțiilor. Câțiva dintre factorii care explică aceste diferențe dintre copii sunt legate de:
De reținut! Copiii care manifestă frecvent reacții agresive sau crize de furie, beneficiază în cea mai mare măsură de antrenarea abilităților de reglare emoțională de către părinți. Psihologii sunt de părere că sprijinul părinților este ingredientul cel mai important în dezvoltarea abilităților de reglare emoțională a copiilor. Din acest motiv, secțiunea următoare include descrierea unor strategii pe care le puteți utiliza pentru a veni în sprijinul copiilor, atunci când ei învață despre emoții și reglarea acestora. |
Mesaje cheie
|