Strategii

Strategii pentru părinți

back butonheader intro.module

Rezumat:

Care sunt principiile care stau la baza ghidului pentru părinți?
Principiile ghidului sunt:

 • sensibilizarea față de perspectiva copiilor, prin înțelegerea emoțiilor, gândurilor și motivațiilor din spatele comportamentelor;
 • ghidarea și îndrumarea copiilor înspre comportamentele adecvate prin comunicare;
 • stabilirea de limite privind comportamentul copiilor fără a-i ignora sau a-i constrânge;
 • exercițiul ca modalitate de învățare a unor noi atitudini în relația părinte-copil.

Care sunt competențele parentale dezvoltate în cadrul ghidului?
Competențele părinților dezvoltate în urma parcurgerii acestui ghid sunt împărțite pe următoarele niveluri:

 • nivelul I – gestionarea stresului parental
 • nivelul II – timpul de calitate părinte-copil
 • nivelul III – antrenarea abilităților social-emoționale ale copiilor și prevenirea și combaterea comportamentelor negative

Aprofundarea temei:

A fi părinte înseamnă a avea un al doilea loc de muncă cu normă întreagă, dar spre deosebire de rolul profesional pentru care ați fost pregătit/ă în prealabil pentru rolul de părinte ați fost nevoit/ă să învățați din mers cum să vă adaptați. Acesta este și motivul pentru care mulți părinți se simt adesea stresați și depășiți de multitudinea de provocări care însoțesc eforturile de a-și educa copiii. Tocmai de aceea, acest ghid este gândit sub forma unei colecții de metode și strategii menite să vă ajute să navigați cu mai multă ușurință hățișurile rolului de părinte.  Fără a avea pretenția că oferă rețete sau formule magice de rezolvare a problemelor peste noapte, sugestiile și recomandările, pe care le veți regăsi în acest ghid au fost selectate din rândul celor cu impact pozitiv dovedit. Părinți din întreaga lume care le-au pus în practică au fost de părere ca acestea i-au ajutat să-și îmbunătățească relația cu propriii copii și să se simtă mai încrezători în capacitatea de a face față, chiar și comportamentelor mai puțin adecvate ale acestora.

În cazul în care veți alege să puneți în aplicare aceste strategii, este important să rețineți că ele produc efectele așteptate în timp. Răbdarea și consecvența în aplicarea lor reprezintă ingredientele cheie de care aveți nevoie pentru a-i ajuta pe copii să învețe comportamente noi. Cunoștințele pe care le veți dobândi parcurgând acest ghid este important să le adaptați propriului stil de interacțiune cu cei mici, deoarece preluarea întocmai a unor formule sau cuvinte este ineficientă, atât timp cât nu simțiți că le utilizați într-o manieră personalizată și flexibilă. 

Pentru a pune în aplicare recomandările cuprinse în acest ghid, este important să aveți în vedere câteva principii:

 • Sensibilitatea față de perspectiva copiilor. De multe ori, interpretările pe care le oferă părinții cu privire la comportamentele copiilor sunt unidirecționale și țin cont doar de propria perspectivă. Acest ghid își propune să promoveze interpretări corecte care să vă crească sensibilitatea față de perspectiva copiilor, de emoțiile, gândurile și motivațiile lor pentru a fi mai eficienți în comunicarea cu ei.
 • Ghidarea copiilor. Oferirea de ghidaj se referă la îndrumarea copiilor și încurajarea lor înspre comportamentele pozitive în detrimentul celor negative. Rolul ghidajului este de a responsabiliza copiii și de a-i transforma în timp în adulți responsabili, capabili să ia deciziile potrivite fără să fiți nevoit/ă să interveniți la fiecare pas. Atunci când soluțiile sunt identificate prin cooperare și comunicare, veți constata că veți înceta să vă mai loviți de refuzuri și încăpățânări.
 • Stabilirea limitelor. Copiii se simt în siguranță atunci când adulții comunică și le oferă sprijin, dar mai ales, atunci când le atrag atenția cu fermitate și în același timp cu blândețe asupra limitelor. Stabilirea limitelor nu înseamnă că sunteți dictatoriali, deoarece această atitudine este esențială pentru a-i putea învăța pe cei mici răbdarea, toleranța la frustrare sau acceptarea regulilor de socializare. Lipsa limitelor sau limitele impuse creează copiilor sentimentul de nesiguranță și cresc stresul; de aceea, este mai probabil ca ei să se comporte negativ, atunci când strategiile alese nu răspund nevoii lor de a fi îndrumați.
 • Exercițiul. Este posibil ca unele dintre sugestiile incluse în acest ghid, să vă pună în situația de a simți că vă comportați artificial. Sentimentul acesta este cât se poate de firesc, mai ales dacă noua strategie nu corespunde stilului în care ați rezolvat probleme similare anterior. În general orice modificare în felul în care vă comportați, atrage după sine un disconfort inițial. Această senzație va dispărea treptat, pe măsură ce exersați aceste strategii și ele devin din ce în ce mai familiare. Din acest punct de vedere, sunteți asemenea copiilor care la rândul lor au nevoie să experimenteze și uneori chiar să și eșueze pentru a învăța cele mai potrivite comportamente. Dacă ei observă disponibilitatea părinților de a învăța și de a-și schimba atitudinile și reacțiile, vor fi și ei la rândul lor mai flexibili în felul în care se comportă.

Chiar dacă anumite secțiuni din acest ghid s-ar putea să vi se pară mai atractive sau mai interesante, este preferabil să le parcurgeți integral și dacă este posibil în ordinea prezentării lor. Motivul este acela că fiecare secțiune este menită să vă ofere posibilitatea de a învăța și exersa abilități de care depind în mare măsură cele de care aveți nevoie pentru a le dobândi pe cele din secțiunile următoare. Pentru clarificare, în figura de mai jos sunt prezentate competențele parentale, adică abilitățile teoretice și practice, pe care le veți dobândi ca urmare a parcurgerii acestui ghid.

parenting picture

Așadar, ghidul presupune parcurgerea și dobândirea unor competențe parentale organizate pe trei niveluri.

 • Primul nivel de competențe include abilitățile de gestionare a stresului parental. Stresul din viața de zi cu zi, precum și cel care apare ca urmare a asumării rolului de părinte, pot să afecteze felul în care vă comportați și reacționați în preajma copiilor. De aceea, prima secțiune a acestui ghid va avea scopul de a vă învăța cum să conștientizați stresul, dar și cum să interveniți pentru a-l combate cu succes.
 • Al doilea nivel de competențe se referă la petrecerea timpului de calitate părinte-copil. În cadrul acestei secțiuni vă veți familiariza cu strategii care vă permit să relaționați mai bine cu proprii copii, implicându-vă în activitățile cele mai importante pentru dezvoltarea lor fizică, intelectuală și social-emoțională: jocul, lectura și activitățile în aer liber.
 • Al treilea nivel de competențe include:

1) Antrenarea abilităților social-emoționale ale copiilor. În această secțiune veți avea ocazia să vă familiarizați cu felul în care puteți oferi ghidaj copiilor pentru a-i sprijini în învățarea unor modalități adecvate de gestionare a propriilor emoții și de rezolvare a problemelor. Scopul acestei secțiuni este să vă permită să stimulați acele abilități, care sunt esențiale pentru reducerea frecvenței multora dintre comportamentele lor negative (ex. crize de furie, refuzul de a împărți, rezolvarea agresivă a conflictelor, lipsa de răbdare etc.).

2) Prevenirea și combaterea comportamentelor negative ale copiilor. Prin intermediul acestei secțiuni veți afla despre felul în care puteți disciplina copiii prin metode neagresive. Veți descoperi că disciplina înseamnă colaborare, comunicare și încurajarea implicării copiilor în deciziile care-i privesc, astfel încât să încurajați asumarea responsabilității pentru alegerile făcute.

Vă invităm să porniți în această călătorie înspre dezvoltarea competențelor social-emoționale ale copiilor cu gândul că este o ocazie de dezvoltare a abilităților parentale, dar și de dezvoltare personală. Bucurați-vă de acest proces cu încredere în propriile intuiții, cu disponibilitatea de a învăța din eșecuri, dar mai ales cu gândul că învățarea alături de ei este întotdeauna un joc.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org