Strategii

Gestionarea jocurilor de competiție

back butonheader intro.module

Rezumat: 

Ce sunt jocurile de competiție?
Jocurile de competiție sunt cele în care cineva câștigă, iar altcineva pierde.

De ce reprezintă jocurile de competiție o sursă de frustrare pentru copii?
Gestionarea jocurilor de competiție este dificilă deoarece:

  1. presupun respectarea unor reguli, iar acest lucru este dificil pentru copiii mai mici de 5-6 ani;
  2. copiii simt nevoia de a-și demonstra competența și capacitatea de a face anumite lucruri pe cont propriu, ceea ce transformă pierderea în ceva greu de tolerat și acceptat.

Cum pot părinții să sprijine copiii să gestioneze mai bine frustrarea atunci când pierd?

  • modificarea regulilor unui joc, atunci când copiii nu au vârsta potrivită pentru a le respecta;
  • comunicarea faptului că bucuria jocului este mai importantă, decât cine câștigă sau pierde;
  • manifestarea empatiei și a acceptării față de reacțiile de frustrare ale copiilor;
  • transmiterea unor mesaje pozitive față de pierderea unui joc, care pot fi preluate ca model de copii.

Aprofundarea temei:

Jocurile care implică sub o formă sau alta ideea de competiție, în care cineva câștigă, iar altcineva pierde, se pot transforma în adevărate coșmaruri din pricina faptului că de multe ori, copiii reacționează prin exprimarea nemulțumirii și a frustrării, atunci când competiția se încheie cu un eșec. De aceea, este important să luați în considerare câteva aspecte de a căror conștientizare depinde și felul în care îi puteți sprijini pe copii să devină mai toleranți față de ideea de a pierde sau de a nu fi primii.

  • Evitați transformarea jocului într-o competiție, când acesta NU presupune ideea de întrecere. Imaginați-vă un părinte și un copil așezați pe covor construind o fermă din piese lego. Copilul se străduiește să îmbine piesele pentru a construi grajdul care adăpostește animalele, iar în momentul în care vrea să-i arate părintelui cât de bine a construit primul perete, vede că acesta deja a terminat casa fermierului sau îl corectează spunându-i că peretele construit de el este strâmb. Puneți-vă câteva momente în locul copilului și imaginați-vă cum se simte. Cu siguranță, atunci când înțelegem că cineva reușește să facă ceva mai bine decât noi înșine, apare sentimentul de incompetență, cât și intuiția că nu putem face față competiției. Unii copii reacționează în astfel de situații refuzând continuarea jocului, în timp ce alții, aleg să încerce să preia controlul printr-o criză de furie. De aceea, o regulă importantă este să NU transformați jocurile care nu presupun competiție într-o situație, pe care copiii nu o controlează.
  • Gestionați jocurile de competiție în funcție de vârsta copiilor. Există evident și jocuri, care se bazează pe reguli sau presupun o competiție, în urma căreia există câștigători și învinși. Copiii încep să înțeleagă rostul regulilor și să le respecte în jocuri de-abia după vârsta de 5-6 ani, ceea ce înseamnă că acestea nu sunt tocmai potrivite la vârste mai mici. Dacă observați că numără căsuțe în plus față de cifra indicată pe zaruri sau recurg la alte modalități de a se asigura că vor câștiga, este bine să interpretați aceste semnale drept indiciu că este prea devreme să le cereți să respecte regulile. Acceptați comportamentul fără să-i criticați, deoarece este important ca ei să fie pregătiți să înțeleagă rolul regulilor înainte de a avea pretenția să accepte ideea pierderii jocului.

În schimb, dacă vârsta copiilor este mai mare de 5-6 ani și interesul lor față de jocurile de competiție crește, puteți folosi astfel de contexte pentru a-i învăța despre cum să se comporte în astfel de situații. De exemplu, dacă ați pierdut un joc vă puteți exprima cu voce tare gândurile (În seara asta n-am fost prea norocos/oasă. Data viitoare poate am mai mult noroc!) sau în cazul în care ați câștigat, puteți să le oferiți revanșa (Ai avut ghinion în jocul acesta. Poate putem să mai jucăm o dată ca să vedem dacă ai mai mult noroc acum). În orice situație, scoateți în evidență emoțiile pozitive asociate cu acel joc (Indiferent cine câștigă, important e că ne-am distrat împreună și am râs).

  • Fiți un model de gestionare a jocurilor de competiție. Nu uitați că felul în care reacționați față de pierderea sau câștigarea unui joc, transmite copiilor mesaje despre cum să gestioneze astfel de situații. De aceea, felicitați-i atunci când câștigă (Ai fost foarte rapid în jocul acesta. Felicitări, ai meritat să câștigi!), dar și atunci când pierd (Ai fost un adversa/ă pe cinste, îți mulțumesc că ne-am jucat împreună). Lipsa de încrâncenare și atitudinea relaxată a părinților sunt modele de comportament pozitiv, care-i ajută pe copii să învețe să gestioneze competițiile cu mai mult calm.

De reținut! Fiți un model de comportament pentru copii, atunci când pierdeți (chiar și intenționat) un joc, felicitându-i pentru reușite, dar și pentru străduință, atunci când pierd.

  • Empatizați atunci când pierd și ajutați-i să gestioneze eșecul. Uneori pierderea unui joc poate să fie greu de tolerat de către copii. Criticarea lor pentru reacția la eșec (Nu te mai smiorcăi că ai pierdut! Mare lucru!) sau refuzul de a mai accepta să vă jucați cu ei astfel de jocuri (Dacă nu reușești să se controlezi, nu mă mai joc cu tine acest joc), nu vă ajută să-i motivați să devină mai toleranți. Adoptarea unei atitudini empatice poate să reprezinte însă o modalitate potrivită de a evita manifestarea unei crize de furie (Îmi pare rău să văd că te întristează așa de mult faptul că ai pierdut. Astăzi ați jucat bine și dacă vă antrenați veți fi mai siguri pe voi data viitoare). Comunicarea care ține cont de emoțiile copiilor și îi încurajează să se confrunte cu emoțiile negative în mod constructiv, îi ajută să devină mai toleranți și să accepte eșecul. Acest lucru este important pe termen lung, deoarece gestionarea insuccesului fără a fi descurajați și demotivați este o parte esențială a succesului în orice activitate de învățare a copiilor.
    Loading...

Mesaje cheie:

  • Jocurile de competiție este preferabil să fie evitate la vârste mai mici de 5-6 ani, atunci când copiii au dificultăți în a respecta regulile.
  • Copiii învață cum să se raporteze la eșec, observând reacțiile părinților lor, atunci când pierd o competiție.
  • Manifestarea empatiei și a disponibilității de a-i ajuta să-și gestioneze emoțiile, ajută copiii să tolereze eșecul cu mai multă ușurință.

back buton

Sediul central

INSTITUL DE PSIHOLOGIE

str. Republicii nr. 37,
400015, Cluj-Napoca

Telefon: + 40 264 590 967

Email: info@childeqguide.org